„Skupina mladých džihádistů jsou bezbranné děti?! Nejzrůdnější výroky Němcové...“, „Babiš dělá kampaň. A Klaus spadl z višně!“ Silné dozvuky Sněmovny, která se prala o sirotky ze Sýrie

21.09.2018 16:02

Přijímat, či nepřijímat padesát syrských sirotků do České republiky? Dva různé pohledy a dva odlišné názory k celé věci zastávají sociolog Petr Hampl a Jan Cemper, aktivista a šéfredaktor publicistického webu Manipulátoři.cz. Sociolog Hampl tvrdí, že „skupina mladých džihádistů“ nejsou bezbranné děti a ve skutečnosti je syrská vláda připravena se o ně postarat. Oproti tomu Cemper to přirovnává k rozhodnutí, zda se budeme chovat jako lidi, nebo nikoliv s tím, že děti nemají kam utéct. Redakce oběma vybrala nejzásadnější výroky z diskuze poslanců před tím, než návrh europoslankyně Michaely Šojdrové (KDU-ČSL) zamítli, a požádala je o reakce.

„Skupina mladých džihádistů jsou bezbranné děti?! Nejzrůdnější výroky Němcové...“, „Babiš dělá kampaň. A Klaus spadl z višně!“ Silné dozvuky Sněmovny, která se prala o sirotky ze Sýrie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna řešila novelu zákona o důchodovém pojištění. Důchodci nad 85 let by měli dostat přidánu tisícovku

Výrok poslance za ODS Jana Skopečka: „Migrace je podle mě výchylka z normálu, je to anomálie, nikoliv norma. Normální je podle mého názoru žít ve vlastní zemi a podílet se na jejím rozvoji, případně migrovat jen tam, kam jsem zván. A kde jsem schopen se asimilovat, nikoliv putovat do zcela jiných civilizačních okruhů se zcela jinými hodnotami a kulturními vzorci..

Jan Cemper: Poslanec Skopeček asi nechápe, že se bavíme o dětech. Děti se nemohou bránit a z hlediska mezinárodních pravidel ani děti nesmí vlastnit zbraň. A používat děti „jako vojáky“ je chápáno jako zločin proti lidskosti. Z tohoto hlediska ty děti, pokud navíc přišly o rodiče, nemají jinou možnost jak utéct. A kam utečou? Do země, kterou považují za bezpečnou.

Petr Hampl: Bezvýhradně souhlasím a doporučuji k tomu ještě doplňovat individuální a masovou migraci. Pokud se jedinec rozhodne vycestovat jako turista do nějaké země nebo se tam dokonce přestěhovat, může to být za určitých podmínek dokonce pozitivní. Kupříkladu kdyby se Miroslav Kalousek vystěhoval z České republiky, zcela jistě by nám to prospělo. Nicméně, masová migrace je destruktivní pro zemi, odkud ti lidé odcházejí. I pro zemi, kam ti lidé přicházejí. Pokud by někdo chtěl pomoci chudým zemím, ať jim v první řadě přestane krást obyvatele. Ti lidé mají zůstat doma a pracovat na změně poměrů. Samostatnou kapitolu pak představuje přijímání válečných zločinců, jak je to běžné v současné západní Evropě a jak to navrhují TOP 09, ODS, Piráti a další vítačské strany. To je absolutní šílenství.

Miroslava Němcová (ODS): „Není možné, abychom řekli, že bohatá, demokratická, svobodná společnost, společnost matek a otců, není připravena se postarat o padesát dětí, které nemají rodiče. Mně se zdá, že to je základní otázkou vůbec toho, zda společnost má před sebou nějakou budoucnost, jestliže odmítne základní lidskou pomoc, pomoc tomu nejbezbrannějšímu tvoru, tedy pomoc dětem.“

Jan Cemper: Souhlasím. Pomoc ohroženým dětem je věc toho, zdali se budeme chovat jako lidi, nebo ne.

Petr Hampl: Miroslava Němcová bezostyšně lže. Jednak proto, že skupinu mladých džihádistů označuje jako bezbranné děti. Za druhé proto, že vytváří dojem, že ti lidé nemají kam jít. Ve skutečnosti je syrská vláda připravena se o ně postarat. Za třetí proto, že vytváří dojem, že ze stovek milionů lidí, kteří jsou na světě v nešťastné situaci, jsou na tom mladí džihádisté mnohem hůře než kdokoliv jiný. Pokud má mít česká společnost nějakou budoucnost, musí jasně odmítnout lháře a demagogy typu Miroslavy Němcové.

Miroslava Němcová (ODS) srovnávala také situaci s rokem 1938: „Jestliže v roce 1938 přišel Brit do České republiky, který řekl, zachráním odtud děti, a zachránil jich 669, tak mně přijde tragicky smutné, že v roce 2018 je zde Slovák předseda vlády, který říká, že o 50 dětí se naše země postarat nemůže.“

Jan Cemper: Víte, já si myslím, že postoj pana Babiše je předvolební kampaň. On ví, že SPD nekandiduje v mnoha obcích a naopak preference ANO jsou v komunále nízké. Tak se snaží dělat kampaň.

Petr Hampl: Výroky paní Němcové patří k tomu nejodpornějšímu a nejzrůdnějšímu, co se kdy objevilo v českých dějinách. Tvrdit, že utíkající židovské děti vlastně byly na stejné úrovni jako mladí džihádisté domáhající se vstupu do Evropy, to je neuvěřitelně hnusné. Popravdě, nedokážu si představit, kam by ta žena mohla ještě hlouběji klesnout. Bude oslavovat osvětimské plynové komory? Vlastně by mě to u ní ani nepřekvapilo. Bude zajímavé sledovat, zda se ODS od ohavných antisemitských výroků Miroslavy Němcové distancuje. Nebo jestli to v tichosti přejde.

Na Miroslavu Němcovou pak reagovala Helena Válková (ANO): „Co Miroslava Němcová předvedla, je absolutně  – po stránce historické, sociální, politologické – nepřípustné srovnání dvou událostí, které spolu nemají vůbec nic společného“. Válková vyzvala Němcovou, aby si udělala historickou analýzu, protože se tyto věci nedají srovnávat. 

Jan Cemper: Souhlasím s Miroslavou Němcovou v tomto srovnání. Opravdu uvědomme si, že se jedná o děti, které jsou ohrožené válkou.

Petr Hampl: Helena Válková má tentokrát pravdu, ale není to jen otázka analýzy, ale především základního morálního cítění. Miroslava Němcová plive na dětské židovské oběti vyhlazovacích táborů. Něco tak odporného jsme tu od roku 1945 neměli. Podle mě je otázka, zda by podobné výroky neměly být předmětem trestního stíhání.

Karel Schwarzenberg (TOP 09): „Vzhledem k tomu, že jsme se dávno vzdali myšlenky Československa, že zde zdatně bojujeme proti nosné myšlence Tomáše Garrigue Masaryka o evropanství a nadáváme na Evropu a teď jsme se také vzdali jeho velké myšlenky, o které mluvím, totiž humanity, a projevujeme se státní politikou antihumánní, proti sirotkům, proti uprchlíkům, proti dětem, tak bych prosil, aby ty oslavy 28. října kvůli přemíře pokrytectví byly odřeknuty.“

Jan Cemper: Ano. Československo vzniklo na principech humanity. Než došlo k antisemitistické hysterii, která je tak podobná anitiislámské, v klidu v naší zemi žili Češi, Slováci, Němci, Maďaři, Poláci, Židi a další etnika.

Petr Hampl: Když se občan Schwarzenberg tak dovolává Masaryka, pojďme na to po masarykovsku. Zákaz používání šlechtických titulů, vyvlastnění velkých šlechtických pozemků bez náhrady a tvrdý postup proti všem podezřelým z toho, že nejsou dost loajální s národní věcí. Tak to dělal Masaryk. Nepochybuji, že kdyby tu mohl být osobně, vrazil by Masaryk zrádci Schwarzenbergovi přinejmenším pár facek.

Václav Klaus mladší – ODS k poslanci Výbornému: „Musím říct, že jste mě dost zklamal tím vystoupením a označováním některých názorů za populismus a obchod se strachem, protože to, co vy jste předvedl, to je zase obchod s dobrem. Na světě jsou desítky miliónů dětí, které umírají hlady, v Africe a různě v Asii.“

Jan Cemper: Ano. Na světě jsou desítky miliónů dětí, které umírají hlady, v Africe a různě v Asii. Proč nepomoci alespoň zlomku z nich, když naše populace stárne.

Petr Hampl: Nevím, co řekl poslanec Výborný, ale výrok Václava Klause mladšího je věcný, seriózní a pravdivý.

Václav Klaus mladší (ODS) dále k poslanci Výbornému: „Stejně nedokážeme spasit celý svět, a jestli to myslíte vážně, tak rozprodejte svůj majetek, prodejte poslední košili a jako František z Assisi běžte zachraňovat lidi... Syrské děti patří primárně do Sýrie.“

Jan Cemper: Poslanec asi spadl z višně. V Sýrii nejsou dětské domovy. Nejsou tam již ani školy. Naopak tam dochází k neustálým bojům.

Petr Hampl: Samozřejmě, že to je pravda. Jsou to syrští občané, Sýrie je schopná se o ně rozumně postarat, není žádný důvod je vozit do České republiky. Ostatně, poslanci Výbornému nikdo nebrání, aby se odstěhoval do Sýrie a založil si tam třeba školu nebo nemocnici, když tak touží pomáhat.

Marian Jurečka (KDU-ČSL): „Kam jsme se to posunuli, proboha? Tady lidé před sedmdesáti lety byli ochotni riskovat svůj život, pomoci někomu bližnímu i někomu, kdo byl třeba ze zahraničí, a my tady v době největšího blahobytu, v době technologií, kdy jsme schopni prověřit, jestli je bezpečné ty lidi přijmout v České republice, zpochybňujeme nutnost pomáhat, ten princip? To je pro mě něco naprosto neuvěřitelného.”

Jan Cemper: Souhlasím. Navíc opět opakuji. Jedná se o děti.

Petr Hampl: Poslanec Jurečka je další sprostý lhář. Ve skutečnosti ví, že neexistuje žádný způsob, jak ty mladé lidi prověřit co do skutečného věku, natož do minulosti a výcviku, jakého se jim dostalo. Jenže je mu to jedno. Co je pár zavražděných Čechů a znásilněných Češek proti teplému místečku poslance Jurečky? Takoví lidé jako on před 70 lety naháněli Židy do koncentračních táborů. Hnus.

Miroslav Kalousek (TOP 09) se také obořil proti Faltýnkovi, že kvůli jeho vyrušování nemůže promluvit. Jak hodnotíte schopnost poslanců naslouchat si? A naslouchat opačným názorům?

Jan Cemper: Poslanci ANO napodobují chování svého majitele, pardon předsedy. Tedy, chovají se jak hulváti. Rozumní a slušní poslanci už ANO opustili.

Petr Hampl: Obávám se, že v tomto případě žádná debata neprobíhala. Stalo se pouze to, že pár eurokolaborantů zbytečně narušilo jednání českého parlamentu. Bylo by správné dát náklady toho zasedání panu Kalouskovi a jeho kumpánům k úhradě.

Poslanec Mikuláš Peksa (Piráti): „Drahé kolegyně, drazí kolegové, já bych vám chtěl poděkovat za tuto zajímavou, asi tak čtyřhodinovou debatu, která byla nepochybně plodná a všechny nás obohatila. Dovolil jsem si hrubě odhadnout, kolik by tak stálo, kdyby dvě sta tak dobře placených lidí, jako jsme my, v nějakém podniku čtyři hodiny řešilo nějaký problém. Odhadl jsem to zhruba na půl milionu korun. Myslím si, že je to zajímavá částka a jsem pevně přesvědčen, že to finální usnesení, na kterém se dnes usneseme, bude skutečně stát za to. Děkuji.”

Jan Cemper: Pomoc dětem je důležitá. Zrovna v tomto ohledu bych byl tolerantní. Je ovšem pravda, že ve Sněmovně se často hádají hodiny o ničem.

Petr Hampl: V tomto případě mu musím dát za pravdu. Bylo to úplně zbytečné, úplně ztracený čas, úplně vyhozené peníze. O něčem tak absurdním jako dovoz mladých džihádistů se vůbec nemá diskutovat. Jenže nejde jen o to. Zatímco poslanci ztráceli čas, přiblížilo se schválení kvót na migranty. Tedy ustanovení, které umožní, aby mezinárodní byrokracie přidělila do České republiky neomezený počet migrantů z jakékoliv země a s jakoukoliv minulostí. Toto ustavení bylo přesunuto z dokumentu Dublin IV do mezinárodní smlouvy o migraci, kterou Babišova vláda prosazuje, aniž by narazila na odpor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…