Ať si Zeman dá pozor na ústa. Je to trapné. Kníže, Filip, Kalousek i Okamura k novému a žhavému konfliktu naší politiky

07.10.2014 15:41

Prezident Miloš Zeman podporuje návrat volyňských Čechů do vlasti, kteří ho požádali v tomto směru o pomoc. V sobotu navíc vyjádřil v souvislosti s možným přesídlením volyňských Čechů pochyby nad prací ambasadora na Ukrajině Ivana Počucha. Co o celé kauze soudí ostatní politici?

Ať si Zeman dá pozor na ústa. Je to trapné. Kníže, Filip, Kalousek i Okamura k novému a žhavému konfliktu naší politiky
Foto: KPR - Jiří Ovčáček
Popisek: Prezident Zeman při projevu na konferenci Dialog civilizací na řeckém ostrově Rhodos

„Jsem hluboce nespokojen s prací českého velvyslanectví v Kyjevě, které nemá dobrý vztah k volyňským Čechům,“ uvedl Miloš Zeman při sobotní návštěvě Slušovic. „Rozhodl jsem se, že onen seznam 232 osob, které žádají o repatriaci, předám 18. října ministru vnitra Chovancovi s žádostí, aby v této věci pokud možno jednal,“ dodal prezident.

Velvyslanec Počuch ovšem jakékoli pochybení odmítá. „Kritiku pana prezidenta zaznamenávám s lítostí, protože jsem se rozvoji vztahů a podpoře aktivit krajanských spolků na Ukrajině poctivě věnoval,“ řekl iDnes.cz český velvyslanec v Kyjevě.

Ukrajinští nacisté, či odstranění velvyslance?

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, jaký je jejich názor na iniciativu prezidenta Zemana ohledně repatriace volyňských Čechů a na jeho kritiku českého velvyslance na Ukrajině. Drtivá většina politiků souhlasí se Zemanem, že by se volyňským Čechům repatriace umožnit měla. Podle několika prezident Zeman tématu zneužívá, aby vyměnil velvyslance v Kyjevě.

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš na dotaz neodpověděl.

„Někdy to dělá dojem, že vůbec nejde o volyňské Čechy, ale o odstranění našeho velvyslance, aby tam mohl být dosazen chráněnec pana prezidenta,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Myslím, že je to krok správným směrem,“ pochválil Zemana předseda KSČM Vojtěch Filip.

„Tady přece nejde o pana prezidenta. Nejméně od jara naši krajané žádají o pomoc, protože je ohrožují ukrajinští nacisté, a vláda to přehlížela, protože se jí to nehodilo do konceptu hodných ukrajinských eurofilů. Ostudnou roli tu sehrála pochopitelně i naše ambasáda. My v Úsvitu na tohle upozorňujeme dlouhodobě – ovšem byl potřeba až hlas prezidenta, aby se problému začala věnovat i média a vládní politici,“ uvedl předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura.

„Nemám takové informace, abych mohl hodnotit, na čí straně je pravda. Je na ministerstvu vnitra a ministerstvu zahraničí, aby posoudily, zda je situace rodin volyňských Čechů taková, že by byla nutná jejich repatriace. Česká republika by podle mého názoru měla být v tomto velkorysá, zvlášť pokud jde o naše krajany a jejich potomky,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

„Repatriaci volyňských Čechů podporuji, jsou to naši krajané, měli bychom jim vyjít vstříc. Jejich obavy chápu, jsou opodstatněné. Při návštěvě Rovna před rokem a půl jsem téma repatriace nezaznamenal, určitě souvisí s konfliktem na východě země. Díky historii, kultuře, jazyku i náboženství, ale i pracovitosti, bude jejich integrace bezproblémová stejně jako u předchozích repatriací,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola.

Škodlivý spor Hradu a Ministerstva zahraničních věcí

Posuzování návratu volyňských Čechů do vlasti by se nemělo podle místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD Antonína Sedi politizovat, ale mělo by se stát standardní procedurou. „Proto vítám dohodu Ministerstva vnitra a Ministerstva zahraničních věcí při posuzování jednotlivých žádostí. Osobně podporuji návrat volyňských Čechů do České republiky,“ dodal Seďa.

„Ta samotná iniciativa je mi sympatická, prezidentova kritika velvyslance mi ale přijde zcela účelová a nefér,“ řekl redakci první místopředseda TOP 09 a poslanec Miroslav Kalousek.

„Je naší povinností se starat o naše krajany, a pokud mají zájem o repatriaci, musí se o ni zasadit. Práci naší ambasády bez dostupných informací nemohu hodnotit,“ říká europoslanec ANO Pavel Telička.

„Je to bohužel zbytečný a škodlivý spor Hradu a Ministerstva zahraničních věcí,“ míní místopředseda Poslanecké sněmovny a první místopředseda STAN Petr Gazdík.

„Pokud volyňští Češi skutečně žádají repatriaci, tak je potřebné v klidu rozebrat, jak jim pomoci. Zneužívat tématu k veřejným domácím tahanicím či k hrám o post kyjevského velvyslance by bylo trapné a dehonestující pro Českou republiku,“ míní místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

Postup Ministerstva zahraničních věcí je naprosto skandální, laxní a nepřijatelný

„Na problémy Čechů na Ukrajině jsem opakovaně veřejně v Poslanecké sněmovně upozorňoval pana ministra Zaorálka. Pan ministr řekl, že vše prověřil a je to v pořádku. Já se však připojují k panu prezidentovi a žádám pomoc pro ty Čechy žijící na Ukrajině, kteří naši pomoc žádají,“ říká předseda poslaneckého klubu Úsvitu Radim Fiala.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Tady souhlasím s panem prezidentem. Pokud se Češi chtějí vrátit, měli bychom udělat vše pro jejich návrat. Postup Ministerstva zahraničních věcí je naprosto skandální, laxní a nepřijatelný. Pan ministr by měl z toho vyvodit personální odpovědnost,“ zlobí se europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Česká republika by se měla umět postarat o své krajany, pokud se chtějí vrátit,“ reagoval místopředseda TOP 09 a poslanec Marek Ženíšek.

Poslanec ČSSD Jeroným Tejc návrat volyňských Čechů podporuje: „S ohledem na jejich počet jde o minimální náklady pro naši zemi. Navíc se s ohledem na znalost jazyka a blízkost kultur dokáží rychle začlenit do naší společnosti. Jde nejen o symbolické gesto.“

Každopádně bychom měli chránit naše občany před ukrajinskými fašisty

„Pan prezident již několikrát prokázal obecný přehled naprosto převyšující to, čeho jsou schopni naši jednotliví představitelé. Obávám se, že motivace pana ministra Zaorálka je již pouze zachovat si tvář a aspoň malou část svých postojů z posledního půlroku, kdy se nás snažil přesvědčit o naprostém nadšení našich krajánků na Ukrajině z tamních novin. Bohužel pro něj je tento postoj naprosto neudržitelný a je třeba opravdu něco udělat a nejen hloupě mluvit. A pan prezident se právě o to snaží, tak je správné mu v tom popřát štěstí a úspěch,“ domnívá se poslanec Úsvitu Petr Adam.

„Souhlasím s prezidentem Zemanem. Jen je třeba opatrnosti. Každopádně bychom měli chránit naše občany před ukrajinskými fašisty. A argumenty, abychom nezpochybňovali důvěru v kyjevskou vládu, jsou trapné. To budeme obětovat naše lidi?“ říká senátor Jaroslav Doubrava.

„Plně s postojem prezidenta souhlasím. Je přirozené, že se původní vlast zajímá o své krajany, jsou-li a cítí-li se ohroženi. Všichni, kteří sledujeme vývoj a situaci na Ukrajině, nejen v České televizi, víme, že vypjatý nacionalismus mění život menšin na Ukrajině a je naší povinností to v kontextu s voláním po pomoci našich krajanů vnímat. Děkuji prezidentu, že jeho hlas se postavil za naše krajany,“ řekl poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Jsem pro dobrou komunikaci s nimi a pro jejich podporu, souhlasím s vyjádřením Pavla Bělobrádka,“ reagovala europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová. Podle šéfa lidovců by česká vláda měla pomoci s repatriací rodin s českými kořeny, které žijí na Ukrajině.

Miloš Zeman by si měl dávat pozor na ústa...

„Repatriace je správná a pan prezident má moji podporu. Jen nechápu, co vládní ministři v této věci předvádějí. Co se týká ambasády, fungování a personálie svéprávní politici řeší za zavřenými dveřmi. Jinak hrubě poškozují pověst a fungování české diplomacie,“ myslí si místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Pokud jde o repatriaci volyňských Čechů, tak řada věcí je vylhaná. I v minulosti se kolem té záležitosti šířily nepravdivé zprávy. Šířily se zvěsti, že v lesích jsou ruští teroristé, to nebyla pravda. Důvod je čistě ekonomický. Když se podíváte na prominenty volyňských Čechů, tak vidíte, že ekonomický zájem dominuje. Miloš Zeman by si měl dávat pozor na ústa, protože jeho kritika českého velvyslance v Kyjevě se neopírá o žádný rozumný základ. Proti repatriaci nejsem, ale jsem proti tomu, aby se kolem toho dělal humbuk,“ řekl redakci europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf.

„Nemám dostatek informací. Zatím se jeví problematika volyňských Čechů tak nějak uprostřed mezi prohlášeními obou stran. Jako správné považuji ustanovení mezirezortní komise, která vyřeší hlavně praktické otázky související s udržitelností a finančním zajištěním repatriace,“ reagoval poslanec ANO Vlastimil Vozka.

„Nemám mnoho informací. Pokud se chtějí vrátit, bránit jim nemá nikdo,“ reagoval poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Antonín Murgaš?

Objevila se také spekulace, že prezident Zeman prosazuje, aby se novým velvyslancem na Ukrajině stal Antonín Murgaš, mluvčí brněnské skupiny Alta obchodující s obráběcími stroji a technologickými zařízeními. To odmítl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček komentovat.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD nesouhlasí s názorem prezidenta Miloše Zemana, že ambasáda v Kyjevě pracuje špatně. Zaorálek to řekl na setkání s novináři. Odvolání velvyslance Ivana Počucha po něm prý Zeman nežádal. V souvislosti s novou žádostí krajanů na Ukrajině o pomoc s přesídlením do Česka vyjádřil ministr pochopení pro jejich obavy, jejich situaci je ale podle něj třeba hodnotit střízlivě a realisticky.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…