Ať už jdou Američané do pr... Ve světě vraždí děti a civilisty a jsou za nimi veletoky krve. USA napadly ČR a Zemana za porušování práv Romů i muslimů a toto nám řekli kníže, Bělobrádek či Keller

14.04.2016 15:02

ČTK informovala, že dle každoroční zprávy amerického ministerstva zahraničí o dodržování lidských práv ve světě zůstává v České republice „vážným problémem“ „diskriminace a násilí“ vůči romské populaci, zesílily u nás protimuslimské nálady, zacházení se zadrženými migranty a žadateli o azyl bylo vnímáno kriticky. Problémem jsou prý projevy některých politiků, kteří prý podněcují k negativnímu vnímání menšin a migrantů, a je zmíněn prezident Miloš Zeman a jeho kritické výroky o muslimských migrantech.

Ať už jdou Američané do pr... Ve světě vraždí děti a civilisty a jsou za nimi veletoky krve. USA napadly ČR a Zemana za porušování práv Romů i muslimů a toto nám řekli kníže, Bělobrádek či Keller
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lidé vítali konvoj, někteří měli s sebou i americké vlajky

Americké ministerstvo zahraničí dle ČTK v dokumentu zmiňuje názory prezidenta Miloše Zemana, jmenovitě pak jeho prohlášení o tom, že muslimští uprchlíci nebudou respektovat místní zákony a zvyklosti a místo nich budou chtít zavést islámské právo šaría. Zpráva též připomíná Zemanovo vystoupení 17. listopadu na Albertově po boku šéfa Bloku proti islámu Martina Konvičky.

Není to věcí USA... Ať si zametou před vlastním prahem

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o zprávě a jejích tvrzeních ohledně lidských práv v České republice myslí. Drtivá většina politiků zprávu odmítá. Často se vyskytují tři základní argumenty. USA by se neměly takto vměšovat do vnitřních záležitostí suverénních států. Lidská práva v ČR porušována nejsou, zpráva je tedy věcně nepravdivá. A USA by si měly zamést před vlastním prahem: porušují lidská práva ve vlastní zemi i po celém světě, kde napadají a rozvracejí suverénní státy, zabíjejí civilisty a přátelí se s diktaturami typu Saúdské Arábie.  

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na dotaz nereagoval. Neodpověděli ani předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš, či místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, či místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec.

„Myslím si o tom své,“ reagoval na dotaz předseda KDU-ČSL a vicepremiér pro vědu Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Můj postoj k takovým zprávám je spíše odmítavý. Zaráží mě, že se někdo tolik zajímá o jiné země. Každá země by se měla především zabývat sama sebou. Pokud jde o to konkrétní hodnocení, tak s velkou většinou těch názorů nesouhlasím. Ty zprávy jsou psány přes kopírák, není tam žádný posun. Nevnímají souvislosti a neznají ten problém. Osobně souhlasím jen s tím, že pan prezident by někdy jako hlava státu mohl více vážit svá slova, protože spoluvytváří zahraniční politiku a tam jde někdy o citlivé věci. Ale tato věc nepatří do hodnocení ministerstva zahraničí USA. To je naše interní česká záležitost, kterou si musíme řešit a diskutovat my sami,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD.  

„Takové hodnocení považuji za nesprávné a navíc od těch, kteří k němu nemají zasahovat do vnitřních záležitostí České republiky,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„Je překvapující, že americké ministerstvo zahraničí nás napadá za nedodržování lidských práv a údajnou diskriminaci Romů, měli by raději zamést před vlastním prahem. Lidská práva respektuji, ale existují také občanská práva, která mají i povinnosti a i ty je nutné dodržovat. Odmítám jejich hodnocení a překvapuje mě, že americký velvyslanec neposílá do USA pravdivé informace,“ sdělil redakci první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

„Bylo by nutné odlišit jednotlivé věci. Na kritický pohled má každý nárok, ne se vším ale musíme souhlasit. S kritikou chování k migrantům zvlášť ve světle poslední kauzy iráckých křesťanů rozhodně nesouhlasím,“ odpověděl úřadující předseda STAN a místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík.

„Bohužel je to pravda,“ podpořil tvrzení amerického ministerstva zahraničí o ČR čestný předseda TOP 09 a předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Karel Schwarzenberg.

„Kategoricky se ohrazuji proti jakékoli kritice týkající se našeho údajného porušování lidských práv ze strany cizích států!! Navíc, kritika České republiky obsažená v hodnotící zprávě amerického ministerstva zahraničí je absolutně neopodstatněná. Žádné násilí proti Romům jsem nezaznamenal. Naopak. Proč je Británie, Kanada nebo právě USA vrací, když mají tyto země pocit, že je na ně ČR zlá? V případě nelegálních imigrantů dochází k porušení zákona, když vstupují na naše území bez platných dokumentů, i přes to je s nimi jednáno naprosto standardně a slušně. Naprosto tedy nesouhlasím s tvrzením, že by v tomto ohledu Česká republika jakkoliv porušila základní lidská práva. Jak chrání USA svou hranici s Mexikem? Plotem a střelbou!!! Tímto způsobem chrání jednoduše své území před nelegálními migranty a bezpečnost svých občanů. Nechápu tedy, jak si dovoluje USA kritizovat nás? ,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Rozhodně také nejsme xenofobní či nenávistnou zemí.  Několikrát jsem jasně uvedl, že naše strana nemá v žádném případě problém s pomocí skutečným válečným uprchlíkům. Tato skupina ovšem tvoří naprostý zlomek imigrantů. Je pochopitelné, že nekontrolovaný příliv migrantů, mezi nimiž mohou být lidé napojení na Islámský stát, vyvolává obavy občanů o bezpečnou svou a svých nejbližších. To není rasismus. Že multikulturní společnost v Evropě nemůže fungovat za současného stavu, není rasismus a xenofobie. Odmítáme podněcování nenávisti vůči imigrantům a menšinám, jde nám pouze o bezpečnost občanů a obranu našich hodnot,“ dodal Černoch.

„No, to jsou ti praví, kteří mají právo tuto linii hodnotit,“ reagoval na zprávu Američanů místopředseda poslaneckého klubu ANO a předseda Severočechů.cz Bronislav Schwarz.

Největší světový agresor USA. Žádný český cikán by asi nechtěl žít v Bronxu

„Vloni tato každoroční americká zpráva jmenovala mne, takže mám s touto manipulativní zprávou osobní zkušenosti. Je určitě ‚zábavné‘ a absurdní číst si kritiku na zacházení s imigranty od země, v níž se staví vůči migrantům ploty, samozvané hlídky na mexické hranici imigranty střílí jako zajíce, a sama americká vláda vězní léta muslimy unesené z celého světa bez soudu a mučí je tam. A tisíce a tisíce lidí umírají hlady, mrazem a na nemoci bez pomoci v chudinských slumech po celých USA. Víme, že svět se zbláznil. Když brutální islámská diktatura – Saúdská Arábie – může vést Radu OSN pro lidská práva, tak proč by současný největší světový agresor – USA – nemohl kritizovat romskou otázku v ČR? Myslím, že ani jeden český cikán by se nechtěl zítra probudit na ulici někde v Bronxu nebo v jiném americkém ghettu, bez zdravotního či sociálního pojištěni, odsouzený k žebrotě nebo zločinu a k životu v jednom z nejnebezpečnějších míst světa,“ uvedl předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„ODS vždy jasně deklarovala a deklaruje, že Spojené státy jsou našimi spojenci a o to více mne mrzí jejich kritika vůči České republice, se kterou nesouhlasím. Pokud některý stát má pocit, že v České republice někoho diskriminujeme nebo s někým nezacházíme podle jeho představ, tak ať si ty lidi pozve na své území a postará se o ně lépe,“ uvedla místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

„Myslím si, že by si Američané měli nejdříve zamést před vlastním prahem a řešit svoje problémy četných případů diskriminace, které jsou u nich vystaveni občané černé pleti. Pokud se týká imigrantů, tak bych doporučoval, aby USA uvolnily své obrovsky restriktivní azylové zákony a teprve po jejich aplikaci by se mohly vyjadřovat. Navíc u nás zatím nestavíme zdi a zátarasy, jaké jsou v USA postavené na jejich jižní hranici. Nemáme žádné Guantánamo a tak dále. A vůbec bych doporučoval, aby se americké ministerstvo zahraničí přestalo vměšovat do našich vnitřních záležitostí,“ uvedl předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Situace u nás není rozhodně tak špatná, jak se zpráva snaží naznačit. Jsem přesvědčený, že každý by si měl v první řadě zamést před vlastním prahem. Kritiku migrační politiky od někoho, kdo sám řeší ekonomickou migraci obřím plotem a ozbrojenými hlídkami? A hodnocení dodržování lidských práv od někoho, kdo označuje teokratickou Saúdskou Arábii za jednoho ze svých nejbližších spojenců, nebo provozoval tajné věznice s waterboardingem a dalším mučením pro pouze podezřelé? No tomu říkám ironie,“ reagoval místopředseda Úsvitu a poslanec Martin Lank.

„Pokud jde o otázku Romů, je velmi složitá. Někdy k diskriminaci skutečně dochází – viz zpráva veřejného ochránce práv k vystěhování Romů ze Vsetína z roku 2007. Je tam zmíněna řada nesprávných postupů ze strany institucí – státu i obce. Na druhou stranu pokud jde o takzvanou diskriminaci v přístupu ke vzdělání, tam je nutné podle mě pouze zkvalitnit diagnostiku. Stačí to i bez násilné plošné inkluze. Ani Evropský soud pro lidská práva nebyl v případě údajné diskriminace v přístupu ke vzdělání jednotný. Někteří soudci poukazovali na to, ČR doplatila na snahu poskytnout co možná nejlepší vzdělání Romům. Což dokazuje i nejvyšší úroveň gramotnosti Romů v ČR oproti ostatním zemím. Diagnostiku doporučuji zkvalitnit, ale praktické školství nerušit. Čímž nijak není není narušena možnost integrace dětí se zdravotním postižením. Jde o odborný problém, nikoli o aktivity nevládních organizací, které se v této agendě vyskytují kolem MPSV a MŠMT,“ říká místopředsedkyně TOP 09 Jitka Chalánková.

Pokud jde o migraci, je podle Chalánkové třeba vnímat obavy občanů. „A je třeba se ptát, zda EU trvá na dodržování svých vlastních pravidel (Dublin), nebo ne. Kdo se zaregistruje a požádá o azyl, tak je legitimním žadatelem o azyl a je podroben azylovému řízení. Ostatní se musí rozhodnout, co vlastně chtějí. Nebezpečím pro zhoršování nálady v ČR, možná i v jiných zemích, je spíše nedostatečná komunikace politiků s občany. Dobrou roli by v této věci mohla sehrát média,“ dodala Chalánková.

Země, jíž zbyla aspoň špetka důstojnosti, si tuhle buzeraci nesmí nechat líbit

„Jde o vměšování se do záležitosti České republiky na základě vykonstruovaných problémů. Spojené státy nemají sebemenší právo poučovat o lidských právech ostatní. Jde o zemi, která je z hlediska porušování lidských práv – doma i ve světě – na jednom z nejhorších míst v žebříčku,“ zlobí se místopředseda SPD a poslanec Radim Fiala.

„Jsem přesvědčen, že v otázce přístupu k Romům se situace zlepšila. Souhlasím s názorem, že se naší zemí šíří strach z islámu a z migrantů. Ovšem nesouhlasím s tvrzením, že existují problémy při zajišťování uprchlíků či při pobytu v detenčních zařízeních. Naopak vláda postupuje zodpovědně i v otázce integrace uprchlíků, kteří si v ČR požádali o azyl. To, že někteří politici a některé politické strany či hnutí zneužívají strachu z migrace ke svému zviditelnění, je zřejmé. Tak jako je jasné, že šíření negativního vnímání uprchlíků přispívá k šíření nenávisti ve společnosti a hlavně nepřináší žádná konkrétní řešení. V tomto pohledu je zpráva pravdivá,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Doporučuji americkému ministerstvu zahraničí, aby si napříště tyto zprávy ušetřilo. Ušetří tak aspoň peníze americkým daňovým poplatníkům. Do našich problémů z dálky nevidí a měli by si raději zamést před vlastním prahem,“ říká předseda Svobodných a europoslanec ODS Petr Mach.

„Země, jíž zbyla aspoň špetka důstojnosti, si tuhle buzeraci nesmí nechat líbit. Spojené zrušily rasistické zákony až před půl stoletím. Po lidských právech dupou i válkami, na něž se vztahuji norimberské paragrafy. Dnešní migrační vlna je hlavně jejich důsledkem. I její ostatní příčiny má na svědomí především Amerika. Tím méně by si měla hrát na kádrováka. S lidskými právy to sice jde skutečně s kopce i u nás. Jenomže právě následkem zvratu, který tu spískala kukaččí vejce, snesená hlavně z USA. Situace našich Romů je čítankový exemplář. Od války do 80. let tu nabyli lidských práv, o jakých se jim dřív nesnilo. Zpátky do dnešní mizérie je srazil až ‚samet‘ na dálkový ovladač. Výsledky ‚nomenklatury‘, dosazené zpoza Atlantiku, jsou úděsné. Soudný kádrovák by si ji v tichosti stáhl zpátky. Právě to je však zřejmě to úplně poslední, co má v plánu,“ říká kandidát na předsedu KSČM Josef Skála.   

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Za Američany jsou veletoky krve a miliony mrtvých...

„Nejraději bych napsal, ať už Američané jdou do pr…. Sami vyvraždili původní obyvatelstvo, u nich doma policisté střílejí i neozbrojené černochy. Bombardovali a vraždili srbské i irácké děti a civilisty. Jsou za nimi veletoky krve a miliony mrtvých. Rozvracení fungujících státních systémů a vyvolávání občanských válek v nich je jejich oblíbenou kratochvílí. Napadají suverénní státy bez jakéhokoli legitimního mandátu. Sami staví na hranicích betonové ploty, aby zabránili příchodu imigrantů, dokonce tam střílejí, a nás chtějí poučovat? Ať se jejich velvyslanec, který jim asi ty zkreslené informace podává, podívá do litvínovského Janova. Uvidí, čeho jsou cikáni schopní. Zdevastované byty, totálně zdevastované a nejen byty, dnes již celé domy. Viděl by, že i zvíře, když se potřebuje vykálet, vyleze svou potřebu vykonat mimo svůj brloh. Ne tak cikáni. Ti svou potřebu udělají přímo doprostřed místnosti v bytě. A to nemluvím o stejném ve vanách a podobně. Že to není pravda? Ukáži mu fotografie. Násilí na těch chudinkách? Zatím máme zprávy o páchání násilí cikánskými gangy na našich dětech, na našich lidech,“ uvedl senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava.

„Jak Američané vědí o nevhodném zacházení s imigranty? Tak, jak s nimi zacházíme u nás, nezacházíme ani s našimi lidmi. Celá řada důchodců, ale i rodin s dětmi, by byla ráda, kdyby se měli tak, jako oni. Jejich nespokojenost je jen z toho, že si spletli zemi, kam se vlámali. S hrůzou zjistili, že nejsou v Německu, po kterém tak touží. My máme tu drzost, že je hned nenaložíme do autobusů a neodvezeme je tam. Mám návrh. Ať si je Američané vezmou k sobě! Ať se páni Američané starají o své problémy a nechají už konečně ostatní svět na pokoji,“ dodal Doubrava.

Podle předsedy sněmovního ústavněprávního výboru Jeronýma Tejce (ČSSD) se ČR nemusí stydět ani omlouvat. „Ochrana práv v naší zemi je na vysoké úrovni. V ochraně práv rozhodně za USA nezaostáváme, v řadě případů jsou naopak naše standardy vyšší. Pokud chtějí USA někomu radit a zlepšovat postavení lidí ve světě, měly by věnovat více pozornosti především svému spojenci Saúdské Arábii,“ dodal Tejc.

„Myslím si stále totéž, a sice, že příčiny jsou jak v minulosti, tak i v současné politice USA, které ovládly média a manipulaci s názory lidí a účelově se hlavně vojensky vměšují všude  tam, kde mají ekonomické zájmy. Často se zaštiťují lidskými právy, ale řešení nechávají na jiných. Nakonec mají profit z úspěchů i z nezdaru. Prezident Zeman se jim vymyká svým objektivním hodnocením minulosti a předvídavým postojem k současným problémům světa, které by mohly mocnosti ve spolupráci celkem rychle vyřešit. Jak je ale vidět, v zájmu NATO je spíš chaos a možnost ho řešit použitím již vyrobených zbraní. Proč nás v USA nechválí za to, že u nás žije půl milionu cizinců, z nichž například Vietnamci se velmi dobře začlenili, jejich děti ve škole patří k nejlepším. Ale i naši Romové jsou v rámci zemí EU nejvzdělanější mezi Romy,“ uvedl senátor KSČM Václav Homolka.

Velkozloděj křičí „chyťte zloděje“. Nechť si trhnou...

„Takové zprávy jenom popuzují naše občany, protože jsou přehnané a neodpovídají realitě o dodržování lidských práv. Výroky jedinců nemohou být měřítkem,“ míní poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

„Velkozloděj křičí ‚chyťte zloděje‘. Nechť si trhnou... Lze se zcela oprávněně ptát: není právě jejich tupá zahraniční válečná politika? A jen tak mimochodem, kolik procent indiánů, tedy původních obyvatel, pracuje ve státní správě USA? Třeba alespoň na ministerstvu zahraničí? Více ty šašky snad nemá cenu ani komentovat. Hlavně honem spěchejme mávat mírovým kolonám jejich ozbrojenců,“ říká poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Ta zpráva se mi zdá neúplná. Úplně chybí zmínka o poměrech v indiánských rezervacích a také o tom, že nemine týden, aby americká policie neodstřelila na ulici vyzývavě se tvářícího černocha,“ reagoval europoslanec ČSSD Jan Keller.

„Sdílím kritické názory na migraci do Evropy. O tom, co je vážným problémem ČR, nemůže rozhodovat obamovská administrativa,“ říká poslanec ODS Jan Zahradník.

„Americké ministerstvo zahraničí by se mělo více zajímat o dodržování lidských práv ve své zemi, a ne moralizovat jiné. Mají také dost excesů, které je možné kritizovat,“ zlobí se poslankyně ČSSD Marie Benešová.

„Z přílivu nelegálních migrantů mají lidé vážné obavy, a tak se není čemu divit. Kdyby se celý problém týkal USA, jsem si jistý, že budou reagovat podobně,“ říká poslanec ODS Petr Bendl.

„Diskriminace Romů je stále rozšířena po celé Evropské unii a protiromské předsudky jsou v současnosti na vzestupu. Americké ministerstvo zahraničí Česku vytýká diskriminaci Romů už poněkolikáté. Nicméně podle zprávy zveřejněné na Mezinárodní den Romů se situace menšiny za posledních deset let zlepšila. Pokroky jsou ale malé a nadále přetrvává propast oproti situaci ostatních obyvatel. Zesilování protimuslimských nálad můžeme sledovat v celé Evropě a nejenom u nás. Komentovat výroky prezidenta mi nepřísluší,“ uvedl senátor Jozef Regec.

Takže nás kritizují provozovatelé Guantánama a spojenci Saúdské Arábie. Není co dodat

„Takže nás kritizují provozovatelé Guantánama a spojenci Saúdské Arábie. Není co dodat,“ reagoval poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Již má babička říkala: ‚než začneš kritizovat, zameť si před vlastním prahem‘. V době studené války se začalo zneužívat termínu lidských práv k selektivní kritice odpůrců. Organizace hájící tyto zájmy jsou mnohdy na výplatní pásce států, které mají samy máslo na hlavě. Obavy lidí z neznámého a z jasných fanatických projevů náboženství poslední doby si dovolí kritizovat jen idiot. A to prezident Zeman opravdu není. Místo pravdy se hlásají korektnosti a media veřejnoprávní služby plní příkazy podle linie EU, a ne vlastní hlavy. Za 30 stříbrných jsou schopni i zapomenout na vlastní rodiče a jejich názory. Společnost je zděšená a opravdu ji nezajímají knížecí rady zpoza oceánu,“ uvedl poslanec KSČM Leo Luzar.

„To, co tvrdí ministerstvo zahraničí USA, si nemyslím. A výroky prezidenta Zemana nekomentuji,“ uvedl senátor ODS Jiří Burian.

„Problém je na obou stranách. Mnozí Romové jsou skutečně nepřizpůsobiví a mnoho etnických Čechů si kvůli tomu vytvořilo paušalizující předsudky. Bohužel nejvíce to odnášejí slušní Romové, kteří by měli být plnohodnotnou a respektovanou součástí společnosti, namísto toho však čelí obtížným životním situacím a sociálnímu vyloučení. I při nejlepší vůli bude proces jejich začleňování trvat několik desítek let,“ uvedl poslanec ANO Matěj Fichtner.

„Velice si vážím starosti ministerstva zahraničí USA, je to pro nás až dojemné a myslím, že většina lidí si to ani není schopna v současné době docenit. Lidé se věnují zprávám ze světa, které je děsí. Někteří lidé, téměř většina, nedoceňuje důležitost opatření, aby i minority v naší zemi se mohly rozvíjet. Ano, někomu v naší zemi vadí, že formou různých sociálních dávek se mohou tyto minority důstojně rozvíjet. Snad toto je asi to, co našim přátelům v USA vadí. Měli bychom převzít zkušenosti, které mají, vždyť i oni se dokázali sžít s původním obyvatelstvem,“ odpověděl poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

Vrcholné farizejství a pokrytectví

Podle poslance KSČM Vojtěcha Adama by se měly USA starat především o dodržování lidských práv samy u sebe. „A ne se soustavně vměšovat do záležitostí jiných zemí. Považuji to za vrcholné farizejství a pokrytectví. Jestli se prohlášení tvořilo na základě informací od Schapira, tak se vůbec nedivím,“ dodal poslanec.

„Soudím, že tato zpráva poskytuje docela dobrý obraz skutečnosti. Je to jako pohled do zrcadla – určitě se najdou nějaké drobné kazy na skle, dominantně ale vidíme vlastní křivou hubu. Poučení si z toho jako společnost nevezmeme a čekám, že spíš budeme reagovat stylem odpovědi ze známého vtipu z komunistických časů: ‚Vy zase bijete černochy!‘,“ uvedl poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Americké ministerstvo dlouhodobě, a jsem přesvědčen, že i účelově, prezentuje po celém světě rozličné názory, které se mnohdy nezakládají na pravdě. Z tohoto důvodu není třeba brát každé takovéto prohlášení zcela vážně a spíše je nutno společenskou situaci hodnotit podle vlastních zkušeností. Každé takovéto externí prohlášení je současně hypotézou, kterou si musí každý z nás validizovat, či vyvrátit sám v sobě,“ myslí si poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Asi bychom mohli začít komentovat postavení Afroameričanů – viz opakované nepokoje po policejní brutalitě vůči nim, a to nehovoříme o situaci původních obyvatel Ameriky,“ říká poslanec ANO Pavel Plzák.

Vměšování se do záležitostí suverénního státu

Podle poslance KSČM Miroslava Opálky je široká škála názorů mezi lidmi přirozená a vlastní každé zemi. „A to od jedné strany extrému po stranu druhou. Nemyslím si však, že v ČR je situace hodna takovéto pozornosti. Z tohoto pohledu vnímám aktivity USA jako vměšování se do záležitostí suverénního státu, a to navíc zcela nevyvážené. Není to žel nic nového. USA se stavějí do role světového četníka a hodnototvůrce dlouhodobě, aniž by přihlížely k situaci ve vlastní zemi. To je nepřístojné,“ dodal Opálka.

„K té zprávě se dá těžko něco dodávat. Buď je to i jiné zemi než ČR, nebo to dělala organizace, která není z USA,“ reagoval senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Paradoxně téma islamizace Evropy přispělo v ČR k vstřícnějšímu přístupu k romské minoritě. Není dobré, když politici šíří poplašné zprávy a podněcují k odmítání minorit,“ odpověděla poslankyně KSČM Zuzka Bebarová Rujbrová.

„Pan prezident mne velmi zklamal a vlastně k němu už nemám co říci, protože by to lichotivě určitě nevyznělo,“ odpověděl na dotaz senátor STAN Jan Horník.

Multikulturalismus může vést k rozkladu naší západní civilizace

„Nechápu, z jakého titulu si ministerstvo zahraničí USA usurpuje právo hodnot lidská práva v jednotlivých státech. To by měly dělat nezávislé mezinárodní instituce a to směrem k USA. Závěry příslušné zprávy jsou vůči ČR neadekvátní a snaží se vytvářet virtuální realitu. ČR menšiny neutlačuje. To zásadně odmítám. USA by si měly zamést především před vlastním prahem a pak mentorovat ostatní. Stačí připomenout např. zásahy americké policie vůči černošskému obyvatelstvu, situaci na státní hranici USA a Mexika, či podmínky a mučení vězňů na Guantanámu. Nemluvě o nedávných aférách tajných služeb USA, kdy nezákonnými odposlechy telefonů, šmírováním mailové pošty a shromažďování těchto dat evropských politických špiček a velké části občanů států EU bylo porušováno jedno ze základních lidských práv. Nelze kázat vodu a pít víno. Takže tuto zprávu nelze brát vážně, protože je evidentně účelová,“ uvedl poslanec ČSSD Richard Dolejš.

„Co se týká odměřeného přístupu české veřejnosti vůči migrantům a muslimům, tak příčina nespočívá v postojích našich předních politiků. Problém je hlavně v neschopnosti a nevůli elit EU efektivně čelit masivní nelegální migrační invazi z arabského a afrického světa, ale také v projevech a expanzi radikálního islamismu. To se netýká jen nedávných teroristických útoků v Evropě, ale také hromadných sexuálních útoků na evropské ženy a i běžné kriminality. Veřejnost vidí velká bezpečnostní, sociální, ekonomická a kulturní rizika, související s masivní nelegální migrací. Evropa není nafukovací. Přestěhováním obyvatel z arabského a severoafrického světa do Evropy se ekonomické a bezpečnostní problémy nevyřeší. Jen se přesunou na náš kontinent. Veřejnost vidí, že multikulturalismus má své limity a může vést k rozkladu naší západní civilizace. USA by místo knížecích pseudo lidsko – právních rad měly raději přiložit ruku k dílu a společně s Ruskem, EU a bohatými arabskými státy přispět k řešení příčin migrační krize. Tedy realizovat politiku směřující k politické, bezpečnostní a ekonomické stabilitě Blízkého a Středního východu, včetně Severní Afriky. USA nesou velkou odpovědnost za situaci v této části světa a měly by místo mentorování svých partnerů aktivně pomoci a to i finančně v místě krize. Nebo ať jdou příkladem a islámské nelegální uprchlíky přijmou na svém území.,“ dodal Dolejš.

Za další významné neduhy v Česku považují dle ČTK Američané korupci na úřadech, ačkoli země v jejím potírání podle zprávy učinila pokrok. Přetrvávajícím problémem je také údajné týrání a zneužívání dětí, se kterým se ročně podle některých nevládních organizací v různé podobě setká 40 tisíc dětí.

USA ve zprávě kritizují i Rusko nebo Čínu za údajný represivní postup vůči vlastním občanům. „Ve všech částech světa vidíme zrychlující se tendenci států i nestátních subjektů k likvidaci prostoru pro občanskou společnost, potlačování svobody médií a internetu, omezování vlivu opozice a v nejextrémnějších případech zabíjení lidí či jejich vyhánění z domovů,“ uvedl ministr John Kerry v úvodním slovu ke zprávě.

Mezi zeměmi, které jsou v dodržování lidských práv podle USA největšími hříšníky, figurují tradičně Severní Korea, Čína, Kuba, Súdán či Írán.

Poměrně ostrou kritiku českých politiků vyvolalo, že americký velvyslanec v ČR Andrew H. Schapiro se nedávno setkal s předsedou Islámské nadace v Brně panem Muneeb Alrawim, „aby vyjádřil podporu a solidaritu Spojených států s muslimskou komunitou v Česku i na celém světě“. Dle něho je v dnešní době třeba čelit předsudkům a podpořit ty, kteří jednají ve jménu míru a dobré vůle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…