Češi, kteří touží po socialismu. Sdružují se a je jich čím dál víc

11.07.2012 11:14

Je to skupina lidí nespokojených se současnou politickou, ekonomickou a společenskou situací v ČR. Skupina občanů, kterým se, jak sami konstatují na svém profilu na Facebooku, v listopadu 1989 lhalo a kterým se nelíbil rozpad Československa. Chtějí prosazovat přímou demokracii s programem demokratického socialismu. Je jich v tuto chvíli pár set, ale své řady volající po návratu socialismu chtějí rozšiřovat.

Češi, kteří touží po socialismu. Sdružují se a je jich čím dál víc
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Mezi účastníky panovala dobrá nálada ačkoli téma demonstrace bylo závažné. Účastníci ve svých prohlášeních vyzývali například ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila k demisi

„Chceme prosazovat přímou demokracii s programem demokratického socialismu, zelené politiky a sociálního státu – tedy to, čemu se říká stát pro občana,“ uvádí skupina jako průvodní text na stránce nazvané: Chceme návrat socialismu do ČR.

Jde o uzavřenou skupinu na Facebooku, skládající se ze zhruba 500 lidí, několik známých tváří i ze současné politické scény je mezi oslovenými lidmi, kteří byli vyzváni, aby se připojili. Poněkud smutně se tak vyjímá v této souvislosti jméno o víkendu zesnulého europoslance Jiřího Havla, nechybí však ani jméno Davida Ratha. Vedle dalších známých tváří zaujme jistě i sociálně-demokratický poslanec Vítězslav Jandák.

„Já o ničem vůbec nevím, byl jsem teď několik posledních dnů mimo dosah internetu,“ reagoval nejprve Jandák po oslovení ParlamentnímiListy.cz se žádostí o komentář.

Žijeme v nemocné době a nemocné zemi, říká Jandák

Po ubezpečení, že oslovení na Facebooku se žádostí o připojení do skupiny neznamená automaticky to, že se stal členem této skupiny, pak dodal, že se na jednu stranu nediví tomu, že se podobné iniciativy množí.

„Žijeme v nemocné době a nemocné zemi, a tak se mnozí lidé, chovají možná iracionálně i pod těmito vlivy. Vždyť to známe – zoufalí lidé, v zoufalé situaci volají po zoufalých věcech. Tato současná vláda se opravdu velmi nepovedla, a tak se dá očekávat, že podobné výkřiky budou létat vzduchem stále častěji. Jen někteří budou volat po socialismu, druzí třeba po anarchismu,“  řekl ParlamentnímListům.cz Vítězslav Jandák. To, zda se ke skupině chystá připojit, nekomentoval.

ParlamentníListy.cz se také pokusily spojit s některým z několika správců facebookové skupiny. Logicky se totiž nabízí otázka, co si zakladatelé stránky slibují, jaká mají očekávání.

Chtějí socialismus s lidskou tváří, odmítají 50. léta

„Je to náš protest proti současné formě kapitalismu, která zde vládne. My chceme socialismus s lidskou tváří, který zde byl v roce 1968 a který by povolil soukromé podnikání a volnost cestování. A samozřejmě by v něm také stát kontroloval veřejné finance, a staral se blaho člověka v naší zemi. Rozhodně nesouhlasíme s praktikami 50. let, také je odsuzujeme. Teď mluvím sám za sebe, když řeknu, že to ale zřejmě byla reakce na období studené války a nepravosti se dělaly tehdy i na Západě například poprava manželů Rosenbergových,“ vysvětlil redakci Tomáš Kott, jeden ze správců skupiny Chceme socialismus v ČR.

Přiznal, že vedle diskusí na sociální síti samozřejmě plánují i další akce. „Například 17. listopadu jsme udělali s pražskou radou protest proti zákonu o 3. odboji. Jelikož jsme spíše členové a sympatizanti KSČM, spolupracujeme také s Martou Semelovou a Standou Grospičem, Klubem českého pohraničí a také s SMKČ. Víme, že forma socialismu, která zde byla před rokem 89, se již nevrátí. A kapitalismus, jak sami vidíme, jde také ke dnu. Co se týká nás, proto chceme něco mezi socialismem a demokracii. Nějaký střed, o který se pokoušel Alexandr Dubček,“ řekl ParlamentnímListům.cz Tomáš Kott. Podle něj s vývojem České republiky po listopadu 89 snad nemůže být nikdo spokojen.

Důchodci, co nemají na léky ani nájem - to je dnešní realita

„Naše republika se rozkradla a zadlužila na několik generací. Důchodci nemají ani na léky, natož na nájem. Nám jde i o to, aby se KSČM dostala do vlády a navázala styky se zeměmi, které by nám mohly hodně nabídnout. Se zeměmi, jako je Jižní Amerika, Rusko, Čína, Kuba, Venezuela,“ uvedl ještě Kott.

A jaká jsou pravidla pro připojení mezi lidi, kteří chtějí návrat socialismu do ČR?

Na začátek prý stačí slušné vystupování a respektování i jiných názorů ve skupině. „To neznamená souhlas, ale neútočení na lidi jiných názorů a vyhrožování jim. Opakovaný prohřešek povede k vyloučení. Smyslem této skupiny není informovat se o událostech, ale rozvíjet dialog. Příspěvky čistě jen propagandistického charakteru a kopírované dlouhé texty bez odůvodnění diskuse budou mazány,“ uvádí správci profilu.

A na závěr připomínají, že za členy skupiny budou přijímáni jen členové označeni jako lidé s občanským jménem, ne se zjevným nickem. „Nesouhlasí-li jméno, není to naše chyba, ale lež uchazeče o členství,“ varují.

Socialismus? Ano, ale jedině prý globálně

Již v roce 2006 přitom na stránkách World Socialist Movement, které rozvíjejí teorie o globálním socialismu, vyšla tři základní fakta o socialismu.

Upozorňovala na to, že socialismus dosud nikdy prý nebyl vyzkoušen. V případě jeho uskutečnění musí být zaveden globálně. A také to, že světového socialismu Ize dosáhnout jedině demokratickou cestou.

Na stránkách je uvedeno, že tvrzení, že socialismus byl již zaveden v zemích, které jsou někdy označovány jako socialistické, není přesně. Politický systém těchto zemí se prý totiž zakládal na státním kapitalismu. Stačí si přečíst definici socialismu uvedenou na World Socialist Movement a položit si otázku, zda jakýmkoli způsobem popisuje skutečné policejní režimy moderní Číny a Kuby, anebo bývalý Sovětský svaz a východní Evropu.

Na těchto stránkách pak připomínají jejich tvůrci to, že socialismus znamená globální systém sociální organizace založené na několika zásadách:

Společné vlastnictví

Veškeré výrobní bohatství světa má patřit všem lidem celého světa. Už žádné nadnárodní společnosti a malé obchodní firmy, vše bude patřit všem, a proto nikdo nebude vlastnit svět. Bude patřit všem obyvatelům planety.

Demokratická kontrola všemi

Kdo bude řídit socialistickou společnost? Všichni. Nebudou už existovat žádné vlády ani ovládání. Lidé se budou svobodně rozhodovat ve svých komunitách, oblastech i globálně. To vše je uskutečnitelné s pomocí existujících prostředků informační technologie a masové komunikace.

Výroba jen pro spotřebu

Místo výroby zboží a služeb k prodeji a zisku bude jediným cílem produkce uspokojovat potřeby a touhy lidí.

Volný přístup

Ve společnosti, v níž každý vlastní všechno, rozhoduje o všem a vyrábí pouze pro spotřebu, budou mít všichni lidé volný přístup k tomu, co bylo vyrobeno. Peníze ztratí svou dosavadní funkci. Lidé nebudou pracovat za mzdy a platy, ale budou dávat ostatnim a bràt v souladu se svými potřebami.

Co znamená socialismus?

Socialismus znamená světovou společnost založenou na výrobě pro spotřebu, nikoli zisk.

Mělo by jít podle World Socialist Movement o beztřídní společnost, v níž se bude moci každý demokraticky podílet na rozhodování o využití světových zdrojů. Každý bude přispívat k výrobě podle svých schopností a každý bude brát ze společných zásob podle svých skutečných potřeb.

V takové společnosti nemohou existovat peníze - anebo přesněji řečeno, peněz nebude potřeba. Peníze jsou potřebné totiž pouze tehdy, když mají lidé majetek.

A v socialistickém světě by nebyly prý potřebné ani peněžní kalkulace.

Konec ziskového systému bude současně znamenat konec válek, ekonomických krizí, nezaměstnanosti, bídy a útlaku, které jsou důsledky zmíněného systému. Avšak, jak se na zmiňovaných stránkách připomíná, potřebná revoluční změna není možná bez pochopení a podpory většiny lidí.

Zda vytváření skupin na sociálních sítích bude úspěšným krokem, a zda představy, jež byly nastíněny již před několika lety, mají šanci být realizované, ukáže čas.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…