„Bohoušku“ Sobotko, konečně přiznej pravdu. Rath rozjel věc, která ČSSD nepotěší

15.11.2013 16:26

ANKETA Sociální demokraté při svém financování využívali i tzv. černé peníze, tedy finance, které neprošly stranickým účetnictvím. V rozhovoru pro Hospodářské noviny to tvrdí bývalý středočeský hejtman za ČSSD David Rath. Bývalý člen ČSSD a senátor Vladimír Dryml to ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz potvrdil.

„Bohoušku“ Sobotko, konečně přiznej pravdu. Rath rozjel věc, která ČSSD nepotěší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka, Jeroným Tejc a David Rath ve sněmovně

„Moje zkušenosti jsou, že nikdo až tak úplně nerozlišuje černé a přiznané peníze. Některé firmy to samozřejmě pošlou přímo na účet. Ale pak jsou takové, které řeknou: My vám pomůžeme, ale nikde nechceme být vidět, protože pracujeme i pro města nebo ministerstva, kde jsou ODS nebo lidovci. A ti když zjistí, že jsme vám dali peníze, tak budeme mít problém. To se mi stalo několikrát,“ cituje list Ratha.

ParlamentníListy.cz se dotazovaly politiků, co si myslí o Rathově tvrzení a zda je podle nich taková věc pravděpodobná. Senátor a bývalý člen ČSSD Vladimír Dryml Rathova slova potvrdil s tím, že sám předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku na takové věci upozorňoval.

Bohoušek Sobotka by měl konečně přiznat pravdu. Věděl o tom

„To byl i jeden z hlavních důvodů, proč jsem odešel z ČSSD. Lobbisté z krajů posílali přes některé krajské funkcionáře peníze na politické kampaně do ústředí. Je přitom zcela jasné, že se cestou část peněz ztratila, protože se jednalo převážně o peníze v hotovosti a nic nebylo samozřejmě evidováno, aby nedošlo k odkrytí napojení lobbistů na krajské zakázky a evropské projekty. Doktor Rath samozřejmě tyto procesy, které jsou bohužel normou nejen v ČSSD, ale i v jiných stranách, dobře znal, a Bohoušek Sobotka by měl konečně přiznat pravdu. Osobně jsem ho například upozornil na problémy v Pardubickém a Královéhradeckém kraji,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Dryml.

„Pokud to, co říká David Rath, je pravda, tak by to měl předseda ČSSD vysvětlit a policie i státní zastupitelství by měly konat. Minimálně stejně, jako v případě paní Nagyové a pana Nečase. A pokud Rath lže, tak by to měl posuzovat a ocenit soudce,“ míní senátor Zdeněk Schwarz zvolený za ODS.

MUDr. Vladimír Dryml

  • BPP
  • Prezident svazu Senioři České republiky

Ty megakampaně musí stát mnohem víc...

Poslanec TOP 09 František Laudát míní, že na Rathových slovech něco pravdy být může: „Dokážu si to představit. Někteří donátoři se bojí přiznat veřejně podporu politické strany. Chtějí zůstat v anonymitě. Takhle nějak asi vznikají černé peníze v politických stranách. Vždyť si vezměte megakampaně ODS a ČSSD například v Praze, a potom oficiální náklady. Někdy to bylo k pláči či k smíchu. Tudíž pan Rath může mluvit v tomto případě pravdu. Ale kdo ví. Peníze místo vína neměly mašličku. Může to být stejně tak úplatek, výpalné, černé fondy pro partaj či cokoli jiného.“

Předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura narazil na podobnou věc jako poslanec Laudát. „Když se podíváte na kampaně parlamentních stran v minulosti, pak v mnoha případech je zřejmé, že kampaň stála více peněz, než se oficiálně deklaruje. Samozřejmě nemusí jít jen o černé peníze. Firmy či občané mohou poskytnout plochy nebo tisk zdarma. Konkrétní případ, o kterém mluví David Rath, neumíme komentovat , protože k němu neznáme fakta,“ řekl Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Je to jen Rathova taktika

Poslanec ANO Jiří Zlatuška míní, že Rathovo vyjádření je účelové. „Rathovo ´dovedu si představit, že to mohlo být něco jako: Uděláme mu radost a překvapíme ho´ z toho rozhovoru je docela výmluvné. Místo toho, aby se takto veselil, mohl černému financování udělat přítrž hned, když o tom údajně všichni věděli. Teď je v tom taktika člověka stojícího před soudem jako obžalovaný. Nemá za povinnost vypovídat pravdu, naopak by byl hloupý, kdyby nezkusil cokoli, co dokáže ovlivnit svědky nebo veřejné mínění bez ohledu na pravdivost. Důkazy na své případné kumpány může dodat policii přímo. Je zbytečné jeho výpovědím pro média přikládat jakoukoli váhu,“ myslí si Zlatuška.

„To by musel Rath nejdřív dokázat,“ reagoval předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Poslankyně ODS Jana Černochová míní, že by se měly tyto Rathovy indicie prošetřit: „Nevím, každopádně tímto sdělením exčlena ČSSD Davida Ratha by se měly zabývat orgány činné v trestním řízení a mělo by se to důkladně prošetřit.“

Ať financování ČSSD vyšetří policie

Podobně se k věci staví místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš: „V této věci nejde o to, co si o tom myslím já, ale jak na takové explicitní vyjádření zareagují orgány činné v trestním řízení. Jejich povinností je zjistit, jaké má David Rath pro své tvrzení důvody.“

„Vyjádření Davida Ratha nemohou být neovlivněna jeho dlouhým pobytem ve vazbě. Tím netvrdím, že jsou a priori irelevantní,“ reagoval poslanec ANO Martin Stropnický.

„To je otázka na ČSSD, respektive na pana Ratha. Já jsem z jiné partaje,“ říká poslanec KDU-ČSL Tomáš Podivínský.

„Podezření, že údajné úplatky pro pana Ratha byly určené pro stranickou kasu, provází kauzu od začátku. Prokázat ho může jen soud. V každém případě je na místě změnit systém financování stran tak, aby se černé financování ztížilo, když už se ho nepodaří vymýtit,“ myslí si předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík.

"Může mít pravdu, ale chce to dokázat. Nebo jen skrytě vyhrožuje," smál se poslanec ANO Ivan Pilný. "Na to se budete muset zeptat lidí ze sociální demokracie," vtipkoval podobně poslanec ANO Richard Brabec.

„Nedokáži na to odpovědět ani ano, ani ne. Osobně jsem se s něčím takovým přímo nesetkal, i když ke mně prosákly nějaké informace o těchto praktikách. V každém případě bych se tomu u žádné z hlavních politických stran, včetně té zmiňované, vůbec nedivil,“ uvedl senátor a exčlen ČSSD Miroslav Krejča.

Těžko říct...

„Nevím, my chápeme transparentní financování hlavně na straně příjmů. Kdo kolik dal a za co to pak bylo utraceno. To zveřejníme včetně obvyklých cen a uvidíme, co na to ostatní strany,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Poslankyně KSČM Marta Semelová, poslanec ODS Bohuslav Svoboda, poslankyně ANO Věra Jourová či poslanec KDU-ČSL Petr Kudela uvedli, že nemohou věc komentovat, protože neznají způsob financování ČSSD. „Nevím,“ reagoval podobně senátor ODS Milan Pešák. A podobně hovořil i poslanec ANO Pavel Čihák: „Nikdy jsem nebyl členem ČSSD, takže neznám jejich účetnictví a metody pohybu finančních prostředků. Tím pádem se k tomu nemůžu vyjádřit.“

Podle exhejtmana Ratha peníze, o kterých se mluví v policejních odposleších, které byly pořízené v domě jeho spolupracovníků Kateřiny Pancové a Petra Kotta, se týkaly krajských voleb.

Před volbami se prý očekávalo, že prvních deset kandidátů se zapojí i do shánění sponzorů. Rath také tvrdí, že slyšel o praxi, kdy se firma domluvila s agenturou, která straně zajišťovala billboardy nebo mítinky. Sponzor dal peníze agentuře a ta pak straně služby poskytla například s dvacetiprocentní slevou. „Takže na faktuře to vypadalo, že strana vše pořídila levně, zatímco skutečné náklady šly z větší části z černých peněz,“ uvádí deník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…