Země V4: Rusko ohrožuje evropský mír a bezpečnost

04.03.2014 17:23

Premiér Bohuslav Sobotka se v úterý 4. března 2014 připojil k prohlášení předsedů vlád zemí Visegrádské skupiny, které reaguje na aktuální situaci na Ukrajině.

Země V4: Rusko ohrožuje evropský mír a bezpečnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Prohlášení předsedů vlád zemí Visegrádské skupiny

Předsedové vlád zemí Visegrádské skupiny jsou hluboce znepokojeni nedávným narušením teritoriální integrity Ukrajiny a skutečností, že ruský parlament schválil vojenskou operaci na území Ukrajiny navzdory přání ukrajinské vlády. Tato skutečnost představuje vážnou eskalaci situace. Odsuzujeme všechny akce, jež ohrožují suverenitu a teritoriální integritu Ukrajiny a vyzýváme k okamžitému snížení napětí prostřednictvím dialogu při plném respektování ukrajinského a mezinárodního práva a v souladu s ustanoveními Budapešťského memoranda z roku 1994.

Země Visegrádské skupiny se domnívají, že probíhající vojenské akce Ruska jsou nejen v rozporu s mezinárodním právem, ale vytvořily v Evropě novou nebezpečnou situaci. Česká republika, Maďarsko, Polsko a Slovensko jsou šokovány vojenskou intervencí, ke které dochází v Evropě v 21. století a jež se podobá jejich vlastním zkušenostem z let 1956, 1968 a 1981.

Předsedové vlád zemí Visegrádské skupiny vyzývají Rusko, aby respektovalo své mezinárodní závazky a právní normy, včetně Budapešťského memoranda. Vždy jsme uznávali historické vazby mezi Ruskem a Ukrajinou. Jejich specifický charakter s sebou nese i odpovídající respekt k legitimním právům menšinového ruského obyvatelstva. Nicméně jakékoliv související obavy musí být řešeny mírovou cestou prostřednictvím jednání s vládou Ukrajiny a pod záštitou relevantních mezinárodních organizací, zejména OBSE.

Země Visegrádské skupiny jsou solidární s lidem a vládou Ukrajiny a opětovně zdůrazňují svůj pevný závazek k celistvosti, suverenitě a teritoriální integritě Ukrajiny. Je důležitější než kdykoliv předtím zajistit, aby vláda v inkluzivním duchu podnikla kroky, které sjednotí zemi, a aby chránila práva všech občanů Ukrajiny včetně kulturních, národnostních a jazykových menšin.

Evropská unie a NATO by měly demonstrovat solidaritu s Ukrajinou, pomoci jí v této těžké chvíli a jednotně čelit tomuto nebezpečnému vývoji, který ohrožuje evropský mír a bezpečnost.

(jedná se o neoficiální překlad do českého jazyka)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Vlada.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…