Václav Klaus znovu prezidentem. Ale jo, ODS... Zajímavá dohra včerejšího pořadu ČT

23.04.2014 15:26

Zásadní střet o vyjádření bývalého prezidenta Václava Klause pro pořad Interview ČT24 spolu svedli političtí komentátoři a publicisté Karel Hvížďala a Petr Žantovský, kteří oba v minulosti napsali s Václavem Klausem knihu. Zcela se rozcházeli v pohledu na Klausovu kritiku deseti let Česka v Evropské unii, jeho hodnocení dění na Ukrajině, ale i v tom, zda by mohl ještě pomoci ODS nebo zda by mohl kandidovat v příští přímé prezidentské volbě.

 Václav Klaus znovu prezidentem. Ale jo, ODS... Zajímavá dohra včerejšího pořadu ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala

V noci ze 30. dubna na 1. května 2004 vystoupal tehdejší český prezident Václav Klaus na mýtickou horu Blaník a krátkým proslovem přesně o půlnoci oslovil v přímém televizním přenosu občany u příležitosti vstupu České republiky do Evropské unie. K desátému výročí se ale stejný pochod zopakovat nechystá. V úterním Interview ČT24 však prohlásil, že se svým okolím zvažoval letos pochod do Lipan, ale že se nejspíš vydají alespoň na Bílou horu.

„To by byl jasný výraz toho, co si o těch deseti letech v Evropské unii já myslím,“ konstatoval Václav Klaus k cílům svých zvažovaných pochodů. „Já si myslím, že tyto nesmyslné hrátky bývalého prezidenta, narcisty, nemá cenu ani komentovat. To je třeba ignorovat,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz politický komentátor a publicista Karel Hvížďala, jenž začátkem roku 1992 před prvními svobodnými volbami v Československu připravil s Václavem Klausem, tehdejším ministrem financí, knihu-rozhovor, kterému dal název První zprava.

Deset let Česka v EU by nejlépe vystihl pochod do Prčic

Naopak s pochopením bere exprezidentova slova Petr Žantovský, jenž v roce 1998 vydal knihu Tak pravil Václav Klaus. „Protože pana Klause znám, tak vím, jakým způsobem asi přemýšlí, a také vím, že tohle je jeho způsob hořkého humoru. Jeho názor absolutně sdílím. Osobně bych byl mnohem radikálnější. On zvolil určitou poetickou zkratku. Myslím, že ta cesta není ani tak na Bílou horu jako do Prčic, když vzpomenu každoroční Klausovy pochody Praha-Prčice. Do Prčic je to hezčí, horší je ta evropská realita,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz publicista a mediální odborník Petr Žantovský.

Václav Klaus připomněl, že Evropská unie původně směřovala k tomu, aby Evropu osvobodila ze sevření nejrůznějších bariér, blokací a zákazů, což byl prý sen všech Evropanů. Ale od konce 80. let a hlavně pak v 90. letech Evropa tuto šanci zničila. „Všichni vidíme, že Evropská unie je naprosté selhání, je to naprostý nezdar, je to naprostý neúspěch. Každý, kdo má otevřené oči, to musí vidět a nenalhávat si něco jiného,“ konstatoval v Interview ČT24 bývalý prezident Václav Klaus.

Celý Západ stojí na pevné a všemi dodržované administrativě

„Rozhodně bych si netroufl mluvit o Evropské unii jako o nezdařilém projektu. To je jediná šance pro Evropu, jak ještě sehrát nějakou roli v okamžiku, kdy se ujímají vesla velmoci Spojené státy, Čína a Indie. A aby byla vůbec akceptovatelná, tak musí vytvořit velký celek. A to, že je to spojeno se spoustou potíží a složitostí, je zřejmé. Ale připomínky od podobných lidí, jako je Václav Klaus, také vyplývají z toho, že nechápou, že celý Západ stojí na pevné, jasné, zřetelné a všemi dodržované administrativě,“ upozorňuje Karel Hvížďala.

A to je podle něj u nás lidem vzdálené a hovoří o přemíře byrokratizace. „Tu evropskou byrokracii vymysleli Prusové, ti ji vyvezli do Ameriky, tam se pak zakládala americká administrativa a teď se na podobném principu zakládá ta evropská. Ze své zkušenosti ze života ve Spolkové republice Německo musím říct, že tam, kde administrativa skutečně funguje, to občanům značně zjednodušuje život,“ tvrdí Karel Hvížďala, jenž žil v letech 1978 až 1990 v německém exilu.

V devětaosmdesátém nikdo nedemonstroval za to, abychom byli v RVHP

To Petr Žantovský se ke Klausově kritice Evropské unie připojuje. „Je to naprosto katastrofický posun v tom, do čeho jsme vstupovali a co z toho přičiněním evropských úřednických elit vzniklo. To jsou dvě naprosto odlišné organizace. Když si vzpomeneme na rok 1989, kdy jsme na náměstích volali, že chceme zpátky do Evropy, tak jsme si určitě nikdo nepředstavoval, že Evropa bude připomínat RVHP. Nemyslím, že by někdo z lidí na náměstí chtěl demonstrovat ´Jdu do RVHP´. A myslím si, že v RVHP teď jsme,“ podotýká Petr Žantovský.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Bývalá hlava státu se také vyjádřila k dění na Ukrajině. „Všichni by Ukrajině nejlépe pomohli, ať už z Východu, nebo ze Západu, kdyby jí vůbec nepomáhali a nechali ji být, ať si pomůže sama,“ doporučil Václav Klaus všem, kdo do vnitřní situace země zasahují. „To je zase hloupost, která nestojí vůbec za komentář,“ říká nesmlouvavě pro ParlamentníListy.cz politický komentátor Karel Hvížďala.

Klaus připustil, že by v budoucnu chtěl ODS pomoci

„V první řadě si vůbec nemyslím, že to je pomoc. Ten význam, v jakém to použil pan prezident, je nepochybně s uvozovkami. To žádná pomoc není, to je normální mocenský pokus posunout hranice NATO a Evropské unie směrem na východ. Je to normální pokus posunout tu velice křehkou geopolitickou rovnováhu politických sil, jak byla nastavena tehdy Gorbačovem a Reaganem, později starým Bushem. A tahleta rovnováha vydržela více než dvacet let,“ míní Petr Žantovský, že místo pomoci jde o zneužití ukrajinského problému.

Václav Klaus se také svěřil se svým nynějším postojem k ODS, kterou před třiadvaceti lety spoluzakládal. Když měl odpovědět svému synovi, zda se má stát jedním z poradců předsedy ODS Petra Fialy, řekl mu, že mu to nevetuje. ODS si podle něj zaslouží, aby se vzpamatovala a syn by to docela uměl. A v pořadu Interview ČT24 reagoval i na dotaz, zda by sám chtěl ODS pomoci. „Ale jo, ale to teď není aktuální,“ uvedl historicky první předseda ODS.

Víc voličů, než by přilákal, by občanským demokratům odradil

Je otázkou, zda by se mu podařilo přilákat pro ODS její bývalé nebo i nové voliče. „Rozhodně ne. Především proto, že už je symbolem minulosti. Já jsem s ním v jedenadevadesátém napsal knížku a on v té ekonomické reformě představoval několik let to progresívnější křídlo. Ale každý člověk se mění a také jeho role se v kontextu mění. Teď už má co dát jen velice úzké cílové skupině, která je na tom podobně jako on. Spíš bychom mohli říct, že by víc voličů ODS odradil než přilákal,“ konstatuje Karel Hvížďala.

Podle Petra Žantovského ODS několikrát v minulosti odehnala své tradiční voliče, kteří ji volili proto, že znamenala nižší daně, menší zátěž státního aparátu a svižnější tržní chování v ekonomice. „Ale ta motivace vzala za své Topolánkovou érou, poté v menší míře Nečasovou. Největší ránu do vazu uštědřil této straně Mirek Topolánek se svým eseróčkovským řízením politiky a odehnal tu tradiční voličskou enklávu,“ říká Petr Žantovský.

Příští přímá prezidentská volba je na uvažování příliš daleko

Část z ní přestala ODS volit úplně, část zkusila volit Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska z TOP 09. „V jedněch volbách, jistě ne opakovaně, v domnění, že to je ta kapitalistická alternativa. Ale není, jak se velice snadno ukázalo. A dnes jsou tito lidé takříkajíc voličsky na dlažbě. Takže určitá šance, že by Klaus v nějakém konglomerátu se současným vedením ODS mohl tyto lidi získat zpátky, tady je, protože oni nemají koho volit,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz politický komentátor Petr Žantovský.

Když se moderátorka Interview ČT24 Světlana Witovská zeptala Václava Klause, zda by šel do příští přímé prezidentské volby, neodpověděl přímo. „To je strašně daleko. Nevím, co by se muselo stát v té naší zemi. A také nevím, jak zvládne svůj zbytek mandátu dnešní prezident, jakou bude mít sílu fyzickou i jinou pokračovat. Takže tím se teď nezabývám,“ prohlásil bývalý prezident.

Pokud neztratil hlavu, tak ví, že by propadl

„Já také nevím, co by se v naší zemi muselo stát, aby Václav Klaus kandidoval v přímé prezidentské volbě,“ glosuje pro ParlamentníListy.cz jeho odpověď s neskrývanou ironií Karel Hvížďala. „Myslím, že pokud neztratil hlavu, tak ví, že by propadl. On je politikou uštknutý, vždy ho zajímala, ale nerad by se do ní vrátil jako outsider. A z této pozice také odpovídá,“ dodává publicista.

Petr Žantovský v souvislosti s těmito úvahami poukazuje na Klausův věk. „Letos v červnu mu bude třiasedmdesát, to není málo. To už má člověk nárok na to spíše užívat plodů své celoživotní pracovitosti než jít znovu do velmi radikálního boje. Navíc ty volby budou za více než tři a půl roku. To bude Klausovi šestasedmdesát a nikdo neví, v jaké bude formě fyzicky a psychicky, on sám to neví. Na druhou stranu Reagan se stal v podobném věku podruhé prezidentem Spojených států, a to je o něco větší zátěž než být prezidentem České republiky,“ připomíná Petr Žantovský, že se vyloučit nic nedá.

Jistota konzervativních hodnot, kterou Klaus nabízí, může znovu zazvonit

Jinou věcí je, jakou by měl Václav Klaus v přímé volbě šanci. „Jistě by zafungovaly mediální vlny, které fungovaly proti Zemanovi. To by byli titíž novináři, kteří by protestovali proti této kandidatuře. Hypoteticky je možné, že Evropská unie bude v tak rozkladném stavu a že svět kolem nás bude tak bláznivý a tak špatný, že určitá jistota, kterou Václav Klaus nabízí, tedy jistota konzervativních hodnot, může znovu zazvonit,“ domnívá se Petr Žantovský.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…