Elita ODS naříká na Kalouska i Nečase. Padlo i slovo "zločin"

04.09.2013 7:46

ANKETA Úřadující předseda ODS Martin Kuba v rozhovoru pro Týden uvedl, že hlavní chybou, která ODS fatálně zničila, bylo, že prostřednictvím Petra Nečase ustupovala tehdejšímu ministru financí a prvnímu místopředsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi a levicovým návrhům TOP 09, jako jsou zvyšování daní či boj proti živnostníkům. Předáci ODS s Kubou drtivou většinou souhlasí.

Elita ODS naříká na Kalouska i Nečase. Padlo i slovo "zločin"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér v demisi Petr Nečas s ministrem financí v demisi Miroslavem Kalouskem

„Mám pocit, že za minulých vedení jsme neměli odvahu realizovat naše ekonomické koncepty. Pro mě to byla fatální selhání ve vládě TOP 09, kdy jsme uhnuli ze standardních principů pravicové strany. Byly to koncepty Miroslava Kalouska a s pravicovostí příliš společného neměly. Zájem udržet vládu byl větší než ochota dělat čistou pravicovou politiku. Proto už ODS nemůže jít do koalic, kde nebude schopna garantovat splnění svých slibů,“ řekl Kuba v rozhovoru.

ODS kývala na levicovou politiku Kalouska

„Já třeba na Ministerstvu průmyslu a obchodu připravil balíček, který měl pomáhat podnikatelům snižovat administrativní zátěž. A vrátil se nám na vládu s připomínkami. Všechna ministerstva, která k tomu měla co říct, tedy ministerstva financí, zdravotnictví a práce a sociálních věcí, řídila TOP 09. A všechny moje návrhy zamázli. Navíc řekli, že když projdou, položí vládu. To je něco, co ODS fatálně zničilo. Vyklizení silových ministerstev byla na začátku ohromná chyba,“ přiznal se první místopředseda ODS.

Zásadní chybou, kterou podle Kuby ODS ve vládě pod vedením Petra Nečase udělala, bylo, že ODS opustila programové priority a ustoupila vůli Mirka Kalouska. „Věřím, že když se dnes podíváte na frustraci voličů, přispívá k ní třeba právě pohled pravicového voliče na to, jak je slepená vláda podporovaná lidmi z levice a jeho strana není schopna realizovat svůj program. ODS podle mě nejvíc doplatila právě na to. My jsme přistoupili na levicové koncepty TOP 09, na zvedání daní, na otravování živnostníků, na sKarty, na věci, které nejsou politikou ODS,“ vysvětlil Kuba. 

Na Výkonné radě ODS proti Kalouskovým socialistickým nesmyslům téměř nikdo nevystoupil

ParlamentníListy.cz se dotázaly předáků ODS, zda s Kubou souhlasí, a většinou tomu tak bylo. Podle europoslance Ivo Strejčka ale nelze vše shazovat jenom na Petra Nečase, podle něj se proti levicovým krokům vlády ve vedení ODS nikdo příliš neozval.

„Vzpomínám si, že jsme na různých jednáních Výkonné rady ODS výkon a obsah naší politiky uvnitř koalice někteří z nás kritizovali. A nejen zvyšování daní, ale také církevní restituce či takzvaný druhý penzijní pilíř nebo přímou volbu prezidenta. Tyto postoje jsme zastávali s Hynkem Fajmonem, Janem Tesařem, Markem Šnajdrem, snižování spotřební daně na pohonné hmoty i s Jiřím Kadrnkou. Nějak si neuvědomuji, že by i ostatní členové výkonné rady naznačovali nějak silně stejné postoje. Hledejme chyby v naší politice nejprve zejména uvnitř celé ODS, ne pouze u Petra Nečase. To bychom si to příliš ulehčovali,“ řekl ParlamentnímListům.cz Strejček.

Bude mít ODS důvod pro svou existenci?

Dle názoru europoslance Hynka Fajmona udělala ODS chyb více, než zmínil Kuba: „Na Kongresu ODS před rokem jsem říkal, že chybou jsou špatně nastavené církevní restituce, nesmyslná důchodová reforma a šílený daňový balíček. Tento názor mám stále. Prosazení těchto věcí většinou jednoho hlasu dnes odsouzeného poslance byla cesta ke ztrátě důvěry voličů v ODS.“

Podle exposlance Waltera Bartoše lze dát Martinu Kubovi za pravdu. „ODS vznikla v devadesátých letech jako strana prosazující ve společnosti konzervativní hodnoty doplněné liberálním ekonomickým programem, Bohužel v období posledních tří let jsme tyto principy opustili, nedělali jsme, co jsme měli, a zde je výsledek. Pravicová politika nemá řešit fiskální obtíže zvyšováním daní – to je ekonomický model socialistů, kteří věří, že zvýšená sazba znamená automaticky více peněz ve státní kase. Není možné hlásat, že základem konzervativní politiky je rodina, a nechovat se podle toho. A je toho více, co jsme udělali nedobře, ale nemá smysl to teď rozebírat. ODS se musí vrátit k tomu, na čem byla založena. Musí najít témata, která budou přitažlivá, jinak ztratí svůj raison d´etre,“ vysvětlil Bartoš.

Co o nás napíší v novinách...

Bývalý místopředseda ODS a exministr životního prostředí Pavel Drobil vidí příčinu krize ODS i v tom, že se zachtěla zalíbit médiím, což ale neznamenalo, že by se tím zalíbila svým voličům. Chybou ODS podle něho i bylo nedostatečné vysvětlování vládních kroků voličům: „Například v době souboje o takzvaný daňový balíček, kdy se právě spoustě levicových nesmyslů z dílny TOP 09 podařilo díky ODS zabránit.“

„Nejhlavnějším zločinem ODS na našich voličích a programu byl bezbřehý populismus, kdy jsme naše kroky nepoměřovali tím, co na ně řeknou naši voliči, ale tím, co o nich druhý den napíše MF Dnes a Respekt. Jednotlivcům ve straně tento typ politiky zabezpečil přízeň některých médií, stranu ale poslal z dvacetiprocentních preferencí na hranu volitelnosti. Pokud se z toho poučíme, je šance dostat ODS opět do čela pelotonu parlamentních stran. Pravicový volič chce volit lídra a politika s jasnými a mnohdy i nepopulárními názory, a ne úředníka či kluka nebo holku z plakátu, jejichž jedinou devízou je to, že své politické postoje podřizují ranním titulkům novin v bláhovém přesvědčení, že vyjadřují názory našich voličů a veřejný zájem,“ dodal Drobil.

Často jsme si kladli otázku, co to po nás Nečas chce

„Ano, myslím, že kolega Kuba celkem správně pojmenoval, co jsme, on i my ostatní, poslední tři roky zhusta dělali. Často jsme si kladli otázku, co je příčinou toho, že předseda naší strany od nás chce podporu pro programové návrhy, které s dlouhodobou vizí ODS neměli nic společného. Proč máme uprostřed recese zvyšovat daně, proč máme zhoršovat život živnostníkům, proč máme podporovat přímou volbu prezidenta a proč máme v době, kdy je třeba uvolnit co nejvíc peněz do veřejného prostoru, podporovat zákon o nezadávání veřejných zakázek a tak dále,“ říká exposlanec Aleš Rádl.

„Je smutné, že náš předseda byl evidentně ve svém rozhodování zcela evidentně pod vlivem místopředsedy jiné strany. Je to smutné o to víc, že už existuje dostatečná empirie k tomu, aby se celkem s jistotou dalo říci, že každý, kdo si něco začne s Kalouskem, tak dřív nebo později čelí trestnímu oznámení, nebo že je z něj politická mrtvola. Ale asi už bylo a je v povaze Petra Nečase, že stále musí být v něčím područí. Charakter se formuje do třiceti, pak už člověk jen opakuje stejné vzorce,“ dodal Rádl.

Začalo to TOP Topolánkem

Podle exposlance Pavla Béma popsal Kuba situaci naprosto přesně, ale pouze jenom její část. „Druhá část pravdy je, že celý proces začal už za Mirka Topolánka, když s Miroslavem Kalouskem společně TOP 09 zakládali s tím, že to jednou bude společný projekt podobný alianci CDU-CSU. Už tehdy jsem Mirka Topolánka kritizoval a upozorňoval, že to je pro ODS cesta do pekel a že ODS jednou zničí. Nejenom TOP 09, ale také Miroslav Kalousek. Třetí kus a proutek do Svatoplukova biče je rozhodnutí Mirka Topolánka a následně i Petra Nečase postavit svou vnitrostranickou pozici na takzvaném boji s vnitřním nepřítelem. Hon na ´kmotry´ či politiky s odlišným názorem a následné vylučování, škrtání a v konečném důsledku i rušení celých organizací způsobily totální ztrátu sebevědomí i motivace členské základny jako hlavního stranického motoru a tím také důvěryhodnosti celé ODS,“ doplnil Bém.

Senátor Zdeněk Schwarz zvolený za ODS s Kubou také souhlasí, podle něhož ODS ustoupila od svého programu a vyhověla TOP 09 téměř ve všem: „A chybou bylo, že ODS neumí propagovat své pozitivní kroky a upozornit, že negativa pocházela od TOP 09 a byla ústupkem jí. Nečase a ODS kromě jiného tíží batoh TOP 09. Ale podle mého názoru nejvíce uškodili ODS její lidé. A je chyba svalovat vinu a vymlouvat se na jiné.“

Podle senátora Milana Pešáka řekl Kuba pravdu: „Daň za koalici s TOP 09 byla příliš vysoká. Teď je ale třeba hledět dopředu a to Martin Kuba dělá.“

ODS dělala práci za levici

„Bohužel Martin Kuba má pravdu a velmi mě překvapuje, že ODS je viníkem a TOP 09 za nic nemůže, přestože daňové a sociální problémy byly z jejich dílny. ODS za Petra Nečase prezentovala jen vládní politiku, ne politiku ODS,“ míní místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

„Já bych nepoužil slova o fatálním zničení ODS, ale je pravdou, že TOP 09 vzešlá z lůna části KDU-ČSL prosazovala mnohdy dosti levicové návrhy. I z tohoto důvodu jsem ji nepovažoval za faktickou alternativu vůči dlouhodobě ideově ukotvené ODS,“ míní exposlanec Vladislav Vilímec.

Podle europoslankyně Andrey Češkové bylo určitě chybou zejména zvýšení DPH a zavedení druhého pásma daně z příjmu fyzických osob: „Udělali jsme tím práci za levicovou vládu. Těmto krokům nerozuměli voliči ani členové ODS. Neměli jsme ustupovat Kalouskovi podle mého již na samém počátku tím, že jsme mu jako nejsilnější koaliční strana přepustili Ministerstvo financí. Tam začaly všechny problémy.“

Má pravdu, předseda

„Přidejte přímou volbu prezidenta,“ doplnil ke Kubovi ještě senátor Tomáš Jirsa. „Martin Kuba má pravdu,“ reagoval stručně místopředseda ODS Tomáš Chalupa. „Naprosto souhlasím,“ sdělil exministr zemědělství a předseda středočeské ODS Petr Bendl.

„Ano, je to tak,“ souhlasil s Kubou exposlanec Pavel Svoboda. „Je to tak,“ uvedl podobně místopředseda ODS v Plzeňském kraji Roman Jurečko. „Já to vidím bohužel podobně,“ reagoval senátor Jaroslav Zeman. „S tím souhlasím bez výhrad,“ napsal i místopředseda středočeské ODS Raduan Nwelati.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…