Zwyrtek (Nezávislí): Podpis s firmou Kapsch předáme k ÚOHS

12.07.2016 9:40

A podle jeho zjištění pak případně Policii ČR. Musíme bránit obyčejné starosty, kteří jsou stíháni za mnohem menší až banální prohřešky.

Zwyrtek (Nezávislí): Podpis s firmou Kapsch předáme k ÚOHS
Foto: František Zwyrtek
Popisek: František Zwyrtek

Podpis o prodloužení smlouvy na výběr mýtného je protizákonný. Vědí to všichni. Zakazuje to zákon o zadávání veřejných zakázek, a v podobných věcech už rozhodovaly i soudy. A jen tak se nějak doufá, že se to přejde. V těchto dnech mi volají starostové, co na to říkám. No co říkám - to, co oni. Ministerstvo nic nedělalo, až vytvořilo časový tlak. V tomto časovém tlaku pak tvrdí, že smlouvu podepsat musí, protože by Česko přišlo o miliardy, a není už čas dělat otevřené řízení.. Zkrátka si pro argument pro porušení zákona vytvořilo předem patřičnou situaci.

Uspěla by s podobnou argumentací obec nebo město? Kdyby prodloužila o několik let smlouvu například s firmou odvážející odpad? Ne. ÚOHS by jim nařídil buď smlouvu neuzavřít, nebo ji zrušil, nebo dal tak mastnou pokutu, na které by se křeslo pod starostou tak rozhoupalo, že to už proto nebude nikdy riskovat.

Vláda si to riskla. Dobře. Chce to přesto zachovat klid. Nejde o život. Jen o mýtné. Ale až bude smlouva podepsána, Nezávislí si ji vyžádají podle zákona o přístupu k informacím, a podají podnět k UOHS. Ten by měl minimálně uložit státu velkou pokutu - a tu by měli ze svého zaplatit všichni ministři, co pro to hlasovali. Pak to bude OK. Za porušení zákona zaplatí, jako platí jiní.

Nemůžeme přece nikdy tvrdit, že zákon platí jen pro dolních 6 a půl tisíce a obcí a měst, ale pro stát ne. Naopak - stát by měl jít příkladem. Ostatně - vlastně to splnil. Dal obcím a městům návod, jak prodlužovat smlouvy. Nebo ne? Každá dnes může tvrdit - když může stát, my taky.

A proto Nezávislí udělají kroky k tomu, aby povolaný orgán řekl svůj závazný názor. Buď se to smí. Nebo se to nesmí. My v obcích a městech víme, že nesmí. Je smutné, že to neví ministr této země.  Ba co víc, neví to celá vláda., která se uvolila udělat mu alibi.

Takže na případ Kapsch jsem zvědavý. Čekám na podpis.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…