Zwyrtek (NEZ): Praha v šoku, zbytek republiky v klidu

08.09.2016 19:16

Když čtu někdy titulky v novinách, jak je tu nějaký šok, musím se smát. Situace očima pražských novinářů je těžce vzdálená realitě. Ať vrátí novinářský, nebo občanský průkaz.

Zwyrtek (NEZ): Praha v šoku, zbytek republiky v klidu
Foto: František Zwyrtek
Popisek: František Zwyrtek

Začalo to být hodně vidět u prvních přímých prezidentských voleb. Zatímco Praha nám favorizovala suchopárného pokrizového premiéra Jana Fischera, a potom spícího Karla s čírem, na Zemana by v počátku podle novinových titulků nevsadil nikdo. Češi mimo Prahu to ale viděli úplně jinak. Chtěli prezidenta neúřednického, chtěli prezidenta, který umí česky, zkrátka chtěli prezidenta, který by byl Čech jako poleno. Což Miloš Zeman splňuje se všemi klady (a přiznejme, i zápory). Ale i to je na něm to nejvíce volitelné - není dokonalý, netají se tím, a se svými kritiky si hraje o to víc, o co víc jsou oni hysteričtí. Byl lidem nepochybně zvolen, po kampani, kterou si odedřel, (zatímco někdo posílal vzkazy z kavárny a druhý spoléhal na průzkumy), a to by měli všichni respektovat. Ne tak ty pražské kavárny - řvou non stop, a na Zemana útočí rovněž tak. Kdyby to bylo naopak, a byl zvolen Karel, a někdo si to dovolil zpochybňovat, řvali by zase, že jde o prvního prezidenta zvoleného lidem, tak ať všichni drží hubu. Sami to ale evidentně neumí.

Pak to pražská kavárna viděla po svém s uprchlíky. Měli bychom, máme povinnost, musíme být humanisté. Zatímco upracovaný český venkov (což myslím celou ČR mimo Prahy), se hrozil, že by sem ti podivní lidé, co neumějí pracovat, neváží si svých žen, do sňatku legálně nesoulouží, a dělají všude jen bordel, měli v tisících přijít. Karel s dýmkou řekl, že bychom měli uprchlíky přijímat. Venkov si dodatečně oddychl, že toho Zemana zvolil dobře, protože nás ubrání pokusům ála Německo. Přesto ti pražští redaktoři pořád hlasitě i mezi řádky pro příjímání uprchlíků horují. Žijí v jiné zemi? Neznají naše lidi?

A teď jsou pražské noviny a servery zase v šoku, že by v USA mohl vyhrát Trump. Tedy jsou v šoku z toho, co většina ČR, která to alespoň nějak sleduje, očekává už dávno. Volit mezi kariérní studenou Clintonovou, která je bohužel předvídatelná a plná frází, to raději Američané zvolí svého prostořekého Zemana, tedy svého Donalda, a toto přirovnání není urážkou ani jednoho z nich.

Prostě Praha zbytku České republiky nerozumí. Možná by pomohlo, kdyby ty pražské redakce nabraly novináře z regionů, a nespoléhaly na komentáře svých intelektuálních novinářů z kaváren. Aby konečně začaly psát podle reality. Jejich zaměstnanci by nemuseli být za prvé v šoku tak často, a taky by se nesnažili vnucovat lidem názory, které jsou prostě trapné, a kterým se lidi smějí, nebo které je vytáčejí do běla. Nebo do ruda?

Takže pokud byl někdo z Prahy před pár lety v šoku, že vyhrál Zeman, pokud je někdo v šoku, že Češi nechtějí živit každého, kdo se sem nacpe, a pokud dnes jsou opět v šoku, že může vyhrát Trump, ať vrátí novinářský, nebo ještě lépe občanský, průkaz.

Tohle alespoň slyším často u nás na Moravě - třeba V Jeseníkách, kde je sakra těžký život, i na Hané, kde jsou lidi zvyklí spíš dřít na poli, než žvanit v kavárnách a svá přání vydávat za přání všech.

Zkrátka Praha není naše - a je to moc smutné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

18:05 Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neúčasti hnutí ANO na jednání o důchodové reformě n…