ČSSD možná při hlasování o důvěře odejde. I Fischer je prý lepší než Kalousek

19.07.2013 10:52

V srpnu se chystá hlasování o důvěře Rusnokově vládě a premiér sonduje možnosti u všech stran. ČSSD uvažuje, že by nakonec mohla při hlasování opustit sál a snížit tak hlasovací kvorum. Je však otázkou, jak moc by takovou pomocí byla Rusnokově vládě prospěšná.

ČSSD možná při hlasování o důvěře odejde. I Fischer je prý lepší než Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vláda premiéra Rusnoka se usadila v lavicích

ODS, TOP 09 a nejspíš i strana LIDEM vládě důvěru vyslovit odmítají a navíc ji chtějí říci kategorické „ne“. „Budeme aktivně proti,“ ujistil šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík pro deník Právo. V tom případě by nejspíš vláda neměla šanci, pravice disponuje většinou 101 hlasu. Je však otázkou, co by pravice udělala v situaci, kdyby ze sněmovny odešla ČSSD.

Jedinou hranicí by v tom případě byla usnášeníschopnost sněmovny. Ta je na úrovni třetinového obsazení, tedy 67 poslanců. V tom případě by stačila většina 34 hlasů. Komunisté a Věci veřejné, kteří již vyjádřili ochotu vládu podpořit, přitom disponují 37 hlasy.

ČSSD chce vyčkat vývoje situace a o svém stanovisku rozhodnout až těsně před hlasováním, které je naplánováno na 8. srpna. Předseda jejich poslanců Jeroným Tejc ovšem naznačil, že na zasedání stínového kabinetu zaznívaly na adresu nové vlády kritické hlasy.

Sám Tejc uvádí, že není úplně spokojen s některými názory ministra zdravotnictví, ani s tím, jak ministr financí Jan Fischer vysvětluje financování své prezidentské kampaně. „V tomto kontextu je pro mě ale stále důvěryhodnější Jan Fischer, ne Miroslav Kalousek,“ poznamenal Tejc. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…