Země V4: Rusko ohrožuje evropský mír a bezpečnost

04.03.2014 17:23

Premiér Bohuslav Sobotka se v úterý 4. března 2014 připojil k prohlášení předsedů vlád zemí Visegrádské skupiny, které reaguje na aktuální situaci na Ukrajině.

Země V4: Rusko ohrožuje evropský mír a bezpečnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Prohlášení předsedů vlád zemí Visegrádské skupiny

Předsedové vlád zemí Visegrádské skupiny jsou hluboce znepokojeni nedávným narušením teritoriální integrity Ukrajiny a skutečností, že ruský parlament schválil vojenskou operaci na území Ukrajiny navzdory přání ukrajinské vlády. Tato skutečnost představuje vážnou eskalaci situace. Odsuzujeme všechny akce, jež ohrožují suverenitu a teritoriální integritu Ukrajiny a vyzýváme k okamžitému snížení napětí prostřednictvím dialogu při plném respektování ukrajinského a mezinárodního práva a v souladu s ustanoveními Budapešťského memoranda z roku 1994.

Země Visegrádské skupiny se domnívají, že probíhající vojenské akce Ruska jsou nejen v rozporu s mezinárodním právem, ale vytvořily v Evropě novou nebezpečnou situaci. Česká republika, Maďarsko, Polsko a Slovensko jsou šokovány vojenskou intervencí, ke které dochází v Evropě v 21. století a jež se podobá jejich vlastním zkušenostem z let 1956, 1968 a 1981.

Předsedové vlád zemí Visegrádské skupiny vyzývají Rusko, aby respektovalo své mezinárodní závazky a právní normy, včetně Budapešťského memoranda. Vždy jsme uznávali historické vazby mezi Ruskem a Ukrajinou. Jejich specifický charakter s sebou nese i odpovídající respekt k legitimním právům menšinového ruského obyvatelstva. Nicméně jakékoliv související obavy musí být řešeny mírovou cestou prostřednictvím jednání s vládou Ukrajiny a pod záštitou relevantních mezinárodních organizací, zejména OBSE.

Země Visegrádské skupiny jsou solidární s lidem a vládou Ukrajiny a opětovně zdůrazňují svůj pevný závazek k celistvosti, suverenitě a teritoriální integritě Ukrajiny. Je důležitější než kdykoliv předtím zajistit, aby vláda v inkluzivním duchu podnikla kroky, které sjednotí zemi, a aby chránila práva všech občanů Ukrajiny včetně kulturních, národnostních a jazykových menšin.

Evropská unie a NATO by měly demonstrovat solidaritu s Ukrajinou, pomoci jí v této těžké chvíli a jednotně čelit tomuto nebezpečnému vývoji, který ohrožuje evropský mír a bezpečnost.

(jedná se o neoficiální překlad do českého jazyka)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Vlada.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…