Změna pro Liberec: Kino Varšava a divadlo Ivana Langra

08.03.2019 6:34

Kino Varšava, městský majetek, který tu roky chátral, a který si vzali do správy dobrovolníci ze spolku Zachraňme Kino Varšava, má opět smůlu.

Změna pro Liberec: Kino Varšava a divadlo Ivana Langra
Foto: zmena.cz
Popisek: Změna pro Liberec - logo

Mnozí politici si na něm dělali před volbami reklamu, řečnili, jak i jim jde o záchranu této historické budovy a jak budou nadšencům v rámci svých možností vycházet vstříc, aby v Liberci mohl fungovat filmový klub a bylo zde místo pro alternativní kulturu… Po volbách je ale vše jinak. Nejenže současné vedení Liberce, Starostové + ANO + ODS, stoplo připravených 20 milionů korun na rekonstrukci, ale ještě snížilo na polovinu i roční příspěvek na jeho provoz.

Celý příběh má dvě tragikomické postavy. Tou první je náměstek primátora Ivan Langr. Na posledním zastupitelstvu města se sice snažil tvářit jako bojovník, který se pere za kino Varšava a člověk neznalý věci by mu i jeho vpravdě divadelní výstup uvěřil. Langr s odhodlaným výrazem zastupitelům sdělil, že se mu po těžkých bojích podařilo pro Varšavu vybojovat celých  300.000 Kč. „Hosana!“, chtělo by se zvolat.     

Něco tu ale nesedí. Když byla ve vedení radnice Změna, získal spolek na roční činnost 600 000 korun, a vedle toho město zaplatilo i celou dokumentaci na rekonstrukci objektu. Takže vydávat poloviční příspěvek za úspěch je tak trochu odvážné tvrzení.

Langrovo dramatické prohlášení, že nemuselo být vůbec nic, protože situace je „velmi, velmi těžká“, vyprovokovalo k reakci Jana Korytáře. Ten Langrovi jednoduše spočítal, že 16 hlasů Starostů spolu se 6 hlasy Změny a 2 hlasy LOL je dostatečný počet na to, aby kino Varšava získalo na provoz stejně jako vloni. Ostatně několik hlasů by dodalo i ANO, třeba i proto, že Technické muzeum má oproti loňskému roku místo 600 tisíc rovnou dvojnásobek. Takže kde byl problém? Že by to byly 4 hlasy liberecké ODS? Není to ale spíše tak, že v tom nejsou jednotní zejména sami Starostové, jen to nechtějí veřejně přiznat?

Ale možná je to ještě jinak. Proti Ivanovi Langrovi, který chtěl pomoci Varšavě, byl totiž, víte kdo? No přece Ivan Langr. Sváděl přitom opravdu těžký boj sám se sebou. Asi podobně těžký jako když se rozhodoval, zda přeběhne od Změny za lepším ke Starostům.

Byl to totiž Langr, který do zastupitelstva předložil také další návrh, a to na udělení dotace 1,4 mil. Kč soukromé společnosti, která má v Liberci natáčet seriál Nelegál. Jeho slovům doprovázeným dramatickými gesty, že to není možné míchat dohromady, v tu chvíli věřil asi jen on sám. Jde samozřejmě o jedny městské peníze, navíc plně v jeho gesci. Říká se tomu „pokrytectví“. Varšava má tak zkrátka zase smůlu.

Liberečané si zvolili Starosty, mají je tedy mít. Jejich další kroky a zejména plnění jejich předvolebních slibů budeme i nadále sledovat. A jestli jsme nezapomněli na v úvodu avizovanou druhou tragikomickou postavu tohoto příběhu? Nezapomněli…

Velká bojovnice za Varšavu, teta Květa, tentokrát chyběla

Kdo jiný než krajská radní pro kulturu a členka vítězného volebního uskupení by měl mít sílu prosadit další peníze na rekonstrukci kina Varšava? Kdy jindy než v době, kdy bylo v rozpočtu po minulém vedení města připraveno prvních 20 milionů? Jenže to bychom nesměli být v Liberci, kde si do čela tohoto města zadluženého z dob ODS až po uši voliči opět vybrali… dlouholetého člena ODS Jaroslava Zámečníka.

Koalice po třech měsících konečně předložila rozpočet (to bylo řečí, když ho Změna jednou schvalovala v lednu) a ejhle, na Varšavu nic nezbylo. Stejně jako třeba na opravy silnic nebo dětská hřiště. Vítejte ve starých časech! Abychom Květě Vinklátové nekřivdili, je možné, že se ji z toho všeho udělalo trochu „šoufl“ a proto odjela raději na dovolenou, zdravíme do Lisabonu :-). Je to pochopitelné. Tato dlouhodobá verbální bojovnice za Kino Varšava nejenže nedokázala jako krajská radní v rozpočtu kraje nic prosadit, ale nepodařilo se jí to a ni poté, co Starostové vyhráli poslední volby právě v Liberci.

Jak je to možné? Na kraji vládne železnou rukou car Martin a kdo se mu postaví, musí jít z cesty. Své by o tom mohli vyprávět Zuzana Kocumová nebo Marek Pieter. Takže když Martin zavelí, nikdo se neodváží odporovat. Kino Varšava se použije jen na PR a hodí se mu pár drobných, aby se náhodou nerozhodli bouřit. A na městě? Možná, že to Květa myslela i upřímně, jenže proti těžkým vahám, jako je ředitelka divadla, neměla tato bývalá a dodnes trochu naivní aktivistka šanci. Proto jdou peníze do divadla a kino má zase smůlu. Předvolební sliby jsou zapomenuty…

Připomeňme, že to byla právě Změna, která prosadila peníze na přípravu projektové dokumentace, aby se budova mohla začít konečně rekonstruovat. Stavební povolení je rovněž k dispozici. Byla to Změna, která loni do rozpočtu prosadila 20 milionů korun, které měly posloužit při kofinancování dotační akce pro Varšavu nebo na zahájení oprav. A jsou to Starostové, kteří těch 20 milionů korun přesměrovali jinam.

“Ano, chápu, že divadlo potřebuje zlepšit klimatizaci, ale ve Varšavě je to úplná hrůza. Chybí sedačky, topení i podlaha. Kdyby Starostové jen trochu chtěli, tak se rekonstrukce Kina Varšava mohla rozběhnout. Nejspíš ale pragmaticky vyhodnotili, že ve velkém divadle je víc voličů.” Doplnil Jan Korytář

Takže se můžeme připravit na další PR akce typu Květa draží obrázky, v kině se opraví dveře na záchod nebo primátor Jarda v benefici podpořil nadšence ze spolku případně Nejlepší Hejtman se sešel se zástupci Kina Varšava a přislíbil opět veškerou podporu a pomoc…

Fakt Vám to přijde normální, v čem v Liberci žijeme?* Nám ne. Proto se to stále snažíme změnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…