Chceme předčasné volby, ujistili Sobotka s Haškem na odchodu od Zemana

22.06.2013 22:07

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a místopředseda Michal Hašek dnes večer v Lánech zopakovali prezidentu Miloši Zemanovi požadavky své strany na rozpuštění sněmovny a vypsání předčasných voleb. Chtějí tak řešit situaci po demisi premiéra Petra Nečase (ODS).

Chceme předčasné volby, ujistili Sobotka s Haškem na odchodu od Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Ostravě začal 37. sjezd ČSSD

Sociálnědemokratičtí politici také novinářům po setkání se Zemanem řekli, že se v nadcházejících dnech budou snažit ve Sněmovně najít 120 poslanců napříč politickým spektrem, kteří by rozpuštění dolní komory parlamentu podpořili. Podle Sobotky se zástupci ČSSD se Zemanem shodli na tom, že je dobře, že Nečasova vláda skončila. Diskutovali také o všech alternativách vývoje, které se nyní otevírají.

Zemanovy preference nechtěli komentovat

ČSSD podle Sobotky jednoznačně podporuje rozpuštění Sněmovny a uskutečnění voleb v co nejkratším termínu. Zemanovy preference ani jeho názory na alternativní vývoj, například na jmenování úřednického kabinetu nebo vlády současné koalice ODS, TOP 09 a LIDEM pod novým premiérem, Sobotka nechtěl komentovat.

"Myslím si, že prezident republiky má právo na to, aby tyto věci sdělil sám, za svoji osobu," řekl Sobotka. "Pan prezident nás informoval o tom, že definitivní stanovisko oznámí veřejnosti v úterý," dodal. "Zastupovali jsme ty občany, kteří si přejí a volají po nových volbách do Poslanecké sněmovny, zatímco v minulých dnech zástupci ODS a TOP 09 prezentovali názor politických stran, které se snaží udržet ve vládě bez ohledu na to, co se stalo," řekl Sobotka.

Existuje prý reálná šance na rozpuštění Sněmovny

"Já jsem přesvědčen o tom, že se Miloš Zeman zachová jako státník, rozhodne v zájmu státu, nikoli v zájmu jedné politické strany, a v tomto smyslu také očekávám úterní oznámení prezidenta republiky o tom, jak současnou ústavní a vládní krizi řešit," doplnil předsedu ČSSD Hašek. Uvedl také, že v prezidentských volbách volil právě Zemana a že mu věří. "Věřím, že splní to, co sliboval občanům před prezidentskou volbou," poznamenal. Zeman se v předvolební kampani vymezoval vůči politice Nečasovy vlády.

ČSSD usiluje o získání 120 hlasů ve Sněmovně, které jsou potřeba pro její rozpuštění. Sobotka uvedl, že by se sociální demokraté nepřipravovali na mimořádnou schůzi Sněmovny, pokud by prý neexistovala reálná šance na její rozpuštění. Sobotka se domnívá, že ve skutečnosti za celé tři roky mají největší šanci na to, aby skončilo období pravicových stran a lidé mohli rozhodnout o nové vládě.

Vystoupení Sobotky s Haškem narušili občané

"Pokus pokládám za velmi realistický, není to v žádném případě plácnutí do vody," tvrdí Sobotka, podle něhož má ČSSD šanci, aby postupně shromáždila dostatek hlasů. Je si ale vědom, že k tomu bude nutná podpora TOP 09, nebo ODS. Sobotka věří, že tyto strany přistoupí realisticky k řešení politické krize.

Vystoupení představitelů ČSSD před novináři narušila skupina lidí propagující elektronické kouření. Lidé v převlecích za elektronické cigarety s viditelným logem výrobce si během tiskové konference sociálnědemokratických předáků stoupli za Sobotku a Haška s transparenty s nápisy "Zeman smrdí od hlavy", "Už nám to fakt nevoní" či "Společně to vydýcháme".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…