Bude válka! Ne, jen idiot a štváč si může myslet, že Putin napadne Západ. Kníže, Okamura i Ransdorf nám řekli, co udělá Rusko

18.08.2014 4:40

ANKETA V souvislosti s krizí na Ukrajině se objevují obavy a varování, že by „agresorské“ Rusko „mající imperiální choutky“ mohlo napadnout evropské státy včetně členů NATO. Někteří vojenští odborníci ale říkají, že na to Rusko nemá vojenské kapacity.

Bude válka! Ne, jen idiot a štváč si může myslet, že Putin napadne Západ. Kníže, Okamura i Ransdorf nám řekli, co udělá Rusko
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

Anketa

Který z následujících státníků minulosti je vám nejbližší?

hlasovalo: 15297 lidí

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co o tom soudí. Velká část politiků si myslí, že napadení evropských států včetně členů NATO Ruskem nehrozí. Buď proto, že Rusko takový úmysl nemá, nebo protože si uvědomuje, že by se to obrátilo proti němu.

„Nemyslím si, že to Rusko má v úmyslu. Má kapacitu zničit celé země, ba svět, zaniklo by ale při té příležitosti též. Před podprahovou válkou jako v Gruzii či na Ukrajině očividně ruské vedení ostych nemá,“ uvedl předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Nevím, v čí hlavě by se mohl objevit takový blábol, že se Rusko chystá napadnout Západ. Rusko nemá jediný důvod napadat země NATO. Situace je samozřejmě vyhrocená, ale pevně věřím, že se Putin vyprovokovat nenechá. Samozřejmě ideální by bylo okamžitě ukončit vojenské útoky a uspořádat na východní Ukrajině referendum o budoucnosti regionu, což by znamenalo rozdělení země na východní ruskou a západní ukrajinskou část. Tedy vrátit zemi do původního historického stavu. Jiné dlouhodobé funkční řešení nevidím, jelikož ukrajinští Rusové vraždění svých lidí Kyjevu nikdy neodpustí,“ uvedl předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura.

„Považuji to za nesmysl,“ reagoval na dotaz první místopředseda ODS a europoslanec Jan Zahradil.

„Jenom idiot si může myslet, že by Rusko napadlo Západ. Rusko k tomu nemá vojenské kapacity, i když probíhá poměrně ambiciózní přezbrojení ruské armády. Rusko je schopné v případném konfliktu porazit kohokoli ze svého blízkého okolí z bývalých republik Sovětského svazu. Na výraznější dlouhodobý konflikt prostě nemá. Spojené státy mají vyšší výdaje na zbrojení než dvanáct států dohromady, které za nimi následují v žebříčku výdajů na zbrojení. Pravidelně po dlouhá léta studuji ročenku SIPRI týkající se výzkumu zbrojení. Spojené státy americké například v roce 2012 daly na zbrojení 682 miliard dolarů, Rusko na 91 miliard,“ řekl redakci europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf.

Že by Rusko napadlo evropské členy NATO, je dosti fantastická představa

„Ruská federace deklaruje potřebu se neuzavírat světu a ráda by více spolupracovala. A to jak s EU, tak s asijskými zeměmi v rámci Šanghajské smlouvy. Její mocenské snahy jsou omezeny nejen ekonomicky, ale také politicky. Musíme si uvědomit, že současné bitvy o mezinárodní vliv se odehrávají mezi velmocemi nikoli harašením zbraněmi – to je spíše odstrašující prostředek – ale ekonomickým bojem o trhy a suroviny. Nemyslím si, že je v zájmu Ruska napadení členské země NATO. Rusko hodlá s Aliancí spolupracovat proti terorismu, distribuci drog i v rámci boje proti zbraním hromadného ničení,“ řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Anketa

Volili byste Tomáše Halíka za prezidenta?

7%
93%
hlasovalo: 22505 lidí

„Co se týká stavu ruské armády, ani bych ji nepodceňoval, ale ani nepřeceňoval. Za poslední roky sice prošla modernizací a rekonstrukcí, ale celková úroveň stále pokulhává za úrovní NATO. Není v politickém ani v ekonomickém zájmu Ruské federace nadále zhoršovat vztahy s EU a NATO. Na druhou stranu je nutno, aby si i čeští politici uvědomili svou odpovědnost za stav naší armády a za plnění našich mezinárodních závazků, například článku 3 Washingtonské smlouvy,“ dodal Seďa.

„Že by Rusko napadlo evropské členy NATO, je dosti fantastická představa. Pokud by to Rusko udělalo, spustí jadernou válku, a to snad nechce nikdo ani v Moskvě. Rusové žádnou válku nechtějí. Chtějí jen, aby je svět bral jako velmoc a hledají způsob, jak toho docílit,“ myslí si poslanec ANO Matěj Fichtner.

V Bruselu se začalo mluvit o možném napadení Pobaltí a dalších států. A válka bude

„Situace je velmi vážná. Putin se vymkl kontrole a v Bruselu se začalo mluvit o možném napadení Pobaltí a dalších států. Dnes si poprvé myslím, že opravdu, pokud se nezačne intenzivněji jednat, bude s Ruskem válka,“ varoval europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Považuji to za mediálně vyvolanou téměř schizofrenickou paniku a strach z Ruska. Podívejte se na mapu a místa, kde v posledních letech přibyly vojenské základny NATO,“ říká poslanec ANO Stanislav Berkovec.

„Nemám dostatek informací. Veřejnost by si toho měla konečně povšimnout. Zvláště v současné vypjaté situaci je zřejmé, že pod rouškou západní demokracie jsou i národní parlamenty toliko kouřovou clonou pro hrátky těch skutečně mocných. A to pomíjím, že celý slavný nám prakticky nadřízený europarlament je na tom podobně. Až si tohle vše uvědomíme, uleví se nám. Tato dnešní krize je dle mého jednoznačně dílem právě těch mocných ´panáků´, které mám na mysli. A tak i mnozí ministři zahraniční, ať už bývalí či současní, vlastně jen papouškují hlouposti podle vyššího zadání. Věří-li tomu, o to hůře,“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Vždyť válka je jen obrovský byznys. A krize je už tak moc vleklá. Jenom spekuluji a moc rád bych se mýlil. Ale spíše toto bych hledal za ukrajinskou krizí. Nikoli imperiální snahy Ruska. Zřejmě proto nám vymývají mozky jen negativními informacemi a tupým černobílým pohledem na věc. A neplatí to jenom pro oblast Velkého Ruska. Uvažovat o reálném vojenském měření v době jaderných zbraní je pak zcela šílené. Jde-li vskutku ´jen´ o svobodu, demokracii, ne pouze o zmíněný kšeft. Navíc historie ukazuje, že právě Rusové i počáteční handicap ve válkách vždy zvládli. To jsme fakt tak nepoučitelní? Smutné zjištění,“ dodal Koskuba.

„Na takto stupidní obavy a názory snad nemá cenu ani reagovat. Rusko není a nevím, že by kdy bylo agresorské. Co vím, nebyli to Rusové, kdo by napadl vojensky nějaký, nejen evropský stát. Imperiální choutky nemá Rusko, ale Američané. To přece denně ukazují se svými agresemi na Blízkém východě a jinde, zbrojním rozpočtem, vojenskými základnami po celém světě. To je naprosto evidentní. USA obkličují Rusko svými základnami a spojenci a Rusko se jen brání,“ říká senátor Jaroslav Doubrava.

Zloděj volá

Poslanec KSČM Miroslav Opálka uvedl, že má obavy z vyhrocení řetězce válečných konfliktů vyprovokovaných USA a zeměmi NATO. „Myslím, že Ruské federaci jde o získání ztracených pozic v duchu dohod z roku 1989 a krátce nato, které nejsou respektovány, což ohrožuje jeho postavení a bezpečnost. Hodnotím proto tato prohlášení o tom, že chce Rusko napadnout evropské státy, jako nebezpečná. Zloděj křičí: ´Chyťte zloděje´, aby sám ospravedlnil a připravil cestu k nové agresi,“ dodal Opálka.

„Myslím, že přišel čas, aby všichni ubrali plyn. Jak Rusko, tak stejně tak i EU a USA. Permanenntí eskalace včetně mediální mě začíná dost znepokojovat. Ať nám to, proboha, v dobré víře všem nepřeroste přes hlavu. I vámi položená otázka je vlastně příliš útočná a zbytečně agresivní. Teď už to opravdu přestává být dětská hra,“ varuje poslanec ČSSD Milan Urban.

„Pevně věřím, že se tak nestane, i když u Putina nikdy nikdo neví. Pokud bych se ale mýlil, pak o připravenosti Ruska nemám pochyb a o nepřipravenosti Evropy také! Zatímco Ruská federace zbrojí, my vedeme debatu o tom, nakolik sankce vůči Rusku za obsazení části jiné země, tedy Krymu, poškodí firmu vyrábějící plastiku, jak vymýšlet, aby sankce byly, ale zároveň nic nestály, jsme potichu, když prezident České republiky vzkazuje Rusku, že souhlasí s tím, že sankce jsou hloupost, stejně tak premiér našich sousedů Fico a nejvíce snad ministerský předseda Maďarů,“ uvádí místopředseda TOP 09 a poslanec Marek Ženíšek.

„Přiznám se, že obavy z vojenské expanze Ruska směrem k zemím EU a NATO nemám. To by samozřejmě znamenalo vyvolání celosvětového konfliktu, který by neměl ani vítězů, ani poražených. Roli globálního lídra hrají USA a pochybuji, že Rusko chce vyvolat s touto mocností válku. Ukrajinská krize se týká bezprostředních lokálních a teritoriálních zájmů Ruska a s celosvětovou expanzí nemá nic společného. Strašení Ruskem vyhovuje těm, kteří vyvolávají staré duchy studené války a hledají nového nepřítele. Téma boje proti terorismu začalo být vybledlé a pro další omezování lidských práv a svobod neúčinné. Tato propagandistická hra však nepřináší nic dobrého. Tím se nezastávám Ruska a jeho mnohdy brutálních metod při prosazování jeho zájmů. Ale je zřejmé, že v tomto případě Rusko nehraje první housle,“ vysvětluje poslanec ČSSD Richard Dolejš.

Sny pravdoláskařských válečných štváčů

„Silně pochybuji, že lze u jaderné mocnosti tvrdit, že nemá dostatek vojenských kapacit. Argumentace agresivitou nebo imperiálními choutkami se mi zdá příliš zjednodušující. Větší nebezpečí plyne z posilování nacionalismu a užívání mobilizačního potenciálu ´vnějšího nepřítele´ a ´obrany proti němu´ či obrany národních zájmů pro vnitropolitickou agendu. V tomto mohou být sousední státy bývalého impéria jen kolaterálními ztrátami. Východní Ukrajina nebo části Gruzie to dobře ilustrují,“ míní poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Myslím, že tyto varovné obavy jsou spíše snem našich pravdoláskařských válečných štváčů,“ míní poslanec Úsvitu Petr Adam.

„Ruský imperialismus je konstantní veličina bez ohledu na politické uspořádání: Kateřina II., Petr I., Mikuláš, Stalin, Brežněv, Putin (Stalin byl Gruzínec, Brežněv Ukrajinec – pozn. redakce). Putin  je sice hodně odvážný a agresivní, ale je si vědom, že do konfliktu se státy NATO vstoupit nemůže, aniž by nevyvolal globální konflikt. A ten by neustál. Čistě vojensky by se ale se samotnou Evropou poměřovat mohl. Putin je nebezpečný imperialista, ale není šílený,“ tvrdí senátor Pavel Lebeda.

„Zda na to má, či nemá Rusko kapacity, nedokáži vyhodnotit. Rozhodně ale na to má chuť. A navíc bohužel disponuje technologiemi, o kterých se Západu zatím může jen zdát. Nepřímo jsem na to narazil při cestě na Sibiř, při jednáních v Novosibirské a Irkutské oblasti,“ uvedl senátor Miroslav Krejča.

Řeči o napadení Evropy Ruskem pocházejí podle europoslankyně Kateřiny Konečné z výmyslů protiruské propagandy.

„Napadení ze strany Ruska nepředpokládám,“ odpověděl europoslanec ANO Pavel Telička.

„Určitě nejsem odborník na vojenské kapacity, a proto se k tomu nebudu vyjadřovat. Jen doufám, že to jsou jiní vojenští odborníci než ti, kteří ´odborně´ posoudili, že jsme potřebovali 72 kusů letadel L-159,“ uvedl poslanec Úsvitu Karel Fiedler.

„Nestahujme kalhoty, když brod je ještě daleko,“ reagoval senátor Zdeněk Schwarz.

„Slyším jen samé fráze. Důkazy nula,“ reagoval poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…