Zeman: Nedívejte se na slogany na billboardech, ty vám nic neřeknou, to jsou obecná hesla

03.10.2013 8:23

Projev prezidenta republiky při setkání s občany v Karviné.

Zeman: Nedívejte se na slogany na billboardech, ty vám nic neřeknou, to jsou obecná hesla
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miloš Zeman v Ostravě

Vážený pane hejtmane, vážený pane primátore, milí přátelé,

doufám, že si mohu dovolit Vás takto oslovit a děkuji, nejenom za Vaše přivítání, ale především za těch osmdesát dva procent. Dluhy se mají splácet a to nejenom mojí návštěvou, ale především tím, že prezident republiky alespoň skromným dílem přispěje k řešení problémů, které Vás trápí.

Karviná má několik městských částí. Jedna z nich se jmenuje Ráj a druhá se jmenuje Mizerov a obě dvě tyto části jsou možnou budoucností. Ohrožuje nás proto, že právě tady v Karviné hospodaří podnik, který jemně řečeno nehospodaří příliš úspěšně. Je to podnik, jehož majitelé si před rokem vyplatili šest miliard korun na dividendách, jehož bývalý ředitel dostal odstupné, tzv. zlatý padák, ve výši tři sta milionů korun. Je to podnik, jehož akcie klesly dvacetkrát na pět procent původní hodnoty. Je to podnik, který vlastní čtyřicet tisíc bytů a vydělává na nich více než jednu miliardu korun ročně. Ano podporujeme soukromé vlastnictví, pokud je to vlastnictví lidí, kteří jsou tzv. srdcaři, kteří s tím podnikem žijí, kteří zisky z tohoto podnikání ne-reinvestují do belgických cyklistických stájí nebo do butiků v nejdražší ulici v Praze, která se jmenuje Pařížská, ale právě do svého podniku, a kteří se starají o to, aby náklady na toto hospodaření nenesli pouze zaměstnanci, kterým se navrhuje dvacetiprocentní snížení platu.

Setkal jsem se teď s odboráři a probírali jsme, jakým způsobem tuto situaci řešit. Myslím si, že v dohodě hejtmana Moravskoslezského kraje s ministry současné vlády, z nichž velká část z tohoto kraje pochází, najdeme řešení jak pro důl Paskov, tak zejména pro pokračování těžby tady.

Samozřejmě, že tady v Karviné není jenom hornictví, já bych chtěl poděkovat panu primátorovi a zastupitelstvu, že se jim podařilo naplnit průmyslovou zónu novými investory a že se dokonce uvažuje o rozšiřování této průmyslové zóny. Ale prezident, ministři, vlády a konec konců i budoucí Parlament tady nejsou od toho, aby jenom diskutovali a hádali se, jsou tady od toho, aby řešili konkrétní problémy. A i Vy můžete k řešení těchto problémů svým dílem přispět. Tím, že půjdete volit, ať budete volit jakoukoli politickou stranu, tím, že nezůstanete doma a že Vám politika nebude lhostejná.

A já Vám na závěr řeknu jednu anekdotu: „Patrik se modlí k Bohu: „Pane Bože, dej, ať vyhraji v loterii." Modlí se rok, dva roky, tři roky. Třetí rok se otevřou nebesa a Patrikovi se zjeví Hospodin a říká: „Patriku, zželelo se mi tě, vyhraješ v loterii, ale, Patriku, i ty pro to něco musíš udělat. Patriku kup si los!" A Vy můžete přispět k zlepšení situace ve Vašem městě tím, že půjdete volit a budete volit ty strany, které ve svém programu nemají jenom obecné fráze, typu:„Zlepšíme situaci. Povedeme zemi k prosperitě. Bude tady svoboda." Která strana chce nesvobodu, která strana chce hospodářský úpadek, která strana nechce zlepšení situace? Nedívejte se na slogany na billboardech, ty Vám nic neřeknou, to jsou obecná hesla. Čtěte programy těchto stran, oceňujte jejich kandidáty, pokud je znáte a pokud si jich vážíte. Snažte se případně pořadí na kandidátkách změnit preferenčními hlasy. A kupte si los, tím, že půjdete k volbám.

Děkuji Vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: zemanmilos.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.