„Topkař“ Laudát sjel socialistu Sobotku. Štítíte se práce, řekl mu

14.05.2013 16:56

Po zhruba dvouhodinové debatě o sKartách v Poslanecké sněmovně vystoupil za debatním pultíkem poslanec z TOP 09 František Laudát. Jenže namísto konkrétních návrhů, co by měli poslanci s sKartami udělat, se jal hodnotit kvality předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky. Podle něj si totiž nikdy Sobotka poctivě nevydělával a štítí se práce. Laudát také řekl, že celá ČSSD živnostníky označuje za parazity.

„Topkař“ Laudát sjel socialistu Sobotku. Štítíte se práce, řekl mu
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Břevnovském klášteře proběhla konference Komunismus včera a dnes

Poslanci dnes odpoledne začali posuzovat senátní návrh na zrušení kontroverzního projektu sKaret, kvůli nimž jsou ve sporu vládní ODS a TOP 09. V horní komoře prosadila předlohu opoziční ČSSD. Podle poslanců z TOP 09 ale jde prý o politické hry. Tvrdošíjně si tak "topkaři" stojí na tom, aby sKarty byly zachovány.

Zatím ale jediný, kdo z TOP 09 vystoupil za sněmovním debatním pultíkem, byl poslanec František Laudát. Zatímco ale informoval zákonodárce o tom, že podobný projekt jako jsou sKarty také funguje ve Velké Británii, tak se za stolkem pro zpravodaje živě bavila senátorka Božena Sekaninová z ČSSD, která návrh zákona přišla do dolní komory představit.

To ale Laudáta pěkně rozrušilo a tak Sekaninovou umravňoval slovy, že když ji debata v jednací síni Poslanecké sněmovny nezajímá, tak on nechápe, proč vlastně senátorka zde zrušení projektu sKaret hájí.

„Váš předseda neví, co je to vydělat nějaké peníze, co je to zaplatit na daních a odvést státu 300 milionů. Váš předseda se živí od začátku pouze z veřejných rozpočtů, on nikdy nepracoval, žije z veřejných peněz...,“ začal pak Laudát nelogicky kritizovat Bohuslava Sobotku.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

„Štítíte se práce a živnostníky označujete za parazity,“ uvedl také poslanec TOP 09 na konto předsedy ČSSD, k jehož jménu kromě jiného ještě zmínil, že projekt v jednací síni kritizoval, aniž by ale předeslal nějaké konkrétní analýzy onoho projektu.

Bohuslav Sobotka se přitom ve svém proslovu podivoval pouze nad tím, proč vláda proti projektu nezakročila. Zmínil třeba to, že premiér Petr Nečas (ODS) coby bývalý ministr práce a sociálních věcí má dostatek odborných znalostí, aby věděl, jak má resort fungovat.

V lavicích pro vládu seděla jen Müllerová

Zatímco ale Laudát kritizoval Sobotku, nebylo těžké si nevšimnout, že v lavicích pro vládu v tu chvíli neseděl z ministrů skoro nikdo; kromě ministryně práce a sociálních věcí Ludmily Müllerové (TOP 09).

Prostřednictvím karty sociálních systémů stát vyplácí dávky. Jenže projekt kritizuje většina politických stran, negují jej postižení lidé, výhrady vznesl i ombudsman a ochránci soukromí. V hájení sKarty je tak TOP 09 zcela osamocená.

Vláda přitom doporučila před dvěma týdny ministryni práce Müllerové, aby připravila zákony k ukončení projektu. Úřad pro ochranu osobních údajů totiž uložil ministerstvu půlmilionovou pokutu za neoprávněné předávání dat České spořitelně, která sKarty provozuje. Ministerstvo ale nyní prozatím počítá, kolik by stálo ukončení projektu a kolik jeho pokračování. Proto s rušením karet vyčkává.

Podle TOP 09 ale prý nejde ani tak o projekt sKaret, jako o politické hry.

Kalousek: Asi chtějí vybudoval na zelené louce nový projekt

„Zdá se, že ODS by mnohem víc vyhovovalo, kdyby se celý projekt zrušil a později se vybudoval na zelené louce nový. Ale to je nákladné a neefektivní. Mnohem efektivnější je projekt opravit podle vznesených připomínek. Ale to je zablokováno pouze z ryze politického důvodu,“ uvedl nedávno místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Senátní návrh na zrušení sKaret s největší pravděpodobností poslanci upraví tak, aby řešil, co s projektem dál. Návrh má také nasměrovat, co by se mělo s více než 270 tisíci průkazkami, které už lidé užívají, stát. Předloha Senátu má totiž podporu opozice. Do dalšího čtení ji chce poslat i vládní ODS a strana LIDEM.

Prozatím není jasno v tom, kolik by zastavení projektu stálo. V politických kuloárech se ale prý mluví o sumě přes sto milionů korun.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…