Americký terorismus, vrazi i hrozba třetí světové války. To je prý pro nás hrozba z Ukrajiny

21.02.2014 6:39

ANKETA Rusko tvrdí, že ukrajinská vláda prezidenta Viktora Janukovyče je legitimní, a násilné demonstranty, kteří používají Molotovovy koktejly a zabili (zatím) zhruba deset policistů, označuje za teroristy, a naopak Evropská unie obviňuje Janukovyče z vyhrocení násilí, zvažuje zavedení sankcí a stojí na straně opozice. ParlamentníListy.cz oslovily české politiky, co si o problému Ukrajiny myslí, a který z obou přístupů, tedy Ruska či EU, je více oprávněný.

Americký terorismus, vrazi i hrozba třetí světové války. To je prý pro nás hrozba z Ukrajiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se konal protest proti situaci na Ukrajině. Janukovyčovi příznivci chyběli

Anketa

Na Ukrajině teče krev. Na čí straně stojíte?

hlasovalo: 13203 lidí

Podle některých českých politiků jsou násilní příslušníci opozice vskutku teroristé a padlo i varování, aby situace nevyústila v krvavou občanskou válku či dokonce ve světový konflikt, třetí světovou válku.

Podle europoslance ČSSD Libora Roučka je na Ukrajině potřeba zabránit dalšímu násilí a vzniku občanské války, neboť je to v zájmu Ukrajinců, EU i Ruska: „Jediný způsob, jak toho docílit, jsou dialog, jednání a kompromis mezi vládnoucí Stranou regionů, parlamentní opozicí a demonstranty. Kompromis by měl vést k vytvoření přechodné koaliční vlády, změně ústavy a konání (předčasných) voleb. Nápomocná by v tomto procesu měla být nejen EU, ale i Rusko, případně mezinárodní organizace typu OBSE či OSN. Nepodaří-li se toto, na Ukrajině dojde k dalšímu krveprolití.“

ZDE ParlamentníListy.cz komplexně a vyváženě informují o situaci na Ukrajině

Pozor na světovou válku...

Místopředseda senátního výboru pro zahraniční politiku a bezpečnost Tomáš Jirsa z ODS varuje před tím, aby Západ neudělal stejnou chybu na Ukrajině jako v Sýrii, Libyi či Egyptě, kdy výsledkem jsou statisíce mrtvých. První světová válka také začala několika výstřely v Sarajevu a začala vlastně lokálním konfliktem, který se kvůli spojeneckým závazkům a geopolitickým návaznostem rozpoutal v celosvětový konflikt.

„Neříkám, že režimy Kaddáfího, Mubaraka či Assada byly demokratické a spravedlivé, ale v porovnáním s těmi sto tisíci mrtvými byly lepší alternativou než to, co se děje nyní. A představitelé EU více či méně ukrajinskou opozici podporují podobně jako to bylo v případě výše uvedených států. Kladu si otázku, zda lze kamenování policistů a házení Molotovových koktejlů na Ukrajině považovat za demokratickou formu odporu. Tento postup vyvolává násilí i z druhé strany a země je na pokraji občanské války. Jako křesťan se modlím za mírové řešení. Nikdo neví, za jaké jiskry může vzplanout třetí světová válka. První světová válka začala také pár výstřely v Sarajevu a Ukrajina je geopoliticky velice citlivou oblastí,“ řekl ParlamentnímListům.cz senátor Tomáš Jirsa.

Teroristé v režii Američanů a fašisté

Podle předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka z ČSSD situace na Ukrajině není černobílá: „Je třeba apelovat na všechny strany konfliktu, aby zanechaly násilí a vrátily se k jednacímu stolu. Otázkou je, zda jsou opoziční představitelé schopni mluvit i za radikální elementy, které ústy svých předáků příměří odmítají.“

„Už několikrát jsem řekl, že si myslím, že v Kyjevě v režii Američanů řádí bojůvky importovaných teroristů. Přesně podle scénáře osvědčeného v jiných zemích – Iráku, Libyi, Sýrii, Egyptě, při prvním pokusu na Ukrajině a jinde. Souhlasím s Ruskem. Prezident Janukovyč byl zvolen v řádných demokratických volbách. Rozpoutání teroru jako nyní na Ukrajině nemá s demokracií nic společného,“ řekl redakci senátor Jaroslav Doubrava.

„Je právo každého demokraticky nenásilně demonstrovat, nikoli upalovat policisty a násilně svrhnout demokraticky zvolenou vládu. Někteří ti údajní demokratičtí aktivisté jsou ve skutečnosti ukrajinští fašisté. Západ eskaloval konflikt na Ukrajině a západní politici, kteří se do něho vměšovali, nesou spoluodpovědnost za ty mrtvé. Opravdu to vypadá, že si snad USA přejí na Ukrajině občanskou válku podobně jako v Sýrii. Potoky krve jsou pro ně malou daní za to, aby další země spadla do sféry jejich vlivu,“ dodal Doubrava.

Demonstrant házející Molotovovy koktejly není demonstrantem, ale vrahem!

„Janukovyč byl nepochybně zvolen do čela Ukrajiny demokraticky a opozici se opakovaně nepodařilo jej a jeho vládu odvolat parlamentní cestou. Poté se opozice přesunula na náměstí, aby si vynutila politické změny násilnou cestou. Demonstrant házející Molotovovy koktejly není demonstrantem, ale vrahem!“ říká poslanec Úsvitu Milan Šarapatka.

„Ruský postoj je dán jejich zájmem, ale nepomůže deeskalaci. Chtělo by to asi i společné jednání Kyjeva, Moskvy a Bruselu o předčasných volbách a stabilitě,“ míní místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát si myslí, že Janukovyč nepodepsáním asociační dohody vehnal neruskou část země do beznaděje: „Největší vinu za vyhrocenou situaci tedy nese Janukovyč. Soudit bojůvky, kdo je větší vrah, už je ale těžké. Ukrajincům přeji mír a svobodu. O podstatných věcech by měli rozhodnout v nových volbách. Janukovyčova legitimita se topí v krvi.“

Vměšování velmocí vede ke krveprolití

„Vláda Viktora Janukovyče je jistě legální a má podporu většiny státu. Mezi demonstranty jsou jistě i násilníci, o čemž svědčí těch deset zabitých policistů, ničení majetku a tím páchání teroristických činů. Do vnitřních událostí státu Ukrajina se přesto žádná z mocností, jako jsou Rusko, USA a ani EU neměly vměšovat. Víme, jak to dopadlo tam, kde se vměšovaly – Jugoslávie, Libye, Sýrie. Možná by mohl prezident Zeman využít návštěvy Janukovyče v Praze. Česká republika není velmoc, a tak bychom prostředníka mohli sehrát,“ řekl poslanec Úsvitu Augustin Andrle.

„Tyto otázky po legitimitě držení moci jsou podružné tváří v tvář tomu, co se v Kyjevě zrovna děje. Odpovědnost za ukončení násilí má ukrajinská vláda a tato odpovědnost je to prvořadé, oč nyní běží,“ uvedl poslanec ANO Jiří Zlatuška.

Podle poslance ČSSD Jaroslava Foldyny Viktor Janukovyč jistě není ideálním politikem, ale je legitimním představitelem státu. „Takzvaná opozice má jistě řadu oprávněných požadavků, jen jsem přesvědčen, že způsob prosazování těchto požadavků státních institucí, házením zápalných lahví na policisty, je v každé zemi od USA přes Berlín až po Prahu terorismem,“ dodává.

Předčasné volby

„Stavět se dnes na něčí stranu znamená hnát Ukrajinu do ještě většího konfliktu. Je to země rozkradená oligarchy s konty v zahraničí, která se teď začíná rozpadat. Je úkolem EU, USA a Ruska, aby přinutily všechny strany ukončit násilí a respektovat právo. Velmi se obávám, že se Ukrajina stává obětí stejné hry, jaká se odehrála v bývalé Jugoslávii. Ukrajina musí zůstat Ukrajinou a nemůže patřit ani Rusku, ani EU, ani USA,“ míní předseda poslaneckého klubu Úsvitu Radim Fiala.

Předseda Úsvitu Tomio Okamura si netroufá bez znalosti situace tvrdit, kde je pravda. „Ukrajina je rozdělena na dvě poloviny a obě mají legitimní právo prosazovat svůj názor. Obě strany dělaly a dělají chyby – a beze sporu zabíjení a boj v ulicích je za hranicí normálního dialogu i protestu. Jediným řešením je okamžité příměří a dohoda na volbách, které rozdají politické karty a mandát rozhodovat. A samozřejmě Janukovyč už nemá zřejmě šanci být znovu zvolený – ovšem je schopen Ukrajinu rozdělit,“ vysvětlil poslanec.

Kavárenští hrdinové často chrastí zbraněmi...

„Provokatéři jsou určitě na obou stranách, a já neomlouvám násilí. Když se vrátíme o 25 let zpátky k nám, tak víme, že jsme měli také legitimní vládu vzešlou z takzvaných voleb, takže nesmíme zapomenout, že cesta ke svobodě není černobílá. Držím palce opozici a přeji si svobodnou Ukrajinu!“ říká poslankyně ODS Jana Černochová.

„Situace na Ukrajině není tak jednoduchá, aby se dala vměstnat do pohledu ´bílá – černá nebo ´hodný – zlý´. Doufám, že se situace v této nám tak blízké zemi vyřeší demokraticky a bez dalších ztrát na životech,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Váňa.

Podle poslance Úsvitu Petra Adama nikdo od stolu z České republiky nedokáže s určitostí říci, jak to na Ukrajině vlastně je. „Kavárenští hrdinové často chrastí zbraněmi a soudy nad politiky nebo skupinami, které jim zrovna nejsou sympatické. Ale to je z bezpečí a pohodlí velmi snadné a laciné. Ve chvíli takto vyhroceného násilí je jedno, kdo hodil první kámen, ale důležité je, aby násilí okamžitě skončilo a jednání se přeneslo z náměstí ke stolu. EU a koneckonců i česká politická reprezentace by mohla převzít roli moderátora a ne kata,“ vysvětlil.

Pozor na novou Jugoslávii

Poslanec ČSSD Richard Dolejš se domnívá, že pravda bude asi někde uprostřed, a proto se neodvažuje za současné nepřehledné situace dělat jakékoli soudy.

„Například by mě zajímalo, jak by se zachovala administrativa v Bruselu, kdyby radikální odpůrci globalizace chtěli násilně obsadit její sídla a nerespektovali pokyny bezpečnostních složek. V tuto chvíli je bezprostředně nutné jednoznačně odmítnout v souvislosti s děním na Ukrajině anarchii a násilí mezi oběma tábory. To nepatří do civilizované společnosti. Ne vždy však má při těchto konfliktech hlavní slovo rozum. Stačí si uvědomit, jaké negativní dopady mělo například takzvané humanitární bombardování na teritoriu bývalé Jugoslávie. To doposud patří mezi sporné okamžiky dějin EU. V zájmu nás všech je, aby se neopakovala nová Jugoslávie a situace Ukrajiny se vyřešila politickou dohodou bez dalšího krveprolévání. A to i na mezinárodní úrovni mezi EU a Ruskem,“ sdělil Dolejš.

„Ukrajina potřebuje politický kompromis a konec násilí. To je to jediné, co má smysl. A ostatní státy by tomu měly pomoci,“ míní europoslanec ODS Hynek Fajmon.

Šéfovi senátního výboru pro záležitosti EU Miroslavu Krejčovi je prý rozhodně bližší přístup EU, i když je podle něho opožděný a málo razantní.

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba na dotaz odpověděl, že na Ukrajině nežije a nemá patent na rozum. „Na rozhodné soudy tak zbývají moudré hlavy různých mocností, vševědoucí bruselští předáci a tak dále. Nemyslím si, že lze objektivně hodnotit situaci z dálky. Přitom Ukrajina je z pohledu byznysu jistě zajímavá lokalita. Proto nějakou nezaujatost v hodnoceních ani nečekám. Možná je to ´jen´ velká krutá hra pod cizí režií. Obávám se, že se pravdu nikdy nedozvíme,“ myslí si Koskuba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…