Dienstbier i další ji chtějí vyhánět z ČSSD. Mám dojem, že mají strach, říká Benešová

27.06.2013 20:31

Po souhlasu Marie Benešové (ČSSD) vést v kabinetu Jiřího Rusnoka resort spravedlnosti se rozpoutalo oranžové peklo. Bohuslav Sobotka ji vyzval, aby opustila ČSSD. Na Facebooku ji Jiří Dienstbier dokonce označil za pátou kolonu, vyzval ji „přiznat barvu“ a odejít do SPOZ. ParlamentníListy.cz oslovily Marii Benešovou, aby získaly i názor druhé strany. Kromě napadání jde podle Benešové i o naprosto zjevné lži ze strany části vedení ČSSD.

Dienstbier i další ji chtějí vyhánět z ČSSD. Mám dojem, že mají strach, říká Benešová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Rusnokovy vlády Marie Benešová

„Někteří členové ČSSD by měli přestat dělat pátou kolonu, přiznat barvu a jít do SPOZ. Nejpozději v okamžiku, kdy přijmou místo v Rusnokově vládě. Bylo by to poctivější než podrazy, kterých už bylo v posledních měsících více než dost,“ napsal na Facebooku Jiří Dienstbier.

Jaký je účel štvanice vedení ČSSD na Marii Benešovou?

Za podraz svůj vstup do kabinetu Marie Benešová v žádném případě nepovažuje. „A mrzí mě, že to tak pojímají někteří svérázní představitelé ČSSD,“ konstatuje dříve stínová ministryně spravedlnosti za ČSSD. Ona sama to pojímá jako pomoc své zemi, zdevastované pravicovou vládou. „Navíc jdu pomoci odborně a jako odborník jsem byla také oslovena,“ říká Benešová. Jak dodává, Jiřího Rusnoka prý ani nezajímalo, od kdy do kdy v jaké straně byla. „Nemohu proto pochopit, že levicový politik jde proti levicové političce, která jde plnit levicový program,“ zlobí se Benešová.

Nechápe, proč proti její spolupráci s premiérem Jiřím Rusnokem část vedení ČSSD tak brojí. „Víte, já už opravdu začínám mít dojem, že mají z něčeho strach," říká bývalá nejvyšší státní zástupkyně, která nyní působí v advokacii. „Proto zřejmě ta hrozná panika a proto ty hrozné trapasy. Celé je to trapné a nedůstojné,“ míní Benešová.

Rusnoka nezajímalo, jestli jsem pravá, levá nebo puntíkatá…

Anketa

Měla by Marie Benešová opustit ČSSD?

24%
76%
hlasovalo: 1455 lidí
Výkonný výbor ČSSD se o minulém víkendu usnesl, že se nebude podílet na vládě, která nemá legitimitu Parlamentu. „To přece ale znamená, že ČSSD nebude delegovat své členy do této vlády. Já jsem ale byla oslovena jako odborník, ne člen ČSSD,“ upozorňuje Marie Benešová. „Pana Rusnoka nezajímalo, jestli jsem pravá, levá nebo puntíkatá,“ konstatuje. Jak dodává, Jiří Rusnok jí členství v kabinetu nabídl, protože ví, že resort spravedlnosti může při svých zkušenostech okamžitě převzít. „Je si jistý, že jsem schopna jej spravovat a že nenastane problém,“ říká bývalá nejvyšší státní zástupkyně. Byla prý Rusnokem oslovena právě proto, že o tom resortu „něco ví". „Navíc to v žádném případě nekoliduje s programem ČSSD,“ dodává.

„Tím je to přijatelné i pro mne,“ říká Benešová. Žasne prý ale nad tím, že do této chvíle byla straně dobrá, aby zpracovávala koncepce nebo aby byla ve stínových vládách. „A najednou jsem ta špatná?,“ ptá se s hořkostí Marie Benešová.

Nekradla jsem a nebrala úplatky, nemám se za co stydět

„Co jsem provedla? Nemám se za co stydět. Já jsem nic neukradla, nepřijala jsem žádné úplatky, neudělala jsem ani nikdy žádnou ostudu a vždy jsem tu stranu, myslím, dobře reprezentovala,“ upřesňuje svůj postoj. Marie Benešová byla před třemi lety zvolena do vedení strany a letos, jak říká, bylo to jen „o fous“. Má tedy na své straně téměř polovinu ČSSD. „Staví se ke mně, jak kdybych byla prašivá a jak kdybych spáchala nějakou velezradu,“ zlobí se Benešová.

Chci pomoct zemi po pravicové vládě, kterou všichni odsuzujeme

„Jdu pomoct státu, který tu pomoc potřebuje po pravicové vládě, kterou všichni odsuzujeme,“ říká právnička. Je tak přesvědčená, že se nejedná o názorovou kolizi. Připomněla stanovisko Bohuslava Sobotky, který mluvil o tom, že ČSSD vítá, že Nečasova vláda padla, a že vítají vládu odborníků, která má být vstupní branou k předčasným volbám. „Já přece ty volby také vítám a vítat je budu. Tak v čem je problém?," ptá se Benešová. „Že jdu pomoct do vlády, navíc se svým programem, který jsem nezradila?,“ rozčiluje se Marie Benešová.

„Mně už to opravdu připadá, že tam bohužel objevím něco, co se jim nebude líbit,“ říká bývalá nejvyšší státní zástupkyně. Když ji prý tedy Jiří Dienstbier a část vedení strany vyzývá k odchodu, „nechť tedy ať oni přiznají pravý důvod, proč se takto chovají, a neschovávají to za zástupné důvody, které jsou trapné a směšné,“ vyzývá Marie Benešová ty, kdo se jejímu vstupu na Ministerstvo spravedlnosti tak úporně brání.

Nevyzvala mě k odchodu celá ČSSD. Poradím se a zvážím to

Navíc je zjevné, že se nejedná o celou ČSSD. „Před chvílí jsem dostala usnesení jihočeské ČSSD, které je v můj prospěch,“ říká Benešová. Kraj se za ni postavil a totéž prý chystají oranžoví Severočeši. „Volali mi ze severních Čech, že je to velmi pobouřilo a popudilo. Myslím, že tam mám dobrou pověst,“ říká Benešová. S oběma organizacemi prý dobře spolupracuje už delší dobu. Nevylučuje, že mohou přijít i další reakce, které mohou i nemusejí být kladné.

Pokud jde o Sobotkovu výzvu k odchodu, říká na to Marie Benešová: „uvidíme“. „Jestli si pan předseda myslí, že mě vyzve, a já hned poběžím vracet stranický průkaz, tak to opravdu ne,“ říká Benešová. Chce se nad tím v klidu zamyslet a poradit se s těmi, kdo ji podporují a k nimž má Benešová důvěru. „Začínám si totiž myslet, že část vedení pro mne už důvěryhodná není,“ říká právnička. Takovými kroky podle ní důvěru mohou jen ztratit, ne získat.

Lživá informace o mé kandidatuře za SPOZ? Co tím někteří sledují

„Bohuslav Sobotka včera zcela účelově vypustil lež, že budu kandidovat za SPOZ ve Středočeském kraji. Nevím, kde takovou informaci vzal, protože je naprosto lživá,“ ohrazuje se proto nařčení Benešová. Jak říká, okamžitě se proti této lži ohradila SMS zprávou zaslanou Sobotkovi. „Na mou reakci jsem ale nedostala z jeho strany žádnou odpověď,“ dodává. Podle ní to už byla nejspíš „přípravka“, jak ji ze strany vypudit. „Vytvářet záměrně dojem, že koketuji se SPOZ? Není to pravda, protože kdybych chtěla, mohla jsem tam vstoupit už před čtyřmi lety, kdy mi to bylo nabídnuto,“ brání se, jak říká, lživé informaci.

„Nenechám se moralizovat od lidí, kteří tím, že porušili závěry vnitrostranického referenda a stranická usnesení, způsobili, že jsme tu měli deset let pravicového prezidenta,“ vrací tvrdě úder Marie Benešová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…