Ať se Andrej pochlubí. Idiotské provokace. Pitomci. Rusy za chvilku máme tady. Babiš mluvil o Putinovi a takhle ostře reagovali Bělobrádek, Gazdík, Keller či Okamura

20.07.2016 16:06

ANKETA Předseda hnutí ANO a první vicepremiér Andrej Babiš na setkání s občany řekl, že ekonomické sankce vůči Rusku jsou už nevhodné a poškozují naše podnikatele. Babiš též nevěří tomu, že by ruský prezident Vladimir Putin plánoval útok proti NATO.

Ať se Andrej pochlubí. Idiotské provokace. Pitomci. Rusy za chvilku máme tady. Babiš mluvil o Putinovi a takhle ostře reagovali Bělobrádek, Gazdík, Keller či Okamura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Debatní kroužek u Andreje Babiše

„Nevhodné jsou už také ekonomické sankce vůči Rusku, poškozují naše podnikatele, jak jsem se dozvěděl i na návštěvě několika firem v Moravskoslezském kraji. Putin určitě nepřipravuje válku proti NATO, nevěřím tomu, to by se snad musel zbláznit,“ řekl Babiš.

Škoda že to Andrej Babiš neříká při jednání vlády...

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o tom myslí. Dost politiků s Babišem souhlasí, ale současně říkají, že Babiš ve vládě proti sankcím nic neudělal, a říká tyto věci až před volbami. Ti, kteří s ním nesouhlasí, říkají, že sankce souvisejí s anexí Krymu, nikoli s NATO.

„Sankce jistě ekonomické dopady mají, ale pan Babiš nějak pomíjí skutečný důvod sankcí. Ukrajinu, Krym. Navíc se nelze vměstnat pouze do ekonomických kategorií,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Škoda že to Andrej Babiš neříká při jednání vlády, Poslanecké sněmovny, senátu a zejména na jednání rady ministrů financí EU. Dobré by bylo, aby to také řekl velvyslancům zemí EU a velvyslanci USA. Já osobně jsem sankce nepodporoval a nepodporuji a z mých vyjádření je to možné ověřit,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda senátu Milan Štěch z ČSSD.

"Nejde o možnost útoku na NATO, nýbrž o odtržení a anexi Krymu a o okupaci části východní Ukrajiny. Tento stav, v jasném rozporu s mezinárodním právem, Ruská federace nadále udržuje a brání," uvedl pro ParlamentníListy.cz čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„V historii jsme zažili už mnoho diktátorů, kteří se zbláznili. Ale nemyslím, že by se Putin na válku chystal. Nicméně zrušit teď sankce by znamenalo, že potichu souhlasíme s anexí Krymu, aniž by Rusko alespoň uznalo, že takto se nejedná, a do budoucna podobné kroky se ‚zelenými mužíčky‘ vyloučilo – třeba směrem k Pobaltí,“ reagoval předseda STAN a místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík.

„Andrej Babiš asi neví, o čem mluví. Ekonomické sankce nejsou proto, že Rusko chce napadnout NATO – to zcela jistě nechce. Rusko ale obsadilo část území jiného suverénního státu. To je nepřijatelné, a proto sankce. Skončit mohou, až pro to Rusko něco udělá. Názory ministra Babiše mě ale nepřekvapují, ostatně má každý týden jiné. Nevím, kam míří teď, já ale pod sféru ruského vlivu patřit nechci,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda ODS a poslanec Petr Fiala.

Sankce jsou servilní úlitbou cizímu, protievropskému zájmu od samého počátku

„‚Sankce‘ jsou servilní úlitbou cizímu, protievropskému zájmu od samého počátku. O blázinec si koledují ti, kdo se mu neváhají podvolit. A ještě papouškovat legendy, na něž se ten hodokvas přihrbeného kariérismu vymlouvá. Sankce jsou legitimním nástrojem vůči státům zodpovědným za agrese vůči svrchovaným zemím. Kdo si je dopřává téměř nepřetržitě už od počátku století, je notoricky známo. Stejně jako děsivé následky této politiky. Bezpečnostním rizikem je členství v Alianci, pod jejíž hlavičkou se tak děje. Tím spíš po varšavském summitu NATO, který vojenské obkličování jaderné velmoci dovádí ještě dál. A také nás tak mění v živý štít, jenž by byl na ráně jako jeden z nejbližších. Svět potřebuje Rusko v alianci proti terorismu. Tak jako už v té proti Hitlerovi. A ne idiotské provokace, které nás s jadernou velmocí tlačí do riskantní konfrontace,“ uvedl místopředseda KSČM Josef Skála.

„Nemyslím si, že by v rámci sankcí byla debata o válce Putina s NATO. Válku na Ukrajině sice překryla řada dalších událostí a určité uklidnění ve srovnání s eskalací konfliktu, což ale neznamená, že je důvod se tvářit, jako by se vlastně ani nic nestalo nebo už bylo vše v pořádku. Doufám, že ministr financí otevřel tuto vážnou otázku aspoň na vládě nad relevantními údaji a podklady včetně vyhodnocení sankcí a stavu, pro který o sankcích bylo rozhodnuto. Vyjádřit svůj názor pouze k části složitého problému nepovažuji za dobré a profesionální,“ sdělil ParlamentnímListům.cz předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL a místopředseda strany Jiří Mihola.

„Andrej Babiš jedná podle toho, co mu americká PR agentura doporučí. Ekonomické sankce jsou pro ekonomiku naší země, ale i pro ruskou ekonomiku negativní. Ale z pohledu opatření EU i jiných zemí jsou jedinou možnou cestou, jak vyjádřit odpor vůči bezprecedentní anexi Krymu. Ale osobně také věřím v brzký konec sankcí, které zejména poškozují občany Ruské federace. Z pohledu některých členských států NATO, které se po anexi Krymu či podpoře separatistů na východě Ukrajiny oprávněně obávají Ruské federace, jsou slova místopředsedy vlády přitažená za vlasy. Nehledě na ruskou vojenskou doktrínu, ve které je Aliance označena jako protivník. Ale osobně jsem přesvědčen, že ani jedna ze stran si válku nepřeje a vyvolávat ji nebudou. Již z toho důvodu, že obě strany mají dostatek vojenské techniky a vojenských schopností k odstrašení možného protivníka,“ myslí si místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Sankce byly uvaleny po okupaci Krymu a ta žel trvá. Je politováníhodné, že se pan Babiš neseznámil alespoň s informacemi, o kterých například hovořil ministr obrany Stropnický minulý čtvrtek na Radiožurnálu. Pak by pan Babiš nemohl hovořit tak nekompetentně, Rusko by nepodceňoval, naši zemi by tak lehkomyslně nevystavoval ruským hrozbám,“ říká místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

Pitomci v Bruselu straší ruskou agresí

„Říkám od začátku, že ekonomické sankce vůči Rusku byly od počátku naprostá hloupost, která nejvíc poškodila nás a celou Evropu. Zaprvé, chtít trestat Rusko za zločiny ukrajinských fašistů z Kyjeva byla ukázka nebezpečné drzosti bruselistů a opovržením jakoukoli spravedlností. Zadruhé, Rusko hloupá akce Evropské unie donutila definitivně přeorientovat ekonomiku na východ a také posílit soběstačnost. Zatímco Rusko nemá problém obejít se bez Evropy, tak celá slavná EU je životně závislá na ruských surovinách. Pitomci v Bruselu straší ruskou agresí. Kdyby jednou Brusel Rusy opravdu naštval, tak Moskvě stačí pouze v lednu zavřít kohoutky plynu a ropy a bruselisté mají lidově řečeno po ptákách. Vymrzne celá střední a severní Evropa a k Rusku poleze po kolenou. I proto je válka s Ruskem nemožná – přes všechnu touhu Američanů a velení NATO po válce je v praxi nemožná. S Ruskem jsme totiž svázáni životně důležitými tepnami, které by přetnul jen šílený sebevrah,“ uvedl předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Poté, co došlo k zavedení sankcí ze strany Evropské unie, předvedlo Rusko strategický obrat své politiky a zaměřilo se na spolupráci s Čínou. Do dnešního dne tak rozhodně sankce nepřinesly požadovaný efekt, jaký si Brusel představoval. V rámci ekonomiky došlo pouze k poškození států a evropských firem. To se samozřejmě odráží i na našich firmách, které by do Ruska rády exportovaly své zboží. Nulového přínosu sankcí jsou si vědomy i samotné státy, a začíná tak převažovat tábor těch, kteří je chtějí zrušit. Musíme začít hledat efektivnější cesty, jako je forma dialogů a navázání strategické spolupráce, tak abychom zamezili negativnímu dopadu na naše firmy! Navíc tyto sankce už trvají déle než rok a podle mě už důvod jejich zavedení dávno pominul,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Babiš nemá pravdu. Jestli bude pardonována okupace části jiných zemí, tak Rusy za chvilku máme tady. Co se týká podnikatelů, Rusko je ekonomicky na kolenou a stejně z obchodu nic nebude. Vlastně bude. Ať se Andrej pochlubí, kolik našim firmám, respektive státu Rusko dluží,“ reagoval předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

„Nevím, není to můj obor,“ reagoval se smíchem místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

„Andrej Babiš řekl to, co si většina lidí a zejména podnikatelů myslí od samého počátku sankcí, které poškozují každého, kdo s Ruskem obchodoval. Babiš má pravdu a je škoda, že našel odvahu ji říct až teď, když se blíží volby. No a úvahy o tom, že by Putin mohl zaútočit na sousední pobaltské státy, tak ty jsou zralé tak na Chocholouška,“ myslí si předseda SPO a senátor Jan Veleba.

Andrej Babiš něco jiného říká na setkáních s občany a něco jiného dělá jako člen vlády

„Pan ministr Andrej Babiš něco jiného říká na setkáních s občany a něco jiného dělá jako člen vlády Bohuslava Sobotky. Pokud takové věci myslí vážně, ať podá demisi. Vláda, ve které sedí Babiš, podporuje sankce proti Rusku a podporuje akce NATO zvyšující napětí mezi evropskými státy a Ruskem,“ upozorňuje místopředseda SPD a poslanec Radim Fiala.

„Myslím si, že pan Babiš nemá pravdu. Všichni přece vidíme, jak nás Rusko neskutečně provokuje. Zinscenovalo manévry NATO na svých hranicích, zařídilo rozmístění amerických a dalších vojáků v Polsku a Pobaltí, dosáhlo toho, že Američané vyšlou své obří výzvědné drony nad naše území. Mám ještě ve výčtu ruských provokací pokračovat? Jak dlouho chce ještě Rusko zneužívat naší holubičí povahy? Naštěstí máme skutečné státníky typu paní Langšádlové, jejichž pouhá fotografie je schopna ruského agresora odradit. Plně souhlasím s názorem této moudré ženy, že jaderná válka s Ruskem by byl boj i za naši svobodu. Ta žena bude svítit i poté, co okolní popel už dávno vyhasne,“ uvedl europoslanec ČSSD Jan Keller.

„To samé jsme v Úsvitu - NK říkali od začátku a říkáme to stále. Tehdy to ovšem nebyl pohodlný názor. Teď, když Andrej Babiš předvedl další ze svých pověstných otoček, se mu bude nejspíš tleskat. No co – snad to aspoň bude k něčemu dobré. Jsem zvědavý, jestli u Babiše zůstane zase jen u slov, nebo přijdou i činy – přece jen je ‚terazky tým vicepremiérom‘,“ smál se místopředseda Úsvitu a poslanec Martin Lank.

„Sankce proti Rusku nic neřeší. Krym také nevyřešily. Tak k čemu jsou?“ říká senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Také si přeji, aby sankce mohly skončit, ale Andrej Babiš zřejmě zapomněl, proč byly sankce zavedeny. Vůbec to nesouvisí s NATO. Putin porušuje mezinárodní dohody, okupuje Krym a vojensky podporuje separatisty na východě Ukrajiny. Bohužel sankce jsou v tuto chvíli stále nejúčinnější zbraní, která funguje,“ podotkla europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

Ruská politika Putina k válce nevede

„Ekonomické sankce jsou nevhodné a poškozují naše podnikatele. To je samozřejmě pravda. Ale dovolím si doplněk k tomuto vyjádření. Ekonomické sankce jsou ale přesto nutné, a to  proto, aby Rusko vědělo, že západní země nebudou jenom nečinně přihlížet agresi Ruska na Ukrajině. Ukrajina dostala v roce 1994 formou takzvaného Budapešťského memoranda záruky od velmocí (mimo jiné i od Ruska), že nebude narušena její územní celistvost, pokud se Ukrajina vzdá svého jaderného arzenálu (což učinila). Samozřejmě ekonomické sankce mohou být mírnější nebo tvrdší, ale nějaké musejí být. Západ prakticky nemá k dispozici jiné nástroje účinného nátlaku na Rusko než ekonomické. Politické nebo vojenské nástroje nátlaku na Rusko jsou více či méně nevhodné.  A současně Západ musí komunikovat s Ruskem v řadě oblastí (například světový terorismus). Se druhou částí odpovědi pana Babiše, že Putin určitě neplánuje válku proti NATO a že by se snad musel zbláznit, naprosto souhlasím,“ uvedl poslanec ANO Karel Rais.

„No, o správnosti a účinnosti sankcí proti Rusku pochybuji od samého počátku. Jsem tedy rád, že už si to myslí i pan místopředseda vlády Babiš. Tak sláva, je nás víc. Už jen aby na to přišel i náš ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Potom již zbývá jen vystoupit s těmito názory v orgánech EU. Popřípadě ČR se přidá například k francouzskému parlamentu a vše bude mít svůj význam,“ uvedl poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Naprosto s Andrejem Babišem souhlasím. Dobře víte, že mám v tomto konstantní názory už několik let,“ uvedl poslanec ANO Stanislav Berkovec.

„O skutečnosti, že ekonomické sankce proti Rusku oslabují naši ekonomiku, nelze pochybovat. Náš vývoz do Ruska se ve srovnání s léty 2014 a 2015 propadl o třetinu. Sankce byly použity z důvodu připojení Krymu, další za podíl na destabilizaci Ukrajiny. Aktuálně byly prodlouženy do ledna 2017. Stav první trvá, co se týká dalších, myslím, že nastal čas pro jejich přehodnocení. Není v ruském zájmu vyvolat válečný konflikt s NATO,“ připomíná poslankyně ČSSD Dana Váhalová.

„Ekonomické sankce jdou proti lidem. Lepší je spolupracovat, ale to politickým špičkám moc nevyhovuje, ty potřebují problémy a chaos. Rusko bude nuceno hledat nové zdroje a zaměří se na svou samostatnost a nezávislost, čímž jen získá. Válku plánují jiní a NATO je tím známo. Rusové naopak zrušili vojenský pakt a stáhli vojska v Evropě. Kdy odejdou američtí vojáci z Německa? Ruská politika Putina k válce nevede, to ví každý, ale není odvaha to říkat a psát. Babišův postup schvaluji,“ uvedl senátor KSČM Václav Homolka.

„Já si dlouhodobě myslím to samé, co řekl Andrej Babiš. Rusko pro nás není hrozba. Dokonce se mi zdá, že ho NATO zbytečně provokuje. Hrozbou pro euro-americkou civilizaci je islamismus. V Rusku bych viděl proti této hrozbě spíš spojence,“ říká poslanec ANO Zdeněk Soukup.

„Evropa musí postupovat jednotně, vyhodnotit to a přijmout nějaký závěr. Andrej Babiš má pravdu,“ myslí si poslanec ANO Miroslav Janulík.

Hnutí ANO 2011 je většinově protiruské a rétorika mnohých jeho členů je papouškování americké administrativy

„KSČM již od začátku sankcí upozorňuje na negativa nic neřešících sankcí vůči Rusku, které spíše poškozují nás a naopak umožňují zdůvodňovat posilování oblíbenosti prezidenta Putina. Pan Babiš opět říká pouze to, co si myslí, že posluchači chtějí slyšet, ale v praktické realizaci politiky je jeho hnutí ANO 2011 většinově protiruské a rétorika mnohých jeho členů je papouškování americké administrativy. Stačí se podívat na ANO 2011 v europarlamentu. Věřím, že voliči si vzpomenou na sliby tohoto hnutí i osobně pana Babiše a jejich neplnění připadne ztrátě paměti! Jeho politika ‚slíbit není hřích‘ je účelová hra na voliče bez realizace,“ myslí si poslanec KSČM Leo Luzar.

„Sankce proti Rusku jsem nikdy nepodporovala. Souhlasím, že to poškozuje neoprávněně naše podnikatele. Že bych měla strach ze strany Ruska? Ani náhodou,“ odpověděla poslankyně ČSSD Pavlína Nytrová.

Poslanec KSČM Jiří Valenta uvedl, že souhlasí s Andrejem Babišem. „Hospodářské sankce jsou jakýmsi ostudným reliktem studené války. Každá země by si měla skutečně uvědomit, s kým hospodářsky kooperuje, a buď přestat z ideologických či politických důvodů zcela, nebo potom žádnou stranu neomezovat, například prostřednictvím zmíněných sankcí. Je to jako s těhotenstvím. Žena je buď těhotná, nebo není. Trochu těhotná být ale nemůže,“ vysvětlil poslanec Valenta.

„Sankce v takové formě, jaké jsou, opravdu příliš nefungují. Tlak na Rusko kvůli Krymu je ale žádoucí. Je třeba vymyslet jinou cestu,“ domnívá se poslanec ANO Pavel Plzák.

„Před týdnem jsem se vrátila z Ruska. Ekonomické sankce se Ruska nijak nedotýkají a našemu obchodu jen ubližují. Takže je čas tento problém přehodnotit,“ míní poslankyně ČSSD Marie Benešová.

Atmosféru nedůvěry a nepřátelství mezi Ruskem a EU...

„Volno a klid panu ministru Babišovi očividně svědčí. Naprosto s ním souhlasím. Atmosféru nedůvěry a nepřátelství mezi Ruskem a EU si přejí snad jen ti, kteří nechtějí bojovat proti Islámskému státu a nepřejí si mír v Sýrii. Můžeme s Ruskem jednat a řešit globální problémy, nebo mu dávat najevo, že pro nás není partner, a přijmout důsledky. Já od začátku prosazuji tu první variantu,“ říká europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

„Říkám totéž, co teď řekl Babiš, už dva roky. Tedy i v době, kdy Andrej Babiš mlčel a staral se jen o Agrofert,“ reagoval poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Rozhodně nemá být cílem politiků konfrontace, zejména vojenská. Nevyhneme se různým prohlášením, ale společné dnešnímu demokratickému světu musí být spolupráce. Proto mám stejný názor jako předseda Babiš. Je dnes přednější se věnovat stále trvající uprchlické krizi, Turecku, přípravě na Brexit,“ řekl poslanec ANO Vlastimil Vozka.

„Zcela souhlasím s Andrejem Babišem,“ sdělil poslanec ANO Rostislav Vyzula.

„Je to pravda, vždyť stejně uvažuje i většina myslící veřejnosti,“ reagoval na Babišova slova poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Souhlasím s Andrejem Babišem,“ reagoval stručně poslanec ANO Milan Brázdil. „S tím, co řekl Andrej Babiš, souhlasím,“ reagoval poslanec ANO Igor Nykl.

Babišova euroarmáda

Babiš na setkání s občany také řekl, že určitě bychom neměli vystupovat z EU, protože 90 procent veškerého vývozu našich podnikatelů směřuje právě do jejích členských států a naprostá většina investorů u nás pochází ze zemí Evropské unie, myslí si současný ministr financí. „Přijmout euro by bylo ale nezodpovědné, mně se určitě nechce platit za řecké a italské dluhy.

Andrej Babiš podle svých slov odmítá označení Česka za xenofobní zemi, když v ní žije na půl milionu cizinců. „My máme naprosto jinou historii než Anglie a Francie, bývalé koloniální země, a proto nejsme vůbec zvyklí a nemáme vytvořené podmínky na soužití s uprchlíky z Afriky či arabských zemí. U nás ve statisících pracují především emigranti z východní Evropy, a to legálně. Nevím, proč by Ukrajinci museli čekat na vyřízení patřičných náležitostí až tři čtvrtě roku a pak by se měli k nám nelegálně dostávat běženci ze Středního východu. Daleko lépe bychom si měli ochraňovat schengenské hranice. Mohli bychom si i k tomu vytvořit svoji evropskou armádu. Vůbec NATO, které je obranným uskupením, by se třeba mohlo transformovat na zcela jiný typ ozbrojených sil,“ dodal závěrem Andrej Babiš.    

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…