Co bude s areálem ve Vrběticích? Munice se tam rozhodně nevrátí, ujistil Sobotka

22.01.2015 17:49

Skladový areál ve Vrběticích na Zlínsku, v němž vybuchly dvě haly, které měla pronajaté firma Imex Group, by už neměl dále sloužit k uložení munice. Ve sněmovně to řekl poslancům při interpelacích premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). O budoucím využití areálu bude vláda prý diskutovat s okolními obcemi a se Zlínským krajem.

Co bude s areálem ve Vrběticích? Munice se tam rozhodně nevrátí, ujistil Sobotka
Foto: Daniela Černá
Popisek: Zapáskovaná oblast ve Vrběticích

Ve vrbětickém areálu, kde vybuchl loni v říjnu sklad číslo 16 s 58 tunami vojenského materiálu včetně munice a počátkem prosince pak sklad číslo 12 s 98 tunami vojenského materiálu, nyní operují vojáci a policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ Ostrava) areál zapečetil a šetří, co vlastně výbuchům předcházelo a kdo za ně může. Oba objekty, kde k výbuchům došlo, si přitom pronajímala ostravská společnost Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci.

Sklady v areálu mají v pronájmu soukromé firmy. Podle Ministerstva vnitra bylo ve 27 skladech v areálu uloženo asi sedm tisíc tun materiálu včetně tisíc tun výbušniny. Postupně – asi až od února – se bude munice přemísťovat do skladů v Květné na Svitavsku, část munice a zbraní pak společnosti, které mají objekty v areálu pronajaté, mají odvézt zákazníkům.

Bude vyvážena za asistence policie

Přepravu budou podle premiéra Bohuslava Sobotky provázet maximální bezpečnostní opatření. "Počítá se s tím, že munice bude vyvážena ve spolupráci s armádou za asistence policie," uvedl dnes Sobotka při sněmovních interpelacích. Policie bude podle něj kontrolovat, zda je munice pro převoz a další uskladnění bezpečná.

Podobně jako premiér se nedávno vyjádřil při sněmovním projednávání petice místních obyvatel za odvoz munice a nebezpečného materiálu z areálu náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta. Soudí, že by areál mohl být pronajat nebo prodán firmám, které nemají s municí nic společného, připsala ke kauze Vrbětice dnes ČTK.

Podle oficiálních zpráv je v areálu mezi obcemi Vrbětice a Vlachovice údajně uskladněno celkem 988 tun výbušnin v majetku čtyř firem: Kromě zmiňované firmy Imex Group tam má pronajaté sklady ještě Excalibur Army, STV Group a Bochemie. Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) nemají sklady s Armádou České republiky nic společného prý již od roku 2007, zmiňované čtyři firmy mají sklady od armády ale pronajaté.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) počátkem loňského prosince v Poslanecké sněmovně zveřejnil, že celý areál ve Vrběticích má na délku 10 km. "Dlouho se tady mluví a spekuluje o tom, jak je areál vlastně velký. Ten areál má na délku 10 km. Je to obrovský areál, ve kterém je 50 objektů. V 27 těchto objektech, a většina z nich má rozsah 500 až 1000 metrů čtverečných, byla uložena munice," upozornil přitom Chovanec.

Podle dokumentu, které mají k dispozici ParlamentníListy.cz, ve skladu číslo 12 bylo uskladněno vedle pěti tisíc kusů i 688 granátů, přičemž každý skrýval přes 16 kilogramů trhaviny. Jen granáty obsahovaly přes 11 tun trhaviny!

"Ve Vrběticích je v 27 objektech 15 tisíc tun munice - po odečtení váhy obalů 7 500 tun. Z toho plyne, že bezpečná kapacita skladu je 3,5krát překročena,“ zmiňuje dále tento materiál.

"V těch skladech v údolí A, kde to v říjnu bouchlo, je skoro veškerá munice, kterou kdysi vyráběly Vlárské strojírny. Tedy letecké pumy, urychlované bomby (urychlované raketovými motory)... Bylo to široké spektrum munice, kompletní výrobní program, který byl kdysi uskladněn v mobilizačních výrobních skladech strojíren. Ty se kdysi nacházely poblíž skladů v údolí B a C,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz v prosinci odborník, jehož jméno redakce z důvodu jeho bezpečnosti nezveřejnila. Munice, která se nyní nachází ve zmiňovaných 27 skladech v údolí A, byla s nějvětší pravděpodobností do těchto skladů přemístěna poté, co se nekdejší státní podnik Vlárské strojírny Slavičín ocitl v roce 1999 ve zmanipulovaném konkurzním řízení.

Právník Imex Group Radek Ondruš v prosinci ParlamentnímListům.cz navíc řekl, že firma měla skutečně ve skladech dělostřeleckou a leteckou munici, ale i pěchotní zbraně.

Ondruš: Co tam bouchlo? Nevím! Ti mrtví jen polepovali bedýnky

"Těsně před tím říjnovým výbuchem tam Imex Group dokonce měl munici přichystanou k odvozu. Tato munice byla již zaplacená a přichystaná v paletách a ti zaměstnanci, co šli dovnitř do skladu pro ni (a později také zahynuli - pozn. red,), tam šli jen proto, aby ty palety polepili. Byly to normální dřevěné bedýnky na munici. Ty jsou ale natřené nějakou chemikálií, která je nehořlavá, tak nevím, co tam bouchlo,“ poznamenal k říjnovému výbuchu Ondruš.

"Ten den, kdy to bouchlo, tak již druhý den od nás policie dostala ke všemu podklady," dušoval se přitom Ondruš. Jenže i další velký výbuch, k němuž došlo ve skladu číslo 12, se odehrál v muničním skladu, jenž si pronajímá Imex Group. Tomu ale prý Ondruš už vůbec nerozumí. V souvislosti s tím ovšem připomněl, že policie obě události šetří jako úmyslné obecné ohrožení.

"Po druhém výbuchu byl trestný čin překvalifikován na trestný čin úmyslný,“ zdůraznil v prosinci ve sněmovně ministr vnitra Chovanec s tím, že současné vyšetřování vede krajská expozitura ÚOOZ v Ostravě a celý případ se řeší ve fázi "vyhrazené".

Bernatík byl se Zemanem na cestách

Lidové noviny dnes k případu firmy Imex Group a jeho ředitele Petra Bernatíka uvedly, že Bernatík byl na konci listopadu 2014 členem podnikatelské mise při návštěvě prezidenta Miloše Zemana ve středoasijských zemích.

Pražský hrad se ale proti spojení prezidenta Zemana s výběrem členů delegace ohradil. "Tato záležitost se v žádném případě netýká prezidenta republiky, protože prezident nikdy nerozhoduje o složení podnikatelské delegace. Hlavním gestorem podnikatelské mise je především Svaz průmyslu a dopravy ČR," řekl dnes pro ČT24 mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Prezident si podle něj žádnou evidenci nevede. "Prezident byl sám překvapen a bude se zajímat, jak celá věc vznikla," řekl Ovčáček.

Účast Petra Bernatíka při Zemanových cestách ve středoasijských zemích podle něj ale v konečném důsledku schválila Kancelář prezidenta republiky, která potvrzuje seznam přihlášených účastníků. Zmocněncem je podle Ovčáčka vedoucí kanceláře, tedy Vratislav Mynář.

Lidové noviny navíc dnes připomněly, že v roce 2000 přikryli představitelé někdejší vlády Miloše Zemana vývoz pěchotních zbraní do válčící Afriky, který organizoval Bernatíkův otec. "To vůbec nechci hodnotit, a především tato záležitost, kterou publikovaly LN, tak ta otázka by měla směřovat na její aktéry, nikoli na prezidenta," reagoval na to hradní mluvčí.

Obchodovala s generálem Olengou a sekundoval tomu Gross?

Totiž jde o to, že firma Imex Group má provázanost na firmu Arms Moravia. Té kdysi šéfoval Petr Bernatík starší, Imex Group má pod svými křídly Petr Bernatík mladší.

„Tyto dvě firmy jsou zcela odlišné a nijak nejsou provázané ani majetkově,“ sdělil kdysi k tomu médiím právník firmy Radek Ondruš.

Jenže firma Arms Moravia připravila začátkem roku 2000 smlouvu s hlavním nákupčím konžské armády generálem Francescou Olengou. Podle smlouvy mělo putovat do Konga tisíc protitankových vrhačů RPG 7, pět set kulometů a šest raketometů. RPG 7 tehdy firma údajně nakoupila přes ministerstvo vnitra a to bez výběrového řízení. Jenže podle Hospodářských novin se v obchodu angažoval přímo tehdejší ministr vnitra Stanislav Gross, což bylo v době, kdy byl Miloš Zeman premiérem.

„Gross se setkal s ředitelem firmy Arms Moravia Petrem Bernatíkem přímo na půdě Poslanecké sněmovny. Schůzku tehdy domlouval Grossův podřízený Jiří Drápela. Vývoz zbraní a munice do embargovaného Konga odsouhlasil tehdejší ministr zahraničí Jan Kavan,“ lze najít v archívu Hospodářských novin.

Podle českých úřadů ale prý generál Olenga v Česku nikdy žádný zbrojní obchod neuzavřel, i když v Praze kdysi vskutku pobýval a jednal zde i s českými zbrojními obchodníky.

Vývoz zbraní do Konga ovšem řešili kriminalisté, nakonec ale případ odložili.

Firma Arms Moravia, později přejmenovaná na Technoex, navíc skončila kdysi v konkursu s pohledávkami 19 miliónů korun.

Oba Bernatíci se ocitli u soudu

Podle médií se osobami obou Bernatíků – otce i syna - dokonce zabýval v roce 2009 ostravský krajský soud. Oba byli obžalováni z toho, že v letech 2005 a 2006 provedli několik transakcí, které se měly uskutečnit bez patřičného povolení, tedy bez licencí.

„Jednalo se o prodej samopalů a nábojů na Slovensko za více než čtvrt milionu korun. Mezi zbraněmi byly mimo jiné i samopaly Škorpion. Oba Bernatíkovi vinu popřeli, podle jejich právního zástupce Radka Ondruše všechny obchody proběhly v souladu se zákonem. Nakonec byli osvobozeni, údajně kvůli tomu, že pro obchod nebylo licence zapotřebí a stačily pouze takzvané průvodní listy,“ uvedly k tomu ParlamentníListy.cz loni v prosinci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…