Babišův přední muž má prý velký průšvih a hrozí další tunel. A Babiš nám k tomu řekl toto

28.02.2014 9:09

ANKETA Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek chce ve sněmovně prosadit zvýšení finanční podpory na výrobu elektřiny z bioplynu. Ta pro nově postavené zdroje skončila teprve letos v lednu. Informovaly o tom Hospodářské noviny.

Babišův přední muž má prý velký průšvih a hrozí další tunel. A Babiš nám k tomu řekl toto
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek

Faltýnek je současně členem představenstva společnosti Agrofert, která patří ministru financí Andreji Babišovi. Agrofert osm bioplynových stanic vlastní a ve velkém je také staví další jeho firma, píší HN.  

Stát má letos přispět na elektřinu z obnovitelných zdrojů přibližně 17 miliardami korun, další desítky miliard korun platí spotřebitelé a firmy na podporu obnovitelných zdrojů energie v ceně elektřiny. Znovuzavedením podpory pro bioplyn by tato částka podle HN rostla každý rok o stamiliony korun. Za podporu bioplynu zaplatili v loňském roce čeští spotřebitelé 6,4 miliardy korun a tato částka by mohla narůst.

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, zda při podpoře bioplynu nehrozí stejný průšvih jako s fotovoltaickými panely a zda již nyní stát, občané a firmy neplatí na dotování obnovitelných zdrojů energie dost. Někteří podobně jako HN říkají, že Faltýnek a Babiš jsou kvůli svému podnikání a aktivitám ve střetu zájmů. Řada politiků varuje, že by tato podpora zvýšila cenu elektřiny. 

Ano, bohužel se může stát i to, co se stalo s fotovoltaikou

Sám předseda ANO Andrej Babiš pro HN uvedl, že o iniciativě kolegy Faltýnka nic neví. A Babiš odpověděl i ParlamentnímListům.cz. „Určitě je pravda, že stát, firmy a občané na obnovitelné zdroje energie platí hrozně moc. Rozdíl je, že u bioplynek známe majitele – zemědělce. Ten dostává 3,5 koruny a majitele solárů, kteří dostávají více než třikrát více, tedy 12 korun, neznáme, protože to jsou lidé, kteří mají důvod se schovávat. Podle spekulací jsou to někteří bývalí a stávající politici. Všeobecně podpora obnovitelných zdrojů energie prosazovaná Evropskou unií má negativní dopad na všechny,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Andrej Babiš.

„Smysl bioplynky dávají při využití odpadů,“ uvedl stručně předseda KDU-ČSL a vicepremiér pro vědu Pavel Bělobrádek.

„Ano, bohužel se může stát i to, co se stalo s fotovoltaikou. Myslím, že cena energie u nás je příliš vysoká,“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip.

„Tato věc mě u hnutí ANO nepřekvapuje. Asi má zase někdo nějaký byznysplán,“ reagoval první místopředseda ODS a europoslanec Jan Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Ať dotace Babišovi zaplatí jeho voliči

„Podpoříme jakoukoliv technologickou novinku ve výrobě elektrické energie, která zlevní elektřinu pro domácnosti a firmy. Pokud výroba elektrické energie z bioplynu povede k tomuto výsledku, zaslouží si podporu. Pokud by výsledkem bylo to, že se elektřina zdraží, aby se mohl podporovat určitý způsob výroby elektřiny, jsme proti. V minulém roce průměrná čtyřčlenná česká domácnost zaplatila za podporu obnovitelných zdrojů šest tisíc korun. Další peníze putovaly zprostředkovaně skrze státní rozpočet. V okamžiku, kdy máme velké množství obyvatel za hranici chudoby, ve chvíli, kdy neumíme našim seniorům zajistit důstojné staří a kdy jsme na pokraji vážných sociálních problémů v důsledku rekordní 630tisícové nezaměstnanosti, bych si dovolil být vůči dalším stamilionům na podporu obnovitelných zdrojů elektřiny takto opatrný,“ řekl redakci předseda poslaneckého klubu Úsvitu Radim Fiala.

„Dochází na Kalouskova slova. Babiš má údajně bioplynku. Takže střet zájmů. Nevím, proč mají při aktuálním přebytku elektřiny lidé platit někomu jeho byznys. Žádné dotace nejsou třeba. Stačil průšvih s fotovoltaikou. Navíc použití biomasy dlouhodobě vytvoří deficit organických látek v přírodě a půdě. Takže jsem proti. Podpořil bych, aby se na byznys pana ministra financí složili jeho voliči,“ říká místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa říká, že možnost průšvihu existuje vždy. „Jsem pro podporu obnovitelných zdrojů. Ovšem za předpokladu, že na to nedoplatí občané a firmy v České republice. V případě bioplynu je dnes spíše problémem vlastnická struktura než finanční podpora. Panu předsedovi poslaneckého klubu ANO bych doporučil jít cestou vládního návrhu,“ dodal Seďa.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Občané, uvědomte si, že to zaplatíte vy. Obávám se, že hrozí další tunel

„Andrej Babiš se rozhodl vstoupit do politiky v okamžiku, kdy premiér Nečas odmítl další dotace na bioplyn. Není tedy divu, že jeho hnutí prosazuje další penězovod do kapes svého šéfa. Jen by si všichni nadšení voliči ANO měli uvědomit, že to budou oni osobně, kdo to v účtu za elektřinu zaplatí,“ varoval poslanec ODS Marek Benda.

„Obávám se, že hrozí další tunel, byť menší. A u lobby Agrofertu to zavání střetem zájmů,“ míní místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Podle poslance ODS Adolfa Beznosky iniciativa šéfa poslanců ANO Faltýnka ukazuje jen na to, na co ODS upozorňovala již před volbami, tedy že Andrej Babiš je a bude v obrovském střetu zájmů.

„Toto je jen první vlaštovka. Takovýchto případů bude každým dnem přibývat. Pouze se tak potvrdí heslo ANO ´Řídit stát jako firmu´. Já jen dodávám ´jako Babišovu firmu´. Jestli totiž před volbami někdo očekával, že se pan Babiš rozdělí o své peníze s občany, krutě se mýlil. Firma pana Babiše v minulých letech postavila 70 bioplynových stanic, ale její zisk se za uplynulý rok propadl kvůli snížení dotací o 600 milionů korun. Za iniciativou pana Faltýnka proto nevidím nic jiného, než vyrovnat tuto ztrátu. A to již nemluvím o tom, že samotný Agrofert je přímým majitelem osmi bioplynových stanic,“ vysvětlil Beznoska.

„Obecně lze říci, že podpora na zřízení zdroje elektřiny je potřebná a nijak nezatíží spotřebitele, pokud to bude dotace na zdroj, nikoli na vyráběnou energii. Stát by měl takto podpořit i nákup solárních panelů nebo větrných minielektráren pro domácnosti a podpořit tak jejich nezávislost. Ušetřil by pak v příspěvcích na bydlení nebo údržbě a provozu energetických sítí v případě stoprocentně soběstačných obcí a regionů,“ tvrdí předseda Úsvitu Tomio Okamura.

Česká republika závazek splnila. Není důvod nadále obnovitelné zdroje dotovat

„Jistě by to zaplatili všichni spotřebitelé i by to opět snížilo konkurenceschopnost našich firem. Především se však ze strany pana Faltýnka jedná o střet zájmů. Zdá se, že zájmy Agrofertu jsou pro něj nade vše,“ říká místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

Europoslanec ODS Hynek Fajmon připomíná, že Česká republika má již svůj závazek vůči Evropské unii týkající se obnovitelných zdrojů energie splněný a není proto žádný skutečný důvod tyto zdroje jakkoli podporovat z peněz spotřebitelů. „To, že chce pan Faltýnek obrat zákazníky o peníze pro svůj byznys, ukazuje, že heslo ´Ano, bude líp´, neplatí. Spotřebitelům bude kvůli ANO hůře,“ dodal.

„Pan Faltýnek musel s negativní reakcí počítat. Agrofert je soukromá firma, která bioplynové stanice vlastní, a takový návrh bude napadán. A bylo by to tak u jakéhokoli jiného poslance, který by prosazoval dotace dotýkající se jeho firmy. A na obnovitelné zdroje energie platíme už víc než dost,“ míní poslanec Úsvitu Marek Černoch.

Zemědělství má produkovat potraviny, nikoli elektřinu

Exministr zemědělství a poslanec ODS Petr Bendl uvedl, že ODS vždy říkala, že její prioritou je pomáhat těm zemědělcům, kteří chtějí chovat dobytek, ne těm, jejichž prioritou je „krmit" bioplynové stanice. „Zvyšovat atraktivitu a výdělky bioplynových stanic se může postavit proti podpoře zemědělské produkce v oblasti potravin. Zemědělství by prioritně mělo produkovat kvalitní potraviny, ne elektrickou energii. Navíc je to evidentní malá domů Agrofertu,“ upozorňuje Bendl.

„Bioplynové stanice jsou vhodné především při využití na konci procesu v živočišné zemědělské výrobě. V jiném případě by měla být jasná a omezující limitace výkonu. Jinak se domnívám, že hrozí obdobný průšvih jako s fotovoltaikou,“ myslí si místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková.

„Mám vážnou obavu, že hrozí podobný problém jako u fotovoltaiky,“ reagoval místopředseda ODS a europoslanec Evžen Tošenovský.

Elektřina se kvůli babišovcům zdraží

Poslanec Úsvitu Petr Adam míní, že jakékoli návrhy podobného typu musí být důkladně projednány a konzultovány napříč odbornou veřejností. „Osobně se domnívám, že nedávná historie nás učí, že jakékoli vypíchnutí jednoho zdroje energie a nastavení podmínek na míru je právě tím prazvláštním prostředím, po kterém někteří podnikavci volají. Dle mého názoru je třeba celou problematiku obnovitelných zdrojů řešit komplexně a především koncepčně, a to tak, aby spotřebitelé zbytečně nedopláceli na jednotlivé výkřiky lidové tvořivosti tak, jak to bylo u solárů,“ vysvětlil poslanec.

„Přijde-li tento záměr v legislativní podobě do Senátu, mou podporu určitě nezíská. Nebudu podporovat kšefty pro někoho za peníze všech. Ale nepřekvapuje mě, že s tímto ´skvělým nápadem´ přichází ANO. Pokračuje jen ve výnosné strategii Věcí veřejných a Bursíkových zelených, že se vyplatí legislativou vytvořit prostor pro dotovaný, a proto zbytečný, byznys pro ty, kteří už jsou na něj připraveni. Troufám si tipovat, že takových nápadů bude z dílny ANO ještě hodně,“ řekl senátor ODS Milan Pešák.

„Dle zákona je podpora nových zdrojů od roku 2014 zastavena. Je možné uvažovat o obnovení podpory v souvislosti s živočišnou výrobou jako o komplexním programu,“ říká senátor ČSSD Jiří Bis.

„Jde o stejný průšvih jako s fotovoltaikou, který vyústí v další zvýšení ceny elektřiny pro koncového spotřebitele,“ říká europoslanec ODS Ivo Strejček.

Babišovy firmy mají zhruba osmdesát bioplynek. Dotace je živí

Díky dlouholeté podpoře zažila v minulých letech výstavba bioplynových stanic rozkvět. V letech 2004 až 2013 stouplo množství elektřiny vyrobené z bioplynu z 37 tisíc MWh na více než dva miliony MWh. Celkově výkon 485 bioplynových zdrojů řadí Česko na pátou příčku v Evropě. 

Z tohoto počtu patří Agrofertu osm stanic a podle mluvčího společnosti neplánuje firma v dalších letech stavět více než dva nové zdroje.

Větší střet zájmů podle HN ale leží jinde. Babiš na konci roku 2012 koupil firmu Farmtec, která do roku 2013 postavila okolo 70 bioplynových stanic. Její tržby se loni kvůli sníženým dotacím propadly o 600 milionů na 1,2 miliardy korun. A na letošní rok už kvůli nulovým dotacím nemá ani jednu zakázku. 

Bioplynové stanice měly po léta ceny garantované na více než 4000 korunách na megawatthodinu. Teprve loni klesly na 3550 korun. Šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková již v minulosti varovala před velkým boomem bioplynových stanic i obnovitelných zdrojů energie obecně.

1492 miliard na obnovitelné zdroje energie

ERÚ vyčíslil v září 2012 náklady tří možných variant scénářů dle toho, kdy by byla zastavena podpora podporovaným zdrojům. Částky jsou vskutku astronomické, blížící se až k 1,5 bilionu korun.

„Pokud by došlo k zastavení podpory od roku 2014, aniž by byly podporovány výše uvedené zdroje, činil by budoucí závazek do roku 2034 včetně již zaplacených vícenákladů na podporu elektřiny z OZE částku ve výši zhruba 874,3 miliardy korun, zastavení podpory elektřiny v roce 2020 bez zohlednění nových podporovaných zdrojů by mělo za následek závazek do roku 2034 ve výši cirka 1071,7 miliardy korun a konečně v případě, že by k zastavení podpory došlo v roce 2020 se zohledněním nákladů na nově podporované zdroje, dosahovala by výše závazku do roku 2040 včetně již zaplacených vícenákladů na podporu elektřiny částky ve výši zhruba 1492 miliard korun,“ napsala v dopise ze září 2012 poslancům Vitásková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…