Chystá se další solární tunel, varuje ekolog

03.05.2013 19:07

Prezident republiky Miloš Zeman ve čtvrtek vetoval novelu o odpadech. Sněmovna i Senát ji schválily, pak se ale ukázalo, že kvůli chybě obsahuje i jeden pozměňovací návrh, který poslanci neschválili. Právě to, že sněmovna poslala do Senátu novelu se zamítnutým pozměňovacím návrhem, prý Zemanovi vadilo. Zemanovo rozhodnutí kritizuje výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák.

Chystá se další solární tunel, varuje ekolog
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solární panely

„Prezident ve čtvrtek v dobré víře vetoval zákon, který měl dle obecného přesvědčení přinášet úlevu provozovatelům solárních elektráren. Opak je pravdou. Odklad vzniku solárního fondu, do kterého budou majitelé všech solárních panelů přispívat, mohl pomoci zastavit další plánovaný tunel v solárním byznyse, který tentokrát chystá ministr Tomáš Chalupa,“ uvedl Sedlák.

Podstatou zákona podle Sedláka je, že vznikne fond, do kterého příštích pět let budou přispívat majitelé solárních elektráren, a za dvacet až třicet let se z něho bude platit likvidace solárních panelů.

Česká cesta

„Jinými slovy recyklační firmy dostanou dopředu zaplaceno za práci, kterou budou dělat až za dvacet let. A to na základě zákona. Kdo zaručí, že nakonec nebude místo vytunelovaného fondu platit opět daňový poplatník, a to dvakrát? Recyklační poplatek do fondu prodlouží dobu návratnosti investice do solárních elektráren a spotřebitelé budou podporu platit v ceně elektrické energie mnohem déle. Více než dvacet tisíc provozovatelů solárních elektráren se tak složí pěti recyklačním firmám a dopředu jim zaplatí za práci, která má být provedena v roce 2030,“ varuje Sedlák.

„Ve většině států EU se přitom používá jednoduché a praktické řešení, které známe z obchodu, když si kupujeme pračku nebo žehličku. Odpovědnost za recyklaci panelů nesou výrobci a dovozci, nikoli zvláštní fond. Je zvláštní, proč ministr Chalupa opět navrhuje českou cestu, jako tomu bylo s privatizací v devadesátých letech,“ dodal Sedlák.

Aliance pro energetickou soběstačnost, o.s. je nevládní organizace propojující producenty energie z obnovitelných zdrojů, profesionály z oblasti šetrného využívání energie s univerzitním a veřejným prostorem.

Zmatky v parlamentu

Poslanecká sněmovna v únoru poslala Senátu novelu ve znění, které chybou legislativců obsahovalo i nepřijatý návrh poslance ODS Františka Sivery. Podle něj by se o šest měsíců do konce letošního roku prodloužila lhůta, v níž musí provozovatelé solárních elektráren uzavřít smlouvu o financování likvidace elektroodpadu ze solárních panelů.

Horní komora předlohu schválila. Posléze se komory dohadovaly, jak situaci vyřešit. Senát koncem dubna odmítl projednávat normu podruhé v opraveném znění se zdůvodněním, že už o ní rozhodl. Navíc vyvstaly pochyby o tom, zda je druhá verze správná.

Právě tím, že se do Senátu dostala novela s dříve zamítnutým pozměňovacím zákonem, Zeman odůvodnil veto. „Senát obdržel znění Poslanecké sněmovny, kde tento pozměňující návrh byl zapracován, a to chybou legislativního odboru sněmovny, a odsouhlasil tento text i s tímto zamítnutým pozměňujícím návrhem. Tím došlo k porušení Jednacího řádu Poslanecké sněmovny, protože zaslala do Senátu jí neschválený návrh zákona,“ uvedl v dopise předsedkyni sněmovny Miroslavě Němcové. Vláda už mezitím předložila sněmovně opravený návrh novely a požádala o jeho přijetí ve zrychleném režimu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…