„Zavřít doma lidi na Silvestra? Říkáte si o další občanskou neposlušnost.“ Nejen toto se nese k Babišovi, který chce prodloužit nouzový stav

17.12.2020 18:35

ANKETA Naštvaní občané, vynucování silou, selhání vlády. Ale též hlásná trouba opozice a populistické burcování. V reakcích českých politiků na otázku ParlamentníchListů.cz, zda by Sněmovna měla vládě vyhovět a prodloužit nouzový stav, zazněly názory z obou táborů.

„Zavřít doma lidi na Silvestra? Říkáte si o další občanskou neposlušnost.“ Nejen toto se nese k Babišovi, který chce prodloužit nouzový stav
Foto: Hana Brožková
Popisek: Protest proti anticovidovým opatřením vlády o výročí 17. listopadu na Václavském náměstí

Vláda Andreje Babiše bude v úterý žádat Poslaneckou sněmovnu o další prodloužení nouzového stavu. Kabinet by chtěl 30 dní. Jak se svou žádostí u poslanců dopadne, se teprve ukáže. ParlamentníListy.cz se před tím zeptaly politiků, jak na věc nahlíží a zda už není načase vývoj řešit jiným způsobem.

Tento názor jednoznačně sdílí doyen Poslanecké sněmovny, čestný šéf TOP 09 a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Anketa

Chcete, aby vláda přes Vánoce a Silvestra otevřela hospody?

32%
68%
hlasovalo: 21165 lidí

“Už dávno se to mělo řešit jinak. Jiné státy se bez toho (nouzového stavu, pozn. red.) obejdou. Bohužel už tím zmateným vládnutím poklesla důvěra občanů a vláda myslí, že ji může nahradit silou,” konstatoval kníže.

Poslankyně vládního hnutí ANO Barbora Kořanová míní, že kabinetu v tuto chvíli nic jiného, než stav nouze prodloužit, nezbývá. “Samozřejmě bych byla ráda, kdybychom se nacházeli ve stavu, kdy nouzový stav není třeba, avšak je třeba říci, že 4. a 5. stupeň PES je na něj přímo vázaný. Zároveň nutno upozornit, že nouzový stav je pouze právní rámec, jeho zrušení by neznamenalo konec opatření. Já očekávám, že vláda do Poslanecké sněmovny přijde s konkrétními argumenty a čísly, kterými svůj návrh podloží, avšak já osobně jsem pro prodloužení nouzového stavu. Ty, kteří budou v Poslanecké sněmovně burcovat proti jeho prodloužení, považuji za populisty, jejichž jedinou starostí je volební zisk,” řekla Kořanová.

“My budeme proti prodloužení nouzového stavu. Vláda promarnila všechny příležitosti řídit zemi nějak smysluplně a předvídatelně,” je přesvědčen občansko-demokratický poslanec a šéf ústavněprávního výboru Marek Benda.

Opakované žádosti o prodlužování nouzového stavu jsou podle poslanec ČSSD a exministra kultury Antonína Staňka důsledkem zpolitizování celého problému. “Mnohokrát bylo konstatováno, že některá omezující opatření, chránící občany před nákazou nebo umožňující nařídit pracovní povinnost a využít armádu a další složky Integrovaného záchranného systému, nejsou bez nouzového stavu možná. Opozice si z debat o nouzovém stavu udělala svou hlásnou troubu pro kritiku vlády,” uvedl Staněk.

“Nekonečný nouzový stav není žádné řešení. Nepodporujeme nouzový stav od počátku v žádném hlasování,” sdělil redakci poslanec a předseda Trikolóry Václav Klaus.

“Podle nás současný systém nefunguje. Proto jsme vládě navrhli jednání, které zatím premiér Babiš odmítal a odmítá,” prozradil redakci místopředseda KDU-ČSL a europoslanec Tomáš Zdechovský.

Negativně se vůči vládní žádosti postaví i hnutí SPD. “Hnutí SPD nepodpoří prodloužení nouzového stavu. Vláda ANO, ČSSD s podporou KSČM měla dost času připravit a schválit novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, aby mohla přijímat protiepidemická opatření podle potřeby a bez nutnosti vyhlášení nouzového stavu. Chraňme ohrožené skupiny občanů, kterých je cca 17%, a ostatních 83% občanů nechme žít a pracovat. Bez fungující ekonomiky nebudou peníze ani na zdravotnictví, ani na sociální služby,” má jasno šéf SPD a místopředseda Sněmovny Tomio Okamura.

Hejtman Vysočiny a poslanec ČSSD Jiří Běhounek se ptá, jak jinak by vláda situaci řešila, než za nouzového stavu. “To zatím nikdo z politiků ani expertů nenavrhl. K realizaci opatření a očkování v našem právním řádu moc cest bez nouzového stavu není,” řekl nám Běhounek.

Anketa

Bojíte se, že zemřete na covid-19?

18%
82%
hlasovalo: 8046 lidí

“Žádat o další prodloužení nouzového stavu je zločin. Jistě, nežijeme v úplně normálních časech a některá hygienická a epidemiologická opatření je potřeba bez diskuse dodržovat. To ale neznamená, že vláda má mít prakticky trvale v rukou zcela mimořádná opatření, jež omezují občanské svobody, které nám garantuje Ústava, a to jen proto, že to je pro vládu pohodlnější. Nejsme ve válce, ač se nám to mnozí snaží namluvit. Nemluvě o tom, že přestřelená vládní opatření devastují celá odvětví ekonomiky. Žádná vláda nemůže lidem zakázat žít. A když to dělá, koleduje si. Nic dobrého z toho nevzejde. Představa, že lidé se nechají zavřít doma třeba na Silvestra, je fantasmagorická. Vláda si doslova říká o další občanskou neposlušnost. Naše země nepotřebuje nouzový stav, daleko spíše se potřebuje zbavit nuzné vlády. Poslanci Trikolóry budou samozřejmě hlasovat proti dalšímu prodloužení nouzového stavu,” uvedla poslankyně Trikolóry Zuzana Majerová Zahradníková.

Podle poslance SPD Radovana Vícha by měl ministr vnitra Jan Hamáček nouzový stav nejlépe navždy. “A ještě by chtěl posunovat termíny voleb, protože příště již ČSSD ve Sněmovně nebude. PES je systém, který si vláda stejně vykládá podle svého. Navíc teď máme PSY již dva. Výsledek je chaos a zmatek a právem naštvaní občané. Vládní restrikce a sankce se vydávají jako na běžícím pásu, ale bez kompenzací fixních nákladů podnikatelům a živnostníkům. Dlouhodobě v SPD tvrdíme, že je potřeba chránit rizikové skupiny občanů, kterých je cca 17 procent a ostatních 83 procent nechat svobodně žít. Vládní restrikce a koronavirová opatření lze systémově řešit novelizací zákona o ochraně veřejného zdraví. To by umožnilo orgánům Ministerstva zdravotnictví vyhlašování jednotlivých opatření bez nutnosti vyhlašování nouzového stavu vládou ČR,” uvedl Vích.

“Ano, je načase (řešit situaci jinak než nouzovým stavem, pozn. red.). Plošná opatření nikde na světě nefungují. Jsou pouze psychologickou a politickou berličkou,” uvedl poslanec Lubomír Volný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…