Brutální kriminalizace politiků. Modří ptáci napadají obvinění Svobody

27.03.2013 16:25

ANKETA Rada hlavního města Prahy včetně primátora Bohuslava Svobody (kromě Aleksandry Udženije) byla obviněna kvůli údajně předražené zakázce na Opencard. Šéf Asociace krajů Michal Hašek vyzval Radu hlavního města Prahy, aby rezignovala. ParlamentníListy.cz oslovily předáky ODS, zda by měla rada rezignovat, neboť je zde několik precedentů.

Brutální kriminalizace politiků. Modří ptáci napadají obvinění Svobody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský exprimátor Bohuslav Svoboda

Například ministr životního prostředí Pavel Drobil rezignoval na svou funkci kvůli kauze údajné korupce na Státním fondu životního prostředí. Nebyl v té chvíli však ani obviněn a ani v budoucnu se neprokázalo, že by cokoli spáchal. Starosta Prahy 2 za ODS Jiří Paluska, který je ze stejného oblastního sdružení jako primátor Svoboda, rezignoval na svou funkci poté, co byl obviněn.

Při obvinění politici často rezignují

Zastupitel Hlavního města Prahy Jan Kalousek rezignoval na předsednictví výboru v zastupitelstvu potom, co byl obviněn. I v minulosti primátor Kladna za ODS Milan Volf rezignoval po svém obvinění. Později byl zproštěn obžaloby.

Jsou zde příklady i z jiných stran. Místopředsedkyně sněmovny Vlasta Parkanová z TOP 09 rezignovala na tuto funkci po svém obvinění. Ministr práce z TOP 09 Jaromír Drábek rezignoval a nebyl ani obviněn – obviněn byl jeho náměstek. Ministr dopravy Vít Bárta z VV také rezignoval na svou funkci ještě v době, než byl obviněn a později byl osvobozen.

ParlamentníListy.cz tedy oslovily politiky ODS, i z pražského regionu, zda by primátor Svoboda a pražští radní neměli následovat těchto příkladů a rezignovat na své funkce.

Je to vážná věc

Náměstek pražského primátora Ivan Kabický informoval, že je na dovolené a obvinění nepřevzal. „Tedy není žádný důvod z věcného hlediska rezignovat,“ dodal Kabický.

Bývalý předseda pražské ODS, pražský zastupitel a poslanec Boris Šťastný uvedl, že obvinění primátora a většiny rady samozřejmě pokládá za velmi vážnou věc pro pražskou radnici i ODS. „Nechci však přes média komunikovat své postoje dříve, než dojde k diskusi na vnitrostranické úrovni. Očekávám, že stejně, jako to učinil náš koaliční partner TOP 09, svolá primátor Bohuslav Svoboda na co nejbližší termín tohoto týdne příslušné orgány, tedy zastupitelský klub ODS a regionální radu ODS Praha, abychom se touto vážnou politickou situací zabývali,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Šťastný.

Politici se budou bát rozhodovat. Budou vládnout úředníčci

K věci se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil i poslanec Pavel Drobil, který sám kvůli neprokázanému obvinění rezignoval na post ministra. Každý případ je podle něho svou podstatou jiný, a proto nelze paušalizovat.

„Já jsem rezignoval poté, co jeden deník postavil vedle sebe dvě nahrávky a manipulativně vyvolal dojem, že nahrávka mého rozhovoru s Michálkem je reakcí na obsah skandální nahrávky Michálek - Knetig. A to přesto, že jak redaktor toho deníku, tak sám Michálek od samého začátku věděli, že já jsem neměl v okamžiku, kdy si mě Michálek nahrával, žádné povědomí o obsahu nahrávky rozhovoru Michálka s jeho tehdy nejlepším kamarádem Knetigem ani o obsahu žádné jiné nahrávky. A dále se v mediální manipulaci mého rozhovoru s Michálkem pokračovalo vlastně až do dnešních dnů, kdy se stále uvádí nepravda, že jsem Michálka vyzýval ke zničení nahrávek prokazujících něčí trestnou činnost, když jsem prokazatelně nikdy žádnou nahrávku neslyšel. A to, že se vždy ´zapomene´ dodat, že jsem Michálka poslal na policii, už ani nekomentuji,“ řekl redakci Drobil.

„Proč to ale uvádím? Protože vše nasvědčuje tomu, že v tomto státě už žádný politik nebude mít odvahu přijmout politické rozhodnutí, které bude spočívat ve výkladu nějakého nejednoznačného ustanovení zákona, pravidla či smlouvy a osobně se za takové rozhodnutí postavil. Politiku budou ochotni dělat pouze alibističtí političtí ´úřadové´, kteří rozhodnou jen o tom, co jim před tím oprávní deset právních a auditních posudků a připodepíše dalších sto stejně vyděšených úředníků. Jsme blízko toho, že můžeme zrušit politické volby a nahradit je konkurzem na poslance a ministry, protože to budou stejně jen ´bezbarví´ úředníci, kteří žádné skutečně politické rozhodnutí nikdy nepřijmou. Proto nebudu nikdy nikoho vyzývat, aby odstupoval z funkce bez jasné a mediálně nezkreslené znalosti konkrétní kauzy,“ dodal Drobil.

Brutální kriminalizace komunálních politiků

Šéf ODS ve Zlínském kraji Libor Lukáš míní, že by členové rady odstupovat neměli a v celé kauze vidí nebezpečný trend kriminalizace komunálních politiků.

„Tato brutální kriminalizace komunální politiky je varovnou zprávou pro všechny představitele komunální sféry u nás. Důvody vedoucí ke kolektivnímu obvinění, jež byly zveřejněny v médiích, ve mně vyvolávají spíše pocit nedůvěry a obavu, že podobného scénáře může být využito – zneužito k obvinění kohokoli, kdo působí ve veřejných funkcích a rozhoduje v zásadě o čemkoli. Nedivím se primátorovi ani jednotlivým radním , že odmítli laciné populistické výzvy k jejich rezignaci. V tuto chvíli nevidím pro jejich rezignaci žádný vážný důvod,“ řekl Lukáš.

Podle šéfa europoslanců ODS Jana Zahradila, který je ze své funkce členem pražské regionální rady ODS, se nejedná o korupční kauzu. „Tady se jedná o hromadné obvinění rady spojené s výkonem mandátu a jejím politickým rozhodnutím. Já to naopak považuji za nebezpečný precedens – takto bude možno za chvíli obvinit celou Poslaneckou sněmovnu nebo celou vládu za to, že něco odhlasovala,“ obává se Zahradil.

Tradiční hlídači morálky

„Za celý svůj politický život jsem nikdy nikoho nevyzval k rezignaci a považuji to za tu ze svých lepších vlastností. Nikdy bych si nedovolil povýšeně nastavovat jiným zrcadlo mravnosti. Nebudu tak činit ani dnes. Nakonec na to máme v ODS jiné tradiční hlídače morálky. Nechám na lidské odpovědnosti těch, kterých se ona aktualita týká, jak s ní naloží. Navíc sám nemám jiné informace než z českých médií, což nebývá zrovna nejlepší značka kvality,“ říká ParlamentnímListům.cz europoslanec Ivo Strejček. Právě Svoboda sám často sebe prezentuje jako bojovníka proti kmotrům, korupci a za očistu ODS.

„Pokud členové rady nerezignují, tak by dle mého názoru měli svolat zasedání zastupitelstva, na kterém by si měli hlasováním nechat potvrdit své pozice, a to tak, že nechají hlasovat o odvolání,“ míní primátor Mladé Boleslavi, místopředseda středočeské ODS, člen středočeského zastupitelstva a člen výkonné rady Raduan Nwelati.

Pražský zastupitel a starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský uvedl, že se nehodlá vyjadřovat ani za radní, ani za primátora. „Co se týče mě osobně, je třeba si uvědomit, že jen Policie ČR zná celkovou podstatu této kauzy a je tedy na policii či následně soudu, aby rozhodly o tom, zdali někdo z obviněných zákon porušil. Každý z dotčených musí sám rozhodnout o tom, zda, či v rámci politické roviny svůj současný postoj obhájí,“ vysvětlil Mlejnský.

Komplot?

Europoslankyně a členka pražské ODS Andrea Češková obecně míní, že by obvinění či obžaloba z velezrady neměly sloužit jako možný nástroj dehonestace a eliminace politiků: „V poslední době se tento institut čím dál častěji objevuje v rámci konkurenčního a ideového boje, což neprospívá naší demokracii. Projekt Opencard prošel již tolika zvraty, že bych raději počkala na další vývoj a výsledky orgánů činných v trestním řízení. V této fázi nevidím ke kolektivní rezignaci radních za ODS důvod. To je opravdu předčasné.“

Podle senátorky Daniely Filipiové z pražské ODS by radní rozhodně neměli rezignovat a naznačila, že by se mohlo jednat o komplot: „Obvinění je zcela účelové a dle mého názoru souvisí se zrušením některých pražských oblastí ODS a snahou pana primátora odstřihnout od ODS kmotry.“

„Obviněna je od policie celá rada města Prahy. Co nejrychleji je třeba ověřit, zda je obvinění založené na pravdivých základech a pokud tomu tak bude, je na tahu zastupitelstvo, které by mělo reagovat,“ myslí si europoslanec Hynek Fajmon.

Místopředseda středočeské ODS Karel Šebek si nemyslí, že by měli radní ostupovat. "Není možné apriori přijmout princip presumpce viny. V případech, které jste uvedl - Pavla Drobila a Jiřího Palusky, se zároveň jednalo i o ztrátu politického kreditu. To v současné kauze pražských radních není zatím vůbec zřejmé," vysvětlil Šebek.

Libor Michálek je prý ničemný ubožák

„No super a můžete mi říct, kdo byl z těch, které jste jmenoval, někdy za něco, kvůli čemu rezignoval, nakonec i odsouzen? Trestní obvinění se v ČR dnes stalo běžným nástrojem politického boje, a to za nadšeného křepčení korupcí prolezlých médií. A místo toho, aby soudní výrok, kterým je nakonec takové účelové obvinění odhaleno, byl důvodem k velké mediální omluvě takto napadené osobě a její plné politické rehabilitaci, je naopak v médiích okamžitě rozehrána hra na relativizaci soudního výroku (viz například včerejší referování o osvobození Bárty a Škárky),“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec Aleš Rádl.

„Je naprosto nepřijatelné přijmout jako běžný standard mediální práce to, že poté, co je například pan Michálek výrokem soudu označen jako podvodník, lhář a křivopřísežník, je o jeho osobě referováno jako o nějakém příkladném hrdinovi, místo toho, aby byl postaven za své pomluvy na pranýř a byl vyloučen ze slušné společnosti. Myslím, že právě na tomto příkladu lze jasně demonstrovat, že rezignační gesto, které kolega Drobil učinil, byl jen zbytečný ústupek před zákeřnou ničemností jednoho lidského ubožáka. Takže si myslím, že by si Svoboda a jeho kolegové měli počkat na výrok soudu v těch funkcích, ve kterých teď jsou,“ dodal Rádl.

Údajná škoda 25 milionů korun

„Kauza je pro mě velmi čerstvá. Neznám všechny podrobnosti,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz člen výkonné rady a místopředseda ODS v Plzeňském kraji Roman Jurečko.

Podle člena výkonné rady a středočeského zastupitele Jana Skopečka sdělení obvinění ještě není důvod pro rezignaci. "V politické rovině platí určitá presumpce viny. Tato společensky zažitá hranice však nemůže být stále snižována od obžaloby až k obvinění a příště třeba až k pouhému nařčení. Tento trend kriminalizace politiky dlouhodobě odmítám. Je totiž v mnohém podoben inkvizičním procesům, honům na čarodějnice a často jen supluje klasické politické nástroje. Budou-li však členové rady obžalováni, pak je situace závažně jiná," vysvětlil Skopeček.

„Rezignace je vždy na jednotlivci, kterého se to týká. Já takové doporučení nedávám nikomu,“ sdělil senátor Zdeněk Schwarz zvolený za ODS v pražském obvodu.

„To fakt nechci komentovat,“ uvedl poslanec David Šeich.

Policie v případě rozhodnutí rady napadá také formu výběrového řízení, které se konalo v uzavřeném jednání. „Svým jednáním bezdůvodně neumožnili účast dalších možných dodavatelů, narušili tak soutěžní prostředí, společnosti Haguess opatřili neoprávněné výhody a zadavateli, hlavnímu městu Praze, způsobili ekonomicky nevýhodnou smlouvou škodu ve výši nejméně 24 873 384 korun,“ píše se v textu obvinění.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…