Zvára (Svobodní): Obuškové pokrytectví (parlamentní demokracie v praxi)

19.07.2016 6:34

Žádná spontánní shromáždění, nové pravomoce pro policii a vysoké pokuty. To je novelizovaný zákon o právu shromažďovacím, který nyní pokrytecky kritizuje TOP09. Proč pokrytecky? Protože i její zástupci pro aspoň dvě z těchto tří nepříjemných novinek hlasovali.

Zvára (Svobodní): Obuškové pokrytectví (parlamentní demokracie v praxi)
Foto: Archiv KZ
Popisek: Místopředseda Svobodných Karel Zvára

Nikdo by si neměl myslet, že co se odhlasuje ve výborech, nikoho nezajímá. A že jejich hlas je vlastně tajný, takže jak hlasovali stejně nikdo nezjistí. S jednou výjimkou - pokud všichni přítomní hlasují stejně. Jako v tomto případě.

Poslanecká sněmovna přehlasovala Senát a prosadila si kontroverzní novelu zákona o právu shromažďovacím. Připomeňme si, o co jde. Vláda přišla se svým vládním návrhem novely. Zákon byl přikázán výborům a nakonec prošel úpravami, které mimo jiné vzešly z Ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Zákon byl schválen ve třetím čtení 6. května 2016 a následně byl 15. června 2016 zamítnut Senátem Parlamentu České republiky. Včera, v úterý 12. července 2016, byl zákon schválen přehlasováním Senátu v Poslanecké sněmovně.

Někteří nyní tuto novelu zákona hlasitě kritizují. Mezi nimi i člen Ústavně-právního výboru pan Martin Plíšek (TOP09). Třeba zrovna včera večer o tématu mluvil v Událostech, komentářích na ČT24. A já se ke kritice přidávám. Drakonické pokuty, praktická nemožnost svolat shromáždění k aktuálnímu dění bez oznámení a některé další změny mne také vůbec netěší. Domnívám se, že jsou dokonce protiústavní, jsem ale v oboru práva jen laikem.

Zavádění totalitních manýrů z dílny ANO mne nepřekvapuje

O to více mne překvapuje, že hlavní kritizované pasáže (zvýšené pravomoci policie či nemožnost svolat shromáždění bez ohlášení k aktuální věci) pocházejí právě z Ústavně-právního výboru. Konkrétně z pera pana poslance Vlastimila Vozky (ANO2011).

A v Ústavně-právním výboru (podle zápisu z jednání) obě tyto změny (body 3 a 5 pozměňovacího návrhu pana Vozky) schválili všichni přítomní členové Ústavně-právního výboru. Tedy i pan poslanec Martin Plíšek z TOP09, společně se svým kolegou ze stejného poslaneckého klubu poslancem Janem Farským. Nutno panu poslanci Plíškovi přiznat, že nejspíš hlasoval PRO jen u jednotlivých bodů, na konci nehlasoval pro návrh jako celek - podle záznamu se zdržel.

Nevím, co si o tom mám myslet. Zavádění totalitních manýrů z dílny ANO2011 mne vůbec nepřekvapuje. Ale pomoc při schválení (na jednání Ústavně právního výboru) a po čtvrt roce hlasité nadávání na to, pro co sám hlasoval? Snad slova a činy TOP09 podobně neliší i u dalších položek jejich programu. Protože pokud ANO, musel bych tuto stranu považovat za trojského koně nových totalitářů.

Ale nejsem žádný soudce. Dal jsem vám, milí čtenáři, odkazy - tedy nástroje, které můžete snadno a rychle použít. A tak poměrně rychle a samostatně dojít k závěru, zda mám pravdu a titulek článku je trefný, nebo jsem jen něco nepochopil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…