ZpL: Veřejný prostor v Liberci je třeba oživit. Zřídit chceme post hlavního architekta

07.09.2014 22:01

Veřejný prostor by měl v každém městě být prostorem pro setkávání lidí, kulturní život, trhy a jarmarky. Liberecká náměstí a ulice však zpravidla nejsou ničím víc než místy, jimiž člověk prochází, když se chce dostat odněkud někam. Změna pro Liberec se domnívá, že je třeba mnohem lépe využívat možností, které tato veřejná prostranství pro život občanů města nabízejí.

ZpL: Veřejný prostor v Liberci je třeba oživit. Zřídit chceme post hlavního architekta
Foto: zmena.cz
Popisek: Politické hnutí Změna

„Jejich vybavení musí lidi vybízet, aby se spolu scházeli, aby spolu mluvili, nebo aby si v příjemném prostředí a atmosféře města třeba jen tak na chvíli odpočinuli. A takový přístup si zaslouží nejen centrum města, ale i jeho okrajové části,“ říká lídr kandidátky Změny pro podzimní komunální volby a kandidát na primátora Liberce Jan Korytář. Změna mimo jiné chce umožnit zřizování předzahrádek u restaurací a vytvořit příznivé podmínky k tomu, aby se na veřejných prostranstvích daly pořádat koncerty a divadelní či filmová přestavení.

Město musí mít jasnou vizi, která prostranství mají být spíš klidná a sloužit k odpočinku a která by naopak měla být využívána intenzivněji. K tomu je podle Změny nezbytně nutné, aby město zřídilo pozici hlavního architekta. „Chceme mít v Liberci respektovaného odborníka s vizí, zaměstnance vybaveného příslušnými kompetencemi a kvalitním týmem spolupracovníků. Hlavní architekt musí v prvé řadě naplňovat přání obce a zastupovat veřejný zájem občanů. Současně však nemůže opomíjet oprávněné zájmy investorů. Musí to být on, kdo tyto dva zájmy spojí k oboustrannému prospěchu,“ říká Karolína Hrbková, kandidátka Změny pro podzimní komunální volby v Liberci.

Hlavní architekt musí určovat, jak má město vypadat jako celek. „To musí být jeho primární úkol. Tak se totiž zabrání tomu, aby se vývoj posouval dopředu způsobem, nevím co s objektem, tak tam šoupnu třeba kasino. Kdyby město vědělo, jaké má v té které lokalitě záměry, kdyby byly zpracované studie jednotlivých městských celků, nemohlo by například dojít k situaci, k níž došlo na Papírovém náměstí, kdy město rozhodovalo o povolení stavby, aniž by se příliš zabývalo tím, jak má daná lokalita vypadat jako celek a zda se do ní schvalovaná stavba hodí,“ pokračuje kandidátka Změny, Karolína Hrbková.

V podobném duchu hovoří i další kandidátka Změny, architektka Jana Janďourková Medlíková: „Projekty investorů musí odpovídat urbanistickým záměrům města. Krátkodobý ekonomický tlak nesmí vést k tomu, že prostor, který má pro fungování a vzhled města dlouhodobý význam, bude zastavěn objekty malé nebo vůbec žádné architektonické kvality. K předním zájmům města patří, aby architektonický potenciál daného místa byl naplněn vysoce hodnotnou architekturou, která bude mít potřebné prostorové kvality a přispěje k dlouhodobému urbanistickému vývoji dané lokality.“

„Těší nás, že se náš záměr zřídit pozici hlavního architekta shoduje s plány ministerstva pro místní rozvoj. To v současné době předkládá vládě zákon, který by zřízení pozice hlavního architekta radnicím nařídil,“ uzavírá Jan Korytář, kandidát Změny na primátora Liberce.

PS: Použili jsme stejné věty jako Starostové v jejich tiskové zprávě, abychom upozornili na to, že důležitější než slova jsou činy a zde rozpor slov a činů „bije do očí“. Dodnes jsme totiž od Starostů neslyšeli žádnou námitku proti nefunkční Radě architektů, kterou pomáhali zřídit jako alibi místo námi prosazované pozice hlavního architekta. Pozdě je ale lépe než nikdy. Tento návrh SLK vítáme a doufáme, že to s ním  nedopadne stejně jako s jejich slibem před minulými volbami, že nepodpoří prodej letiště…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Změna pro Liberec

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…