Zeman: Vztahy se Slovenskem jsou doslova excelentní, jen chybí další spojení, jedna dálnice je málo

09.07.2014 21:09

Tisková konference prezidenta republiky během státní návštěvy prezidenta Slovenské republiky

Zeman: Vztahy se Slovenskem jsou doslova excelentní, jen chybí další spojení, jedna dálnice je málo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane prezidente, dámy a pánové,

jsem velice potěšen, že naše jednání probíhalo nejenom ve věcném, ale i v přátelském duchu. Shodli jsme se na tom, že vztahy mezi oběma zeměmi jsou doslova excelentní, a shodli jsme se také na tom, že existují rezervy, které bychom měli postupně využívat. Jednou z takových rezerv je rozšíření dopravního spojení mezi Českou a Slovenskou republikou, protože zatím je jediné dálniční spojení do Bratislavy, a to je samozřejmě málo.

Za druhé budeme oba dva podporovat užší spolupráci na tzv. třetích trzích, protože si myslíme, že tato spolupráce by prospěla našemu exportu a obecně ekonomické diplomacii. Chtěl bych velice ocenit, že Slovensko je na druhém místě z hlediska obchodní výměny České republiky a na druhém místě z hlediska exportu. Na sedmém místě, což je velice čestné místo, z hlediska investic v České republice, je to 7,3 % z celkového objemu zahraničních investic. A znám celou řadu velmi schopných slovenských podnikatelů, kteří vlastní české podniky, a tyto podniky prosperují. Pevně doufám, že můj slovenský kolega bude mít stejně pozitivní zkušenost s českými investory na Slovensku, např. v oblasti energetiky.

Zabývali jsme se samozřejmě zahraniční politikou a shodli jsme se před blížícím se summitem NATO ve Walesu, že vedle rusko-ukrajinské krize je třeba věnovat pozornost i trvalému boji proti mezinárodnímu terorismu. A Česká republika zrovna včera zažila, co tento boj znamená.

A poslední poznámka. Při rozlučkové návštěvě pana prezidenta Gašparoviče jsme poklepali na základní kámen Slovenského domu v Praze a já se těším, až mě pan prezident pozve na návštěvu Slovenska, že varianta A, pane prezidente, je, že poklepeme na základní kámen Českého domu v Bratislavě, a varianta B, že přestřihneme pásku a otevřeme Český dům v Bratislavě. Záleží pouze na slovenské straně, která z těchto dvou variant se naplní. Děkuji Vám za pozornost.

Miloš Zeman, prezident České republiky, Pražský hrad, 9. července 2014

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: zemanmilos.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Posílat Ukrajince v ČR verbířům od Zelenského nedává smysl

10:14 Dostál (Stačilo!): Posílat Ukrajince v ČR verbířům od Zelenského nedává smysl

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Ukrajině a tamní mobilizaci.