Pitomost, mrtvola. Nejsem opilý. Kaplického chobotnice má podporu Zemana a takto na to reaguje Jandák

03.06.2014 14:19

Kaplického chobotnička na Letné či na Rohanském ostrově? Podle exministra kultury Vítězslava Jandáka naprostá blbost. „To je pitomost, to je mrtvola, to už bych neoživoval. Úředníci Prahy už tady propásli šanci,“ reagoval Jandák na informace z pondělní reportáže pořadu Reportéři ČT. Zatímco blob by rád viděl na Letné prezident Miloš Zeman, ministr kultury Daniel Herman je naopak pro výstavbu menší chobotničky na Rohanském ostrově, informovala televize.

 Pitomost, mrtvola. Nejsem opilý. Kaplického chobotnice má podporu Zemana a takto na to reaguje Jandák
Foto: Archiv PL
Popisek: Kaplického architektonický návrh Národní knihovny

Anketa

Pro komunální volby v Praze se formují nová hnutí. O jakém jste doposud slyšeli?

7%
hlasovalo: 2309 lidí

„Chobotnice z Rohanského ostrova“ se jmenovala reportáž pondělních Reportérů ČT a informovala o plánované výstavbě blobu zemřelého architekta Jana Kaplického, ale namísto na Letné v prostorách Rohanského ostrova. Blob či chobotnice, kde měla být Národní knihovna, by se ale přeměnila na multifunkční centrum, navíc by se postavila v menším rozměru. Nápad se zrodil podle České televize v hlavě developera Luďka Sekyry. Podle něj se ale má na výstavbě blobu na Rohanském ostrově podílet veřejná správa.

Zatímco však ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) nápad Sekyry veřejně hájí, naopak prezident Miloš Zeman je proti. Hodlá totiž prý prosazovat původní návrh Národní knihovny na Letné.

„Myslím, si, že by to byla snad po Tančícím domu teprve druhá stavba za dvacet let po revoluci, která by si zasloužila architektonické ocenění proti těm škatulím, které se teď v celé Praze staví. Rozhodně jsem proti tomu, aby byla tato stavba na Rohanském ostrově,“ sdělil nedávno Zeman k vítěznému projektu Jana Kaplického.

Jandák: Mně se ten blob nelíbí čím dál víc

„Je to hrozné, je to pitomost a když vám řeknu, že se mi čím dál víc ten návrh Kaplického nelíbí, tak budu asi proklínaný. Ten jeho návrh měl totiž své místo v určitém čase, navíc se dnes architektonické dílo dělá i pro určité místo,“ reagoval na slova prezidenta Zemana poslanec za ČSSD Vítězslav Jandák.

Ani pro návrh Luďka Sekyry umístit blob na Rohanský ostrov ale nenašel pochopení.

„Přenášet zmenšenou chobotničku na Rohanský ostrov? To je jako kdybych si udělal malé omegy. To už je úplná pitomost,“ reagoval dále pro ParlamentníListy.cz Jandák, přičemž k tomu vyjádřil obavy, že čtenáři na jeho názor mohou reagovat slovy, že je snad opilý.



„Mám názor absolutně střízlivý, ta doba už je pryč, bylo to už všechno absolutně zvorané vedením Národní knihovny, neboť se už vrazila spousta peněz do opravy Klementina a na výstavbu depozitáře, takže chobotnička na Letné už není potřeba. Vymýšlet ale, že budeme dělat nějaké malé chobotničky, tak to dělal Jindra Polák, jemu bych je nechal,“ sdělil se smíchem Jandák, který v době od srpna 2005 do září 2006 působil jako nestraník na postu ministra kultury ve vládě Jiřího Paroubka, takže projekt Národní knihovny na Letenské pláni v Praze podle návrhu architekta Jana Kaplického ho ve funkci ministra minul.

Je to mrtvola, kterou bych neoživoval

„Úředníci Prahy tady propásli svou šanci - nevím, jestli úmyslně, nebo neúmyslně - ale dnes něco lepit, nastavovat, dělat menším, mně připadá jako pitomost,“ sdělil dále Jandák k oběma projektům, tedy i k tomu, jenž hodlá oživovat Luděk Sekyra.

„Pokud by bývala tehdy měla chobotnice stát, tak měla stát na Letné. Ale teď už by neměla stát podle mého názoru nikde. Já bych podporoval spíše to, aby v jižních Čechách byl projekt Kaplického na koncertní sál. Ten by potřebovala celá Česká republika. Tady by mne to jako regionálního poslance velice potěšilo. Ten projekt by mi navíc připadal daleko hezčí než chobotnice nad Prahou, kdybych měl porovnávat tato dvě díla,“ pronesl Jandák s vysvětlením, že koncertní sál měl stát v Českých Budějovicích, architekt Kaplický dokonce k tomu prý i vypracoval projekt, ovšem podle Jandáka nakonec skončil na tom, že kraj nenašel dostatečný počet finančních prostředků.

„Když už něco od Kaplického, tak podle mého názoru Kaplický v Budějovicích,“ doplnil Jandák.

Pořad Reportéři ČT navíc informoval o tom, že Luděk Sekyra má pozemky na Rohanském ostrově dlouhodobě pronajaté od pražského magistrátu a plánuje zde postavit kancelářské, obchodní a rezidenční centrum. On sám k tomu navíc říká, že bez spolupráce s veřejným sektorem ale menší kopie Kaplického chobotničky postavit na Rohanském ostrově ani nejde.

Teoretik architektury: Proč veřejná správa?

„Je to snaha ekonomicky zpeněžit hodnotu, která vznikla pro něco jiného. Původní záměr - to by bylo O. K., ale proč se na tomto má podílet veřejná správa, konkrétně Ministerstvo kultury? To je pro mne naprosto nepochopitelné,“ reagoval na to v reportáži ČT teoretik architektury Adam Gebrian. Podle něj jde o snahu developera Sekyry ekonomicky vytěžit z projektu Kaplického co nejvíc.

Luděk Sekyra je podle Reportérů ČT kromě svých developerských aktivit nejvýznamnějším sponzorem KDU-ČSL. „Straně při posledních volbách věnoval tři miliony korun,“ zaznělo v reportáži. 

Možná tak není překvapením, že ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) nápad Sekyry velebí. „Já si myslím, že to může být zajímavý projekt spolupráce veřejné a privátní sféry, ale každopádně bych chtěl, aby tato stavba ozdobila naši metropoli,“ řekl do kamery Herman k nápadu umístit chobotničku právě na Rohanský ostrov.

Jenže Kateřina Bečková a předsedkyně Klubu za starou Prahu pro televizi zdůraznila, že pokud se změní měřítko, stavba a i funkce budovy, tak už nejde o záměr Jana Kaplického, ale o něco zcela jiného. „Tady jsme navíc v záplavové oblasti,“ zdůraznila k záměru umístit blob na Rohanském ostrově.

Pražský magistrát sice s přemístěním blobu na Rohanský ostrov podle zjištění ČT ani tak moc nepočítá, ale jak prý zde sami úředníci přiznávají, jejich slovo nebude v případě Rohanského ostrova zdaleka konečné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…