„Bohoušku“ Sobotko, konečně přiznej pravdu. Rath rozjel věc, která ČSSD nepotěší

15.11.2013 16:26 | Zprávy

ANKETA Sociální demokraté při svém financování využívali i tzv. černé peníze, tedy finance, které neprošly stranickým účetnictvím. V rozhovoru pro Hospodářské noviny to tvrdí bývalý středočeský hejtman za ČSSD David Rath. Bývalý člen ČSSD a senátor Vladimír Dryml to ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz potvrdil.

„Bohoušku“ Sobotko, konečně přiznej pravdu. Rath rozjel věc, která ČSSD nepotěší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka, Jeroným Tejc a David Rath ve sněmovně

„Moje zkušenosti jsou, že nikdo až tak úplně nerozlišuje černé a přiznané peníze. Některé firmy to samozřejmě pošlou přímo na účet. Ale pak jsou takové, které řeknou: My vám pomůžeme, ale nikde nechceme být vidět, protože pracujeme i pro města nebo ministerstva, kde jsou ODS nebo lidovci. A ti když zjistí, že jsme vám dali peníze, tak budeme mít problém. To se mi stalo několikrát,“ cituje list Ratha.

ParlamentníListy.cz se dotazovaly politiků, co si myslí o Rathově tvrzení a zda je podle nich taková věc pravděpodobná. Senátor a bývalý člen ČSSD Vladimír Dryml Rathova slova potvrdil s tím, že sám předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku na takové věci upozorňoval.

Bohoušek Sobotka by měl konečně přiznat pravdu. Věděl o tom

„To byl i jeden z hlavních důvodů, proč jsem odešel z ČSSD. Lobbisté z krajů posílali přes některé krajské funkcionáře peníze na politické kampaně do ústředí. Je přitom zcela jasné, že se cestou část peněz ztratila, protože se jednalo převážně o peníze v hotovosti a nic nebylo samozřejmě evidováno, aby nedošlo k odkrytí napojení lobbistů na krajské zakázky a evropské projekty. Doktor Rath samozřejmě tyto procesy, které jsou bohužel normou nejen v ČSSD, ale i v jiných stranách, dobře znal, a Bohoušek Sobotka by měl konečně přiznat pravdu. Osobně jsem ho například upozornil na problémy v Pardubickém a Královéhradeckém kraji,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Dryml.

„Pokud to, co říká David Rath, je pravda, tak by to měl předseda ČSSD vysvětlit a policie i státní zastupitelství by měly konat. Minimálně stejně, jako v případě paní Nagyové a pana Nečase. A pokud Rath lže, tak by to měl posuzovat a ocenit soudce,“ míní senátor Zdeněk Schwarz zvolený za ODS.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

21:44 Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

Trump, nebo Harrisová? Zvolení kterého z kandidátů americkým prezidentem by pro svět bylo lepší? Par…