Babiš, Sobotka a Bělobrádek prý na vás upekli cynickou zradu. Blázni se radují, říká kníže

12.12.2013 14:16

ANKETA Server iDnes.cz uvedl, že se mu podařilo získat návrh koaliční smlouvy mezi ANO, ČSSD a lidovci. Ačkoli tyto strany před volbami slibovaly, že nebudou zvyšovat daně OSVČ, v návrhu je uvedeno, že se pro živnostníky zavede minimální daň a sníží odečitatelné paušály. Odborníci si myslí, že se jedná o podvod na voliče a říkají to i politici budoucí opozice. Někteří koaliční politici se k návrhu nechtějí moc znát.

Babiš, Sobotka a Bělobrádek prý na vás upekli cynickou zradu. Blázni se radují, říká kníže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka s Andrejem Babišem ve sněmovně

Sliby-chyby. Co jsem vám v programu slíbili před volbami, nyní již neplatí. I tak by se daly přeložit některé pasáže koaliční smlouvy, z níž citoval server iDnes.cz z vydavatelství vlastněného Andrejem Babišem.

Omezení výše paušálních nákladů pro OSVČ a minimální daň

V pasáži koaliční smlouvy týkající se daní se také doslova píše, jak si koalice představuje, že státu více peněz odvedou OSVČ. „Omezení výše paušálních nákladů pro OSVČ absolutní částkou a/nebo snížením procentní sazby paušálních nákladů, aby bylo dosaženo smyslu tohoto institutu (zjednodušení výpočtu daně, ne neodůvodněné snížení daňového základu),“ píše se dle iDnes.cz v textu.

Zavedena má být minimální daň, která se bude týkat OSVČ, kteří dlouhodobě vykazují celkový nulový nebo zanedbatelný základ daně, přičemž slovo zanedbatelný není blíže vysvětleno. „Toto opatření se nebude vztahovat na fyzické osoby v roce zahájení podnikání a v následujících 3 letech. Takto vybraná minimální daň bude započitatelná na daňovou povinnost v následujících zdaňovacích obdobích,“ uvádí se dle iDnes.cz v textu, na němž se shodli vyjednavači ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

Přitom ANO a KDU-ČSL měly výslovně ve svých programech uvedeno, že se daňové zatížení živnostníkům zvyšovat nebude a ČSSD o tom ve svém programu nic nepsala. Navíc stínový ministr ČSSD Jan Mládek před volbami slíbil, že se paušály snižovat nebudou a nezavede se ani minimální daň.

Odečitatelné paušály pro živnostníky ponecháme. Zvyšování daní už bylo dost...

„Chceme zrušit superhrubou mzdu, mezní sazba celkového odvodového zatížení příjmů fyzických osob bude konstantní (čím více vyděláš, tím více odvedeš do veřejných rozpočtů), odečitatelné paušály pro živnostníky ponecháme. Zásadní je, aby nedošlo ke zvýšení daňové zátěže,“ píše se ve volebním programu ANO.

Podobně hovoří i program lidovců: „Nebudeme zvyšovat celkovou daňovou zátěž a zvyšovat daně pro firmy a živnostníky. Jsme pro daňovou stabilizaci. Minulé vlády neustále měnily daňové sazby. Firmám to brání adaptovat se a dělat střednědobé plány. Zvyšování daní už bylo dost.“

Mládek: Odvolávám, co jsem odvolal, a...

Stejně tak v rozhovoru pro Aktuálně.cz před volbami stínový ministr ČSSD Jan Mládek řekl, že sociální demokraté už netrvají na snížení výdajových paušálů pro osoby samostatně výdělečně činné a ustoupili také od plánu obnovit takzvanou minimální daň, kterou museli drobní podnikatelé platit bez ohledu na to, zda v daném roce dosáhli zisku.

„V tuto chvíli v programu nejsou žádné změny paušálů na příští období,“ řekl Mládek. „Paušály tedy měnit nebudete?“ zněl doplňující dotaz. „Není to v programu, tudíž se to neplánuje měnit,“ odpověděl Mládek.

Na dotaz, zda ČSSD plánuje zavést minimální daň pro živnostníky, Mládek odpověděl: „Už to není v plánu. Ono to v tuto chvíli ani nejde zavést, protože když se dříve platila, tak to bylo odvozené od daně, kterou platil zaměstnanec s minimální mzdou. Ten dnes neplatí daň žádnou, takže to ani u živnostníků nejde.“

Lidé záhy zjistí, že volbou ANO hlasovali výlučně proti svojí peněžence

„Lidé záhy zjistí, že volbou ANO hlasovali výlučně proti svojí peněžence. Možná podpořili agropotravinářský komplex, pro který bude dotací dost, ale vlastně budou muset platit víc. A nevím, jestli si to přáli,“ prohlásil předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podle politologa Jana Kubáčka i ekonoma Lukáše Kovandy se ze strany koaličních partají jedná o podvod na voličích.

„Zdá se tedy, že nakonec to v politice upřímně myslí jen Jan Mládek z ČSSD, jenž spílal živnostníkům do parazitů. Dokonce i Sobotka se za něj omlouval. Jenže to bylo před volbami. Nyní, po volbách, se už politici musí opravdu vážně zamyslet nad tím, kde na obří výdaje státu seženou peníze,“ řekl ParlamentnímListům.cz ekonom Lukáš Kovanda.

„Srovnávat OSVČ se zaměstnanci je ošemetné, je to tak trochu srovnávání hrušek s jablky, nicméně pokud se přes to přeneseme, nejvýstižnější možný propočet odhalí, že zaměstnanci jsou vskutku zatíženi vyšší celkovou daňovou povinností než OSVČ. Proč však politici uvažují jen jedním směrem – směrem zvyšování daní? Co kdyby raději zauvažovali směrem opačným a daňovou povinnost OSVČ a zaměstnanců srovnali tak, že zredukují daně a platby zaměstnancům?“ dodal Kovanda.

Koaličním stranám se zrada voličů vymstí

Za podvod, podraz a zradu na voličích považuje opatření v koaliční smlouvě i politolog Jan Kubáček. Podle něho se to koaličním stranám ve volbách může dost vymstít.

„Považuji to zneužití předvánočního času a že lidé mají jiné starosti. Je to naprosto cynicky promyšlené couvání z původních volebních slibů. Je to o to víc markantní, když na zdanění velkého kapitálu a velkých korporací zcela rezignovali a zase si peníze vyberou u těch, kteří se nemohou bránit a nemohou své provozovny přestěhovat do ciziny a nemohou tam účetními operacemi vyvádět svůj zisk,“ řekl redakci Kubáček.

„Je to z politického hlediska strategicky velmi nešťastné řešení, protože drobní podnikatelé a živnostníci a lidé, které zaměstnávají, znamenají obrovskou voličskou sílu. To byli mimochodem klíčoví podporovatelé ANO, částečně strany lidové a ČSSD. Tito lidé opustili ODS, částečně TOP 09 a dominantně podporovali především hnutí ANO. Je to velmi netaktické. Nakonec jim to přinese mnohem více škody než užitku, protože živnostníci už mají těchto hrátek dost a potrestali strany minulé vládní pravostředové koalice. Nynější budoucí koalice si koleduje o něco podobného. Je to cynická vypočítavá zrada, chcete-li podvod či podraz na voliče,“ varuje koaliční strany Kubáček.

Babiš háže živnostníky přes palubu

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků napříč spektrem, zda pasáže v koaliční smlouvě o OSVČ nejsou podrazem na voličích, když všechny tři strany slibovaly, že daně OSVČ zvyšovat nebudou. Poslanců ANO jsme se speciálně zeptali, zda neměl Kalousek pravdu, když řekl, že „lidé záhy zjistí, že volbou ANO hlasovali výlučně proti svojí peněžence“.

Že jsou sliby jen chyby, si uvědomuje předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Sliby se slibují a blázni se radují,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Schwarzenberg.

„Ano, je to jasný podvod a hon na živnostníky. U ČSSD se to dalo čekat, jelikož tato strana je má za parazity. Velké zklamání je to ale u strany ANO, kterou mnoho živnostníků volilo a pan Babiš je teď hází přes palubu. Před volbami říkali, že na zemi leží 100 miliard korun a stačí jen lépe hospodařit. Teď je jasné, že to byly jen řečičky,“ řekl redakci europoslanec ODS Hynek Fajmon.

Proti zvyšování daní je místopředseda rozpočtového výboru a předseda poslaneckého klubu Úsvitu Radim Fiala: „Snížení paušálu pro živnostníky je skryté zvyšování daní, které může ohrozit některé živnostníky a podnikatele. Hnutí Úsvit pro takové rozhodnutí nemůže a nebude hlasovat.“

ČSSD: Možnou cestou je snížení či zrušení odpočitatelných položek

Živnostníků se zastává i místopředseda KSČM a ekonomický expert KSČM Jiří Dolejš: „Tažení proti OSVČ avizoval Mládek. Větší progresi a sektorovou daň zase nechce Babiš. Takže změny mají být fiskálně neutrální, ale minimální daň může dopadnout na drobné podnikatele, což poškodí toto prostředí. Postoj Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR chápu.“

„Především připomínám, že to byla ODS, která obhájila paušály a jejich výši již v minulém období, protože si dlouhodobě váží samostatných aktivních lidí, kteří se o sebe starají jako OSVČ. Plán snížení paušálů, případné jejich zrušení, je v duchu dřívějších vyjádření představitele ČSSD o živnostnících jako parazitech a zapadá sem i vyjádření pana Babiše o tom, že ho malé a střední firmy nezajímají. Protože toto snížení v programech vznikající koalice nebylo, chápu tyto snahy opravdu jako podvod na voličích a podvod na drobných živnostnících,“ řekl redakci poslanec ODS Adolf Beznoska.

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa se ke snižování paušálů a minimální dani pro živnostníky hlásí: „Z pohledu programu ČSSD to podvod není. My jsme dlouhodobě usilovali o narovnání OSVČ se zaměstnanci. Možnou cestou je snížení či zrušení odpočitatelných položek. Já osobně bych raději zvýšil odvody do zdravotnictví a na sociální politiku. Z toho by měli užitek i živnostníci,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Seďa.

„Ne,“ reagoval na dotaz, zda je nejedná o zradu na voličích, stínový ministr financí ČSSD a poslanec Jan Mládek.

Je to prý zatím v jednání?

„Je to zatím v jednání,“ reagoval na dotaz redakce předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

„Pan Kalousek pravdu nemá. Jednání v této věci ještě neskončilo,“ reagovala místopředsedkyně ANO Věra Jourová.

„Když jsem se zúčastnila expertního týmu v daňové oblasti, nebyla o snižování paušálu živnostníkům řeč,“ uvedla místopředsedkyně KDU-ČSL a ekonomická expertka Klára Liptáková.

„Nevím, co řekl pan Kalousek, nevím, co bylo v iDnes.cz. Vím ale bezpečně, že tak, jak to popisujete, to není,“ uvedl člen vyjednávacího týmu ANO a poslanec Martin Stropnický.

Postupná likvidace malých podnikatelů v zemědělství zvyšuje šanci Agrofertu

„ČSSD od začátku deklarovala, že OSVČ chce v podstatě zlikvidovat. To mě nepřekvapilo, ale hnutí ANO se představovalo jako strana podporující podnikání a tohle je rána pod pás malým podnikatelům. Kdyby Agrofert byl malou firmou, hnutí ANO by se chovalo jinak. Postupná likvidace malých podnikatelů v zemědělství zvyšuje šanci Agrofertu na posilování pozic v zemědělství a potravinářství,“ varuje poslanec ODS Petr Bendl.

„Samozřejmě to není fér a podpora těch, co se živí sami, by měla být prioritou. Ale uvidíme, nakolik tyto nápady budou mít šanci projít sněmovnou. Myslím, že větší část poslanců ANO i lidovců pro tohle nebude nadšena,“ míní předseda Úsvitu Tomio Okamura.

Podle místopředsedy poslaneckého klubu TOP 09 Františka Laudáta je jasné, že ANO, ČSSD a KDU-ČSL rozkližují stávající konstrukci rozpočtu: „Na své pochybné nápady budou muset sehnat peníze. Pan Mládek přece už před volbami mluvil o živnostnících jako parazitech. Myslel to upřímně. Teď bude následovat zdanění. Ale lidé a řada podnikatelů si tyto strany zvolili, tak ať se nediví. Pan Babiš si své ´živnosti´ pohlídá sám. Ostatní budou solit.“

Pokud strany budoucí koalice slibovaly, že nebudou s paušály hýbat, podvod na voliče to je

„Pokud strany budoucí koalice slibovaly, že nebudou s paušály hýbat, podvod na voliče to je. Pokud to ve svých materiálech takto neuvádějí, mluvit přímo o podvodu na voliče nelze. Přiznávám, že jsem tak detailně programy konkurenčních stran nestudoval, takže nevím, zda tam přímo takové konstatování bylo, či nikoli. Každopádně se jedná o opatření škodlivé, které pravděpodobně povede k tomu, že další skupina živnostníků přejde od drobného podnikání k sociálním dávkám, což bude škodlivé pro ně, stát i jeho rozpočet. Já bych doporučoval zvláště nyní, v situaci, kdy česká ekonomika není právě ve špičkové formě, maximální podporu živnostníků, tedy zachování stávajících paušálů a plnou legalizaci a rehabilitaci švarcsystému. Snížilo by to nároky na státní rozpočet a omezilo šedou ekonomiku,“ uvádí senátor ODS Milan Pešák.

„V Babišově Mf Dnes toho píší hodně, tak si radši počkám na znění koaliční smlouvy a hlavně na konkrétní návrh zákona,“ říká místopředseda rozpočtového výboru Ladislav Šincl z ČSSD.

„Poslanci ČSSD prozatím nemají žádný text koaliční smlouvy k dispozici, tedy těžko mohu komentovat spekulace v médiích,“ reagoval podobně poslanec ČSSD Jeroným Tejc.

„Je mi líto, ale jako pouhý podposlanec přesný text dohody stále neznám,“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Vítr změn

Dle nejnovějšího vývoje místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek iDnes.cz řekl, že na ničem takovém, jako je minimální daň pro OSVČ, se strany nedomluvily. A hnutí ANO nyní také začíná couvat.

Strany vznikající koalice se v úterý večer dohodly na většině programových bodů. V pátek by mohli koaliční partneři návrh programové dohody zveřejnit. Pokud se strany na programovém textu ve čtvrtek definitivně dohodnou, o víkendu by jej měla schvalovat širší vedení ČSSD a lidovců, ve středu pak o něm bude jednat výbor hnutí ANO.

S postupem koaličního vyjednávání ve čtvrtek v podvečer seznámí šéf ČSSD Bohuslav Sobotka prezidenta Miloše Zemana.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…