Drahé potraviny děsí i politiky. Jen to nejnutnější a šetřím, přiznal poslanec

19.02.2012 7:26

Nejen běžní občané, ale také někteří politici odchází z obchodů s potravinami po novém roce téměř v depresi. Důvod? Radikální zdražení komodit, jež je nutné nakupovat prakticky denně.

Drahé potraviny děsí i politiky. Jen to nejnutnější a šetřím, přiznal poslanec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Žena nakupující potraviny v supermarketu

Vládní "škrtformy", zvýšené DPH a inflace zasahují peněženky Čechů každý den. Zdražení je totiž patrné zejména na základních potravinách, které kupují každodenně. "Banální" pochutiny typu mléko nebo vejce od nového roku podražily dokonce až o třicet procent. Řada Čechů tak má problémy vůbec vyjít se svou výplatou.

ParlamentníListy.cz zajímalo, jak se se skokovým zdražením vypořádávají poslanci. Právě ti jsou často kritizováni za to, že mají vzhledem k "obyčejným lidem" nebývale vysoké platy. Mají ale navzdory tomu i oni problémy vyjít s platem? Musí se na úkor nákupu potravin uskrovňovat v jiných oblastech?

Bude hůř. Šetřím

Komunista Jiří Dolejš se už teď připravuje na to, že bude ještě hůř. "U sebe bych mluvil spíše o úsporách na horší časy, spotřebu omezuji na to nejnutnější," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec. Zhodnotil také vztah cen a rostoucí inflace. "Průměrný cenový index samozřejmě neodrazí životní náklady domácností s podprůměrnými příjmy.  Ty rostou rychleji než inflace," vysvětlil poslanec KSČM.

Véčkařský poslanec Michal Babák  prozatím na vlastní kůži zdražování příliš nepocítil. "Svůj poslanecký plat odevzdávám na charitu a žiju z podnikání. Naštěstí se mi daří, tak si nestěžuju," řekl ParlamentnímListům.cz. I přesto, že sám finanční tísní netrpí, navyšování cen cítí.

Inflace je podle něho vysoká zejména íránskou krizí, kvůli níž zdražuje ropa, což se promítne do cen všech komodit. Právě tomu chtěla prý Véčka zabránit. "Bojovali jsme za nižší DPH a spotřební daň za benzín. Zdražování je citelné kvůli vnějším vlivům, na které nemají politici v České republice vliv," dodal pro redakci poslanec.

Hašek: Nečas lhal

Do reforem Nečasovy vlády se pustil i jihočeský hejtman Michal Hašek (ČSSD). V minulém týdnu se vyjádřil právě k jejich negativnímu vlivu na ceny potravin. "V květnu minulého roku prohlásil premiér Petr Nečas v Poslanecké sněmovně, že ,při zvýšení DPH z 10 na 14 procent .... vzrůst cen zůstane pod jedním procentním bodem. Ceny potravin neměly podle něj vzrůst více než o procento.´Marně jsme upozorňovali, že tomu bude jinak. Nyní přišly zprávy z ČSÚ. Jídlo zdražilo o sedm procent. Z potravin byly vyšší ceny chleba o 16,2 procenta, běžného pečiva o 18,9 procenta, masa o 7,3 procenta, vajec o 26,3 procenta, cukru o 32,7 procenta, kakaa o 17,9 procenta a kávy o 33,6 procenta."

Keller: Mám po chlebech

Problém zdražování potravin vnímá velmi negativně třeba i socilog Jan Keller. Ač prý vláda prezentuje, že inflace dosahuje 3,5 procent, Keller jí nevěří.„Těžko říci, komu věřit, ale když čtu, že se nám zvedla inflace o tři a půl procenta a vím, že za stokorunu už si nekoupím tři bochníky chleba Morávka, který kupuji, tak si nejsem jistý, nakolik mám věřit tomu, že inflace je jenom tři a půl procenta,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz.

„Nevím, jak se to počítá, nejsem odborník na inflaci, jenom k tomu mám nedůvěru. Moje peněženka mi říká, že inflace zaručeně musí být mnohem vyšší, než jen tři a půl procenta. Já chodím nakupovat potraviny, dělám běžné nákupy a dnes když jdu nakupovat na víkend a mám pětistovku, tak si nemůžu být jistý, jestli náhodou nezůstanu v obchodě dlužen. A to prakticky nekupujeme ze zdravotních důvodů maso,“ uzavřel Keller.

Potraviny od nového roku radikálně podražily také kvůli navýšení DPH. Desetiprocentní sazba na vetšinu potravin se zvedla na 14 procent. 

Samotný ministr financí Miroslav Kalousek ze zvyšování DPH ani cen radost nemá. „Byl to nepříjemný krok. Já se ve zvyšování daní nevyžívám a nedělal jsem to rád. Také velmi dobře vím, že to má dopady do konkrétních domácností. Chodím do hospody, bavím se s lidmi, neodděluje mne od nich ochranka. V řadě rodin musí velmi tvrdě počítat,“ politoval spoluobčany ministr financí v deníku Právo.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…