„Čeká se na rozjezd továren.“ Proč drhnou akce Ukrajinců. A více

03.08.2023 4:44 | Komentář

Skončí válka na Ukrajině letos? Kolem vývoje a samotného zahájení plné ukrajinské protiofenzivy je stále plno otazníků. Zeptali jsme se českých politiků, jak dosavadní situaci hodnotí. Osvobození Ukrajiny brání prý už jen dodávky stíhaček F-16, ale padlo též obvinění Spojených států.

„Čeká se na rozjezd továren.“ Proč drhnou akce Ukrajinců. A více
Foto: pixabay.com
Popisek: Stíhací letoun, ilustrační foto

Zatímco pokračuje ukrajinská protiofenziva, místopředseda ruské bezpečnostní rady a exprezident Dmitrij Medveděv opět hrozil jaderným úderem. To prý pouze v případě, že by Ukrajinci začali na frontě vítězit. 

Anketa

Věříte, že existují mimozemšťané?

67%
hlasovalo: 6153 lidí

Jaká je skutečná situace na bojišti, to lze těžko objektivně posoudit; nestranných a ověřených zpráv je jako šafránu, jsou-li vůbec nějaké. Britské a americké služby ale tvrdí, že Ukrajinci postupují. 

Americký Institut pro studium války o víkendu uvedl, že ukrajinská armáda podniká protiofenzivu ve třech částech fronty, možná i jinde. Podle serveru Novinky se jednalo o oblast u několika vesnic a také jižně od Bachmutu. 

Zprávy se ovšem velmi liší, neboť jen pár dnů předtím se objevovaly zprávy o tom, že ukrajinský postup zpomaluje. Jasné není ani to, zda hlavní ukrajinský protiútok už začal, nebo zda jde zatím pouze o přípravu.

„Zatímco ve středu americká média citovala představitele Pentagonu, že jde o hlavní ukrajinskou ofenzivu, ve čtvrtek už list The Washington Post citoval nejmenovaného amerického představitele, podle kterého současné protiútoky mají vytvořit prostor pro pozdější protiofenzivu, ale že americké vedení se nedomnívá, že už jde o hlavní útok,“ psaly Novinky koncem týdne.

Jak čeští politici hodnotí dosavadní postup ukrajinské protiofenzivy? A jaké výsledky očekávají? ParlamentníListy.cz se zeptaly v Poslanecké sněmovně i v Evropském parlamentu. 

„Napsal jsem k tomu již hodně věcí. Bez letecké podpory je protiofenziva pomalá. Pokud by Ukrajinci dostali F šestnáctky, věřím, že by už své území osvobodili,“ uvádí pro PL lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

Poslanec SPD a člen výboru pro obranu Radovan Vích je přesvědčen, že ukrajinská protiofenziva určitě neprobíhá tak, jak si její „plánovači“ představovali. „Souvisí to s celkovou situací armády Ukrajiny. Absence protivzdušné obrany klade vysoké nároky na spotřebu munice, chybí lidské zdroje a dostatek zásob munice. Je potřeba také vzít v úvahu délku frontové linie přes jeden tisíc kilometrů. V uvedené věci také nemáme dostatek informací,“ připomíná Vích.

„Informace od Ústavu pro studium míru či od amerického Institutu pro studium války, které přebírají naše média, nepovažuji za objektivní a vyvážené, ale považuji je za jednostranné. Nelze si z nich vyvodit objektivní názor. Délka konfliktu bude záležet na vůli USA a států NATO podporovat Ukrajinu výzbrojí, municí a financemi, přičemž není zájem na kolapsu Ruska, což by znamenalo nástup Číny. Předpokládám kompromisy na straně Ruska a Ukrajiny, ukončení konfliktu a mírová jednání do konce tohoto roku,“ konstatoval Radovan Vích.

Poslanec Evropského parlamentu za Pirátskou stranu Mikuláš Peksa oceňuje ukrajinskou schopnost podniknout akce v ruské metropoli. „Pozitivně mne překvapilo, že ukrajinská armáda je schopna překonat ruskou protivzdušnou obranu a zasáhnout přímo Moskvu. Situace na pozemní frontě je nicméně patová, takže se obávám, že čekáme, až se plně rozjedou továrny na munici a další vybavení, které Evropa spouští. Myslím, že bez dalších dodávek vojenského materiálu k významnému průlomu spíše nedojde,“ uvedl pro naši redakci.

Anketa

Má ruská pěvkyně Anna Netrebko vystoupit v Obecním domě v Praze?

95%
3%
hlasovalo: 19426 lidí

„Je evidentní – navzdory tomu, že pořád slyšíme o protiofenzivě Ukrajiny – že se fronta nikam nepohybuje. Pouze to potvrzuje fakt, který jako KSČM říkáme od počátku konfliktu, tedy že bez mírových jednání se nikam neposuneme a pouze prohlubujeme lidské utrpení,“ sděluje předsedkyně KSČM a europoslankyně Kateřina Konečná.

První místopředseda Trikolory Petr Štěpánek upozorňuje na další umírání nevinných lidí. „Jediným výsledkem protiofenzivy bude, že za americké obchodní a velmocenské zájmy zemřou další tisíce Ukrajinců. Jediným řešením je příměří a diplomatická jednání,“ myslí si.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ukrajinská protiofenzíva je v agónii, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFilipes , 03.08.2023 7:07:41
Proto Ukrajinci vedou proti Rusům v podstatě jen partyzánskou válku. Západní šrot dodaný s velkou slávou na Ukrajinu už banderovcům rychle dochází a na zeleného kokainistu už v CIA určitě vybrali snipera. Mrtví nic nevykecají.

|  11 |  0

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…