Absolutní moc Zemana, okupace země! Němcová v ČT strašila diváky

11.08.2013 13:10

Letní výstřelek. Tak ohodnotila Miroslava Němcová dřívější požadavek prezidenta Miloše Zemana na 101 notářsky ověřených podpisů členů Poslanecké sněmovny. A to i přesto, že na středečním hlasování o důvěře vládě Jiřího Rusnoka se ukázalo, že ona „stojednička“ je již minulostí. „Musím trvat na tom, že by na to Parlament nikdy neměl přistoupit,“ prohlásila rozhodně v pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi.

Absolutní moc Zemana, okupace země! Němcová v ČT strašila diváky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jako poslední dorazila místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová

„Žiju v takovém normálním světě, že když normální člověk, notabene poslanec, podepíše list, s nímž vyjadřuje svůj postoj, tak si za ním stojí i nadále,“ poznamenala Němcová. Postoj dvou poslanců ODS, Tomáše Úlehly a Jana Floriana, kteří se hlasování nezúčastnili, ji prý proto pobouřil.

„Štve mě to a stydím se za to,“ přiznala, ale na schovávanou si prý v žádném případě hrát nechce. Na obranu ODS uvedla, že je přesvědčena o tom, že v řadách občanských demokratů jsou velmi spolehliví lidé, kterým bohužel dva nespolehliví poslanci zkazili reputaci.

Absolutní moc Miloše Zemana

Hlasovat o rozpuštění Poslanecké sněmovny se bude již 20. srpna. Němcová v této souvislosti poznamenala, že pokud dojde k rozpuštění sněmovny 21. srpna a nové volby proběhnou 17. listopadu, budou tyto termíny hluboce symbolické, čímž odkázala na invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 a sametovou revoluci v roce 1989. Veškerá moc v zemi by totiž podle jejího názoru přešla do rukou prezidenta Miloše Zemana.

„Jestliže se sněmovna rozpustí, ztratí jakoukoliv svou moc, této zemi bude vládnout vláda pod patronátem prezidenta republiky a Ústavní soud, který doplnil prezident země,“ vyjmenovala Němcová. Proti jejím slovům se však prudce ohradil Jiří Dolejš, první místopředseda KSČM. „Není konec světa, když ODS odchází od moci,“ podotkl ironicky.

Moravec se poté obrátil k dalšímu hostu, místopředsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi, a rýpl si do něj otázkou, zda se TOP 09 neztrapnila tím, že ač v hlasování o rozpuštění Poslanecké sněmovny hlasovali její poslanci proti, nyní hlásají opak. „My jsme se nezesměšnili,“ odmítl důrazně Kalousek. Několik měsíců prý poslanci TOP 09 říkali to samé – dokud existuje „stojedničková“ podpora vládní koalice, není důvod k předčasným volbám.

Zeman možná o neexistující "stojedničce" věděl od Hrdličky

„Ani ve snu nás nenapadlo, že budeme mít prezidenta, který navzdory většině nastolí úřednickou vládu,“ uvedl na adresu Miloše Zemana. Nadhodil také možnost, že Zeman mohl od lobbisty Tomáše Hrdličky vědět, že tolik propíraná „stojednička“ je již vlastně minulostí. Předčasné volby nyní TOP 09 prosazuje prý nikoliv proto, že sociální demokraté hlasovali pro vládu Jiřího Rusnoka, ale právě proto, že se ukázalo, že sněmovní většina vlastně neexistuje.

Uplynulý měsíc nebyl navíc podle Kalouska promrhaným časem, protože pomohl ke zpřehlednění celé situace. „Ukázal se charakter a odvaha jednotlivých politiků, ukázalo se, že ČSSD fakticky neřídí ani její předseda Bohuslav Svoboda, ani místopředseda Hašek, ale prezident Miloše Zeman,“ nechal se slyšet bývalý ministr financí. Nyní již nikdo ze strany nechce podle Kalouska otálet a všichni si přejí předčasné volby co nejdříve. Do 14 dnů je prý TOP 09 schopná mít připravené kandidátky.

Spolupráce ČSSD a TOP 09 prý nehrozí

Přestože termín voleb je odhadován až na polovinu října, již nyní se to spekulacemi, jaká vláda se postaví do čela země, jen hemží. „Nebudeme strašit republiku spoluprací s TOP 09, to si vážně nedovedu představit,“ popřel místopředseda ČSSD Michal Hašek možnost utvoření koalice s TOP 09.

A Kalousek s jeho tvrzením souhlasil. „Naše koalice není možná kvůli ideovým rozporům a úplně jiným představám o přerozdělování státního rozpočtu,“ uvedl. Velkým důvodem, proč spolu tyto dvě strany nemohou nikdy spolupracovat, je podle jeho názoru i Zemanův obrovský vliv na vnitřní chod strany.

Hašek však toto nařčení odmítl. „My jsme rádi, že je Zeman na Hradě, ale jsme a budeme suverénní stranou,“ zdůraznil a dodal, že ve volbách lidé rozhodnout o tom, zda chtějí pokračovat v politice posledních sedm let, nebo chtějí změnu.

Svoboda už není samozřejmostí

„Vzpomeňme si na posledních 23 let, byla tu svoboda a nyní vidíme, že to bohužel není samozřejmost,“ odvětil mu Kalousek. A zatímco podle Haška je řešení jmen lídrů na kandidátkách věcí vnitřní diskuze ČSSD, Kalousek prozradil, že on sám bude v rámci TOP 09 navržen na jednoho z nich. „To nám dává naději na příznivé výsledky voleb,“ rýpl si s úsměvem místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Hašek se navíc opřel do pravice, která vládla poslední léta v zemi, a osočil ji ze zasahování do principů parlamentní demokracie. Jako příklad uvedl slučování zákonů do jednotlivých balíků, což nazval jako účelové, a dále omezování opozičních poslanců při podávání protinávrhů.

„My jsme dlouhodobě prosazovali nové volby, zdá se, že jsme k nim nyní konečně blízko. A pevně věřím, že i zákonodárci top 09 a KSČM pro ně zvednou 20. srpna své ruce,“ zadoufal.

Pravicový koncept vládnutí se rozkládá

S těmito slovy se ztotožnil i Dolejš. „Volby budou o tom, jestli občané chtějí jiný koncept vlády. Pokud ano, tak KSČM je za posledních dvacet let nejstabilnější levicovou alternativou,“ pronesl. V současnosti totiž podle něj dochází k selhání pravicového konceptu vládnutí.

Komunisté již prý nezbytné kroky k předčasným volbám mají dávno hotové, neboť po nich volali už na jaře tohoto roku. „Jsme schopni v řádu týdnů uzavřít celou přípravu včetně volební kampaně,“ dodal Dolejš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…