„Nezastrašíte nás.“ Vnitro napadlo SPD za zahraniční styky. Odpověď

03.08.2023 14:54

Předseda pražské SPD a šéf stranického institutu Josef Nerušil se pro Parlamentní listy.cz ohradil proti jednomu ze závěrů zprávy o extremismu za prvních šest měsíců letošního roku, kterou zveřejnilo Ministerstvo vnitra ČR. Ta mimo jiné totiž konstatuje, že hnutí SPD je jedinou stálicí na scéně mezi xenofobními uskupeními vzniklými v reakci na migrační krizi z let 2014 a 2015.

„Nezastrašíte nás.“ Vnitro napadlo SPD za zahraniční styky. Odpověď
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na demonstraci SPD Lidé proti vládě v Ústí nad Labem

Podle zprávy antisystémové hnutí v první polovině letošního roku zcela zastínilo tradiční extremistickou a xenofobně populistickou scénu v Česku. Osobnosti hnutí se generují z prostředí sociálních sítí, soupeří mezi sebou nebo naopak uzavírají krátkodobá spojenectví. Myšlení části české společnosti také hluboce ovlivnilo dlouholeté skryté podkopávání demokracie ze strany ruského hybridního působení, informuje zpráva českého vnitra.

Zpráva vnitra se mimo jiné také věnuje xenofobním uskupením vzniklým v reakci na migrační krizi z let 2014 až 2015. Většina z nich podle zprávy již ztratila na významu nebo přestala úplně existovat. „Jedinou stálicí na této scéně tak zůstává hnutí Svoboda a přímá demokracie. Ve sledovaném období si vysloužilo pozornost prostřednictvím kontaktů představitelů SPD s německou Alternative für Deutschland (AfD), resp. s její mládežnickou organizací Junge Alternative. Německý Spolkový úřad na obranu ústavy přitom stranu označil ve vazbě na pravicový extremismus za ‚podezřelý případ’, mládežnickou organizaci pak přímo za pravicově extremistickou,“ píše se ve zprávě ministerstva vnitra (MV).

„Městský soud v Praze v únoru zamítl žalobu hnutí (SPD) na ochranu dobré pověsti podanou na týdeník Respekt. Médium ho v minulosti označilo za ‚fašistické‘. Městský soud v Praze potvrdil v odvolacím řízení dvouletý podmíněný trest bývalému poslanci Lubomírovi Volnému pro trestný čin šíření poplašné zprávy,“ stojí ve zprávě.

Anketa

Věříte, že existují mimozemšťané?

67%
hlasovalo: 6152 lidí

Slova Josefa Nerušila

Pro ParlamentníListy.cz na zprávu MV zareagoval předseda pražské SPD a ředitel stranického institutu Josef Nerušil.

„Zpravodajské hrátky českého i německého ministerstva vnitra považujeme za symptom doby, který je však vysoce nebezpečný, protože pomalu přerůstá do novodobých politických procesů, kdy lidé stojí před soudem jen za to, že si mysleli a říkali něco jiného, než říká oficiální narativ. Hnutí SPD má samozřejmě zájem navazovat spolupráci s podobně smýšlejícími stranami z jiných evropských zemí. V posledních měsících se nám podařilo navázat kontakt se saskou a bavorskou AfD, s rakouskými Svobodnými FPÖ, pracujeme na kontaktech s Legou Mattea Salviniho a s Fideszem. Zastrašování ze strany Rakušanova ministerstva vnitra nás od dalšího rozvoje přeshraniční spolupráce rozhodně neodradí,“ poznamenal Nerušil.

V prvním pololetí letošního roku ministerstvo vnitra evidovalo také velké množství aktivit spadajících do proruského hybridního působení. Je namířené proti ČR kvůli její podpoře Ukrajiny. Mimo produkce dezinformací a podpory antisystémových proudů jde o opakované kybernetické útoky, poplašné zprávy a zastrašování oponentů. Cílem je podle vnitra podkopávat a oslabovat pilíře demokratického systému.

Potenciál dezinformačních médií radikalizovat společnost podle vnitra opadá, jejich čtenáři dávají přednost údernějším a kratším sdělením či streamovaným videím, která se šíří na sociálních sítích. V prvním pololetí tato média produkovala zprávy namířené proti liberální demokracii a proti vládě. Setrvale produkovala xenofobní obsahy namířené proti muslimům a migrantům, vnitro registrovalo i antisemitské teorie.

Anketa

Má ruská pěvkyně Anna Netrebko vystoupit v Obecním domě v Praze?

95%
3%
hlasovalo: 19426 lidí

Vnitro letos eviduje 69 nenávistných činů

Za prvních šest měsíců letošního roku evidovalo ministerstvo vnitra 69 nenávistných trestných činů, meziročně o tři méně. Policie dosud objasnila 26 skutků. Oproti stejnému období roku 2022 stoupl počet obviněných lidí z nenávistně motivovaných skutků o 15 na 43 stíhaných.

Stejně jako v loňském roce je i letos nejčastějším evidovaným trestným činem násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci. Za první pololetí 2022 jich ministerstvo evidovalo 26, letos zatím 15. Následoval trestný čin podněcování k národnostní a rasové nenávisti se 14 případy, nebezpečné vyhrožování s 12 případy a hanobení národa, rasy či etnické skupiny v deseti případech. Ministerstvo také evidovalo šest případů úmyslného ublížení na zdraví.

Nejvíce, konkrétně 39 nenávistných skutků, letos zaznamenalo ministerstvo v Praze, s velkým odstupem následuje Moravskoslezský kraj s osmi případy a Středočeský kraj se sedmi případy. Žádné trestné činy s extremistickým podtextem nezaznamenalo vnitro ve třech krajích – Plzeňském, Královéhradeckém a Zlínském.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Čím více zpráv MV o extremismu , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepetmill , 03.08.2023 19:28:36
Tím více sílí moje přesvědčení že SPD je jediná volitelná strana. A zdá se že je nás stále víc.

|  13 |  0

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…