Drábek popsal, co má dělat popelář. Projekt za 150 milionů přivedl poslankyni ODS v úžas

08.07.2013 20:28

Za webový projekt Národní soustava povolání (NSP) utratilo Ministerstvo práce a sociálních věcí v době, kdy mu šéfoval Jaromír Drábek, 150 milionů korun. Že nevíte, o co jde? Podle časopisu Týden má jít o popis takových povolání jako je například popelář. Ten se dle NSP jmenuje „úklidový pracovník pro obsluhu odpadových nádob“. Učitel pak má podle projektu "vzdělávat". Popisy mají prý pomoci nezaměstnaným.

Drábek popsal, co má dělat popelář. Projekt za 150 milionů přivedl poslankyni ODS v úžas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Vypadá to, že bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) má další průšvih. Časopis Týden se totiž pídil po podrobnostech projektu Národní soustava povolání. Ten byl financován z peněz Evropské unie a podle Týdne v něm resort „utopil“ 150 milionů korun. Projekt má přitom lidem a hlavně zájemcům o práci přiblížit, co které povolání obnáší. Poučit o tom se pak mohou lidé na stránkách nsp.cz provozovaných právě Ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV).

Týden ale do webu nahlédnul a dočetl se, že kupříkladu náplní práce popeláře je „vysypávání nádob na tříděný odpad, případně vysypávání a desinfekce košů“. Samotný popelář se pak jmenuje „úklidový pracovník pro obsluhu odpadových nádob“. K tomu, aby mohl práci popeláře vykonávat, pak tento „úklidový pracovník“ musí mít buď výuční list nebo „základní vzdělání v oboru základní škola“ či i nedokončené základní vzdělání.

Popis povolání popeláře má ale podle zjištění Týdne 127 slov. „Za tento jediný text utratilo ministerstvo 22 tisíc korun. Stejnou průměrnou částku stály i další zhruba dva tisíce položek v takzvané Národní soustavě povolání (NSP),“ zdůrazňuje Týden. Ve webovém projektu jsou ale prý i další „perly“, kupříkladu to, že „učitel vzdělává“.

Mají se lépe orientovat na trhu

K čemu ale to všechno? Podle resortu práce to má pomoci nezaměstnaným třeba v tom, aby se lépe orientovali na trhu práce. Také to údajně umožní zájemci o novou kvalifikaci možnost získání certifikátu, aniž by léta chodil do školy. Stačí prý, když u zkoušky prokáže znalosti a schopnosti popsané v NSP.

Projekt podle týdeníku sice vznikl ještě za ministra úřednické vlády Petra Šimerky, ovšem až jeho následovník, tedy Jaromír Drábek, do něj nechal vložit peníze. Přitom právě Drábek musel odstoupit ze svého postu na základě skandálu kvůli dotacím na počítačový systém pro výplatu sociálních dávek, připomíná Týden.

Co se týče výběrového řízení na projekt, tak tady měl zelenou jediný zájemce, a to konsorcium vedené Svazem průmyslu a dopravy ČR a Hospodářskou komorou ČR, přičemž o technickou stránku se starala zlínská společnost Trexima. Tu ale pojí prý s ministerstvem i další zakázky za miliony korun.

Sektorové rady a jejich manažeři...

Jenže vítězné konsorcium zapojilo do projektu podle Týdne obrovské množství lidí: Vytvořilo totiž pracovní skupiny a ty připravovaly ony popisy povolání, které pak posílaly ke schválení sektorovým radám. Těch bylo 29 a zasedalo v nich až 340 manažerů, kteří se scházeli několikrát ročně.

Týden také uvádí, že štědrosti Drábkova úřadu si všiml Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Právě on zjistil, že cena za jednotku práce na projektu činila již zmiňovaných 22 tisíc korun. „Výstupem projektu je 1000 nových a 1377 aktualizovaných jednotek práce (například silničář, advokát, proutkař),“ píše se ve zprávě NKÚ. Kontroloři svá zjištění nakonec předali policii. NKÚ podle Týdne přitom kontroloval především operační program v rámci dotací z EU nazvaného Lidské zdroje a zaměstnanost.

Kohoutová z ODS: Je to plýtvání peněz na hlouposti!

Co ale tomu všemu říkají poslanci? Na první zmínku projektu Národní soustavy povolání třeba poslankyně z ODS Lenka Kohoutová, členka výboru PSP pro sociální politiku, se nejprve zasmála. „Mně to připadá jako kosmetička podlahových krytin, což byl popis uklízečky za totality,“ zmínila Kohoutová se smíchem ParlamentnímListům.cz.

„Mnoho zakázek na Ministerstvu práce a sociálních věcí v minulosti bylo totálně nesmyslných a tahle patří podle mne mezi ně. Nezaměstnaným rozhodně pomůže fungující úřad práce, fungující IT systémy, které budou provázány, a úředníci budou mít díky tomu méně práce s nefungující technikou. Pokud by všechno fungovalo, jak by mělo, tak by také měli více možností se věnovat nezaměstnaným a problematice nezaměstnanosti jako takové. Jsem ale přesvědčená, že v žádném případě nepomůže jakákoliv zmiňovaná tabulka a nepomůže jakýkoliv popis práce. Pomůže jen práce úředníků úřadu práce v terénu,“ pronesla dále Kohoutová. Co popsal Týden, tak to je podle ní spíše plýtvání finančních prostředků na hlouposti.

„Finanční prostředky, které jsou v Evropské unii, bychom měli lépe vynakládat například do vzdělávacích aktivit, do sociálního podnikání a dalších,“ podotkla v této souvislosti.

„Jestliže NKÚ zjistil tady takové věci a vidí v tom podnět pro trestní stíhání, tak samozřejmě má konat. Kdyby NKÚ zkontroloval mnoho projektů financovaných z fondů EU v této zemi, pak má podle mého soudu policie hodně práce na dlouho,“ zdůraznila také „modrá“ poslankyně ParlamentnímListům.cz.

Vzpomněla si i na nefungující počítačový systém pro výplatu sociálních dávek.

„Já jsem přesvědčená o tom, že to orgány činné v trestním řízení dostatečně vyšetří. Je ale zapotřebí – a to říkám již od roku 2012, kdy se staly tyto problémy – udělat na Ministerstvu práce a sociálních věcí novou inventuru všech potřebných zakázek. Hrozí totiž, že kolem těchto IT systémů nedojde kvůli pochybením bývalého náměstka Vladimíra Šišky nakonec k proplacení všech zakázek z fondů EU,“ dodala poslankyně Kohoutová s upozorněním, že dodnes onen IT systém ani nefunguje.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…