Zeman: Rusko by jako mírové gesto mělo stáhnout svá vojska z hranic Ukrajiny

25.04.2014 20:01

Projev prezident republiky při tiskové konferenci u příležitosti Setkání k 5. výročí Východního partnerství

Zeman: Rusko by jako mírové gesto mělo stáhnout svá vojska z hranic Ukrajiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Excelence, dámy a pánové,

byl jsem pověřen, abych Vám přednesl společné prohlášení účastníků vrcholného setkání partnerství, které se koná při příležitosti 5. výročí jeho existence. V úvodu bych chtěl poděkovat dvěma zemím, které stály především jako organizátoři tohoto východního partnerství, a to Polsku a Švédsku. Na našem setkání byli včera přítomni i prezidentka Litvy a prezident Ázerbájdžánu a jsem velmi rád, že včera večer mezi nás naopak přijel rakouský prezident.

To společné prohlášení se sestává ze čtyřech základních bodů. V prvním bodě jsme konstatovali pokrok ve Východním partnerství a to bez ohledu na to, zda se jedná o země, které se připravují na vstup do Evropské unie jako je Gruzie, Moldavsko nebo Ukrajina anebo se naopak jedná o země, které se staly členy Euroasijského svazu jako je např. Arménie. Je to tedy příklad spolupráce zemí s různou zahraničně politickou orientací, ale se stejnými zájmy na rozvoji dobrých sousedských vztahů. Bylo konstatováno, že zvlášť výrazného pokroku bylo dosaženo v oblasti tzv. vízové facilitace, tedy usnadnění pohybu osob mezi těmito zeměmi.

Pokud jde o druhý bod, tak jsme se dohodli, že zvolíme formu, které nebudeme říkat výzva, ale doporučení. V druhém bodu je to doporučení, jednomyslné doporučení, Ruské federaci, aby jako mírové gesto, a v zájmu deeskalace rusko-ukrajinského konfliktu, stáhla svá vojska z hranic Ukrajiny.

Třetím bodem je naopak doporučení Ukrajinské republice, aby v souladu se závěry ženevské konference uskutečnila decentralizaci své země a všichni zúčastnění vyjádřili plnou podporu svobodným volbám na Ukrajině a to jak prezidentským, které se mají konat 25. května, tak volbám dalším, volbám bez vnějšího zasahování a pod příslušnou mezinárodní kontrolou.

A konečně z české iniciativy jsme přijali prohlášení, v němž oběma stranám tohoto konfliktu nabízíme tzv. dobré služby „good services" nebo zprostředkovatelské služby, chcete-li to tak nazvat, opět v zájmu deeskalace tohoto konfliktu a zabránění tomu, co může nastat dokonce v nejbližších dnech, to znamená, že napětí přeroste v rozsáhlé ozbrojené boje s množstvím obětí. Znovu opakuji, že tato mediační role je podmíněna přáním obou stran, takže nebude-li si to alespoň jedna ze stran přát, tak k žádné mediaci samozřejmě nedojde.

Doufám, že jsem na žádný z podstatných bodů nezapomněl a pokud ano, moji kolegové mě určitě doplní. V každém případě mi dovolte závěrem opravdu srdečně poděkovat všem, kdo se účastnili plodné diskuse s cílem nejenom vyjádřit solidaritu s Ukrajinou, ale zejména přetavit tuto solidaritu z vřele znějících slov do konkrétních činů.

Děkuji Vám za Vaši pozornost.   

Miloš Zeman, prezident České republiky, Pražský hrad, 25. dubna 2014

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: zemanmilos.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích