Změna pro Liberec: Co dál se skokanskými můstky?

26.10.2019 17:51

Ve vládnoucí koalici není shoda na tom, jak se postavit k podnětu zastupitelky Renáty Balašové (ANO) na poskytnutí příspěvku k rekonstrukci skokanských můstků na Ještědu. Změna pro Liberec navrhuje liberecké radnici elegantní řešení.

Změna pro Liberec: Co dál se skokanskými můstky?
Foto: zmena.cz
Popisek: Změna pro Liberec - logo

Otázka to bezesporu není jednoduchá. V rámci příprav Mistrovství světa v lyžování 2009 se do můstků investovalo okolo 600 mil. Kč! Nová pravidla lyžařské federace vyžadují nyní investice ve výši 30 mil. Kč, aby bylo možné v areálu pořádat mezinárodní závody. Stát přislíbil z těchto 30 mil. Kč zaplatit 15 mil., Liberecký kraj přidal dalších 7,5 mil. Kč. Na město Liberec teď zbývá tedy 7,5 mil. Kč. I tato částka je ovšem pro prázdnou libereckou pokladnu velká zátěž.

„Jedna věc je nyní částka 7,5 mil. Kč, druhá věc je zajišťování dalšího provozu areálu, který je spojen s pokračujícími náklady. Je třeba si otevřeně přiznat, že skokanské můstky jsou pro Liberec nadstandard, který si nemůže dovolit. Jinak je na tom ovšem Liberecký kraj, který svou dotací republikový význam skokanských můstků sám uznal. Nabízí se tedy možnost skokanské můstky převést právě na kraj,“ navrhuje J. Šedlbauer, zastupitel Liberce za Zelené / Změnu pro Liberec.

Odkazuje přitom i na poslední zprávy od hejtmana, který na svém Facebooku dne 21. 9. informoval o tom, že Liberecký kraj poskytne finance na vyhotovení studie řešící rekonstrukci skokanských můstků v Harrachově. Kraj by měl hledat řešení pro rozvoj tohoto sportu konzistentně ve všech areálech na jeho území. Skokanských areálů je přitom v ČR jen pár a jde tudíž o zařízení nadmístního významu. To, že areál v Liberci vlastní město, není dogma. Ostatně celý lyžařský areál byl v roce 2017 i za podpory Starostů propachtován na 10 let soukromé společnosti TMR. Podobný model může pro provoz můstků hledat i kraj.

„Tato varianta se nabízí především v kontextu toho, jak Starostové na liberecké radnici vyzdvihují dobrou spolupráci s hejtmanem kraje Martinem Půtou. Před několika měsíci tak město kraji postoupilo projekt parkovacího domu, který by mohl městu do budoucna vydělávat peníze a jehož význam je v zásadě jen lokální, pro řešení dopravy ve městě. Nyní leží na stole možnost kraji postoupit skokanské můstky, které mají bezpochyby nadmístní význam, ale jejich provoz vyžaduje velké finanční prostředky. Těmi město Liberec na rozdíl od kraje zkrátka nedisponuje,“ doplňuje návrh zastupitelského klubu Změny pro Liberec Jindřich Felcman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…