Dienstbier srší síru: Věděl jsem, že si bude Zeman vyřizovat účty. Varoval jsem

03.11.2013 20:10

Sociální demokraté, kteří připravovali puč na předsedu Bohuslava Sobotku, by měli stranu opustit. ČSSD by se ještě více semkla a mohla by konečně jednat o sestavní koaliční vlády. Tak vidí současnost největší levicové strany její člen a advokát Jiří Dienstbier.

Dienstbier srší síru: Věděl jsem, že si bude Zeman vyřizovat účty. Varoval jsem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Pokus příznivců prvního místopředsedy ČSSD Michala Haška odstřelit předsedu Bohuslava Sobotku z postu nevyšel, naopak jej posílil. V tomto ohledu je Jiří Dienstbier neúprosným kritikem "pučistů".

Obrovský podraz

„V ČSSD se opravdu odehrál puč. Když se parta straníků dohaduje mimo struktury vlastní strany na tom, že sestřelí předsedu, tak co je to jiného? Udělali to svévolně a mimo sociální demokracii. Navíc to bylo dopředu domluvené, protože na jednání s prezidentem Milošem Zemanem přišli s domluvenou strategií. Prezident o tom evidentně věděl, což na sebe prozradil v Otázkách Václava Moravce. Má to všechny parametry puče,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Dienstbier.

Sám prý takovýto podraz neočekával. „To, že budou nějaké třenice, se očekávat dalo. Vždyť prezident už před volbami naznačoval, že by viděl v čele vlády raději Michala Haška než Bohuslava Sobotku, takže nějaký tlak jsem očekával. Ale takový podraz, jaký udělali, jsem neočekával,“ dodal.

Prezident neunesl porážku

„Zeman neunesl porážku, kterou zažil při volbě prezidenta s Václavem Klausem. Během kampaně před prezidentskými volbami jsem říkal, že hrozí, že si bude vyřizovat účty. Bohužel se to potvrdilo. Někteří kritici naznačovali, že jde o mou uraženou ješitnost, ale je vidět, že to byla pravda, že to tak prostě je,“ vysvětluje.

Podle něj pučisté nebyli patřičně potrestáni. „Neřekl bych, že se stáhli. Přijde mi neuvěřitelné, že po tom, jaký obrat udělali, můžeme mu říkat puč, a ukázali se jako lháři, na své funkce nerezignovali. Takoví lidé měli ze svých funkcí odejít. To, že se tam drží jako klíšťata a berou si sociální demokracii jako rukojmí, mi od nich přijde jako pokračování neslušnosti,“ podotkl.

Koalice s ANO a KDU – ČSL

Odchod pučistů by prý ČSSD jedině posílil. „Kdyby odešli, tak by se ČSSD naopak dala dohromady a posílilo by ji to. Když sleduji chování členské základny, okresních i krajských výborů, tak jejich čin sociální demokracii velmi semkl. V tuto chvíli se sjednocuje za svým předsedou Bohuslavem Sobotkou, což je dobře,“ sdělil dále pro ParlamentníListy.cz.

O budoucí vládní koalici nechtěl moc hovořit, ale přece jen nějaké možnosti naznačil. „Nechci spekulovat o budoucí koalici, ale rýsuje se jediná možná většina, tedy ČSSD, ANO a KDU – ČSL. Žádná jiná varianta, kromě pravicové, kdy by se spojily všechny pravicové subjekty, tedy TOP 09, ODS, Babiš, lidovci a Úsvit, nepřichází v úvahu,“ doplnil Jiří Dienstbier, který je v průzkumech dlouhodobě hodnocen jako nejoblíbenější politik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

18:46 Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

Dostane šéf sudetských Němců Bernd Posselt od prezidenta státní vyznamenání? ParlamentníListy.cz se …