F. R. Čech: Pro Sobotku nejsou předčasné volby drahé? Ať jdou do prdele!

24.06.2013 20:02

ANKETA Co si myslí o vývoji posledních dní umělci? „Nechtěla bych být ani jejich soused,“ glosuje „aféru Nagyová“ třeba herečka Zlata Adamovská. Podle ní teď bude pro národ velké dilema, jestli k budoucím volbám – ať předčasným, či řádným – vůbec chodit. Hudebník a bývalý politik František Ringo Čech pak má obavy o osudy státního zástupce Ivo Ištvana a také policlstů, kteří v policejní akci velili.

F. R. Čech: Pro Sobotku nejsou předčasné volby drahé? Ať jdou do prdele!
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Ringo Čech

Aféra pravé ruky premiéra Petra Nečase Jany Nagyové, uvalení vazby na tři bývalé poslance ODS a zneužití Vojenského zpravodajství. Jak to působí na české umělce, a to bez ohledu na to, na jaké straně fronty stáli v přímé prezidentské volbě? Nechutně a amorálně, reagovali někteří z nich pro ParlamentníListy.cz.

„Jak to na mne působí? Blbě. No jak to může na člověka působit?“ odvětil třeba v kontextu této otázky hudebník a bývalý politik Michal Prokop.

„To je ale teda aféra! Ovšem já mám příliš málo informací na to, abych mohl soudit, jestli to ta policie přehnala. Každý sice k tomu kecá to svoje, ale myslím, že málokdo může vědět, co všechno policie má v rukách. Samozřejmě, že diskuse o tom, kde leží ona hrana mezi trestným činem a nějakým politickým obchodem, který je sice možná nemorální, ale ještě není na hraně trestního konání, je legitimní debatou. Ovšem na to, abych já to nějak rozsuzoval, tak k tomu skutečně nemám dostatek informací,“ řekl také Prokop.

F. R. Čech: Mám z toho zásahu radost

„Pro mne je tato otázka velice jednoduchá, neboť já pořád ještě zažívám radost z toho zásahu do takto vysokých špiček. Už to samo o sobě je pozitivní. A já znovu opakuji, že sdílím - podobně jako jeden z redaktorů - ty obavy o osud státního zástupce Ištvana a toho druhého bojovníka, neboť bude bezpochyby snaha je potrestat třeba velvyslanectvím v Mongolsku. Prostě odsunout je a vyřadit je ze hry. Protože určitě vzniká velký protitlak ze strany mocných lupičů... To mně leží na srdci a jakmile se něco podobného stane, tak já budu velmi smutný. No a co se týče Nagyové, tak u ní je zřejmé, že se evidentně vymlouvá. Říká: Nic si nepamatuji, nic jsem neudělala a podobně. Když ale bude soudní moc chytrá a moudrá a důsledná, tak ji dostane, stejně tak jako ty ostatní,“ poznamenal pro ParlamentníListy.cz někdejší poslanec a hudebník František Ringo Čech.

„Myslím, že pokud ti lidé něco udělali, tak bych si přála, aby co nejrychleji byl ten celý proces vyšetřování ukončený a oni zmizeli z politické scény. Nechtěla bych být ani jejich soused,“ uvedla pak pro ParlamentníListy.cz herečka Zlata Adamovská.

 

Mareš: Nechci to odbýt, ale zajímá mne to

„Ta otázka je určitě zajímavá, ale já jsem uprostřed natáčení, takže teď nemohu k tomu nic bližšího říci. Tato věc je ovšem natolik důležitá, že bych to nerad po telefonu nějak odbyl. Mohlo by to totiž být pochopeno jinak, než jak myslím, a to bych nerad,“ zmínil pak k dotazu pro náš server populární moderátor Leoš Mareš.

Režisér Filip Renč sice napřed odmítl cokoliv na téma politika říci, ale vzápětí se i on rozhovořil.

„V té aféře by mne jenom osobně zajímalo, kdo za tím stojí, co je to za aféru, proč je v ní zmixovaná Nagyová, pak bývalí tři poslanci, potom nějací vojáci... Je to, pravda, taková prapodivná hra, o níž se neví, kdo ji organizuje,“ poznamenal Renč.

Renč: Všechno se dnes děje na základě známosti

Na dotaz, zda jej ale aféra Nagyová překvapila, dodal: „Překvapila, asi jako každého. Na druhou stranu, když ale jdete cokoliv pracovně dělat, tak dnes je to téměř vždy na základě nějakých známostí nebo doporučení, takže za to přece nemůžete jít do vazby! Takže nechápu v tomto směru onu policejní akci a ani nevím, kdo v ní má pravdu – jestli je to opravdu boj s korupcí, nebo nějaký levicový puč. Já jenom někdy lituji, že jsem se odsud neodstěhoval dříve, že jsem zůstal v této 'banánové republice'. Kam jsme se to dostali? Vždyť je to strašné!“ dodal režisér.

I poněkud kontroverzní sochař a výtvarník David Černý řekl svoje. „Teď už čekám jen na to, že se třeba ukáže, že se Kalousek rozhodl, že změní pohlaví a stane se ženou,“ zmínil velmi ironicky Černý.

„Podle mne by bylo nejrozumnější, kdyby prezident Zeman vyhlásil nové volby a vzdal se i on prezidentského úřadu. To ale platí pro mne od doby, co byl zvolen,“ dodal úsečně pro ParlamentníListy.cz Černý.

Co se týče možného rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana jmenovat úřednickou vládu, přestože podporu v Poslanecké sněmovně pro ni ale vyjednanou nemá, tak v tom už umělci tak jednotní nejsou.

Adamovská: Neprožívám to jako oni, kteří se třesou o křesla

Anketa

Chcete, aby teď Zeman jmenoval svou úřednickou vládu?

80%
20%
hlasovalo: 2228 lidí

„Vy si myslíte, že celý národ prožívá tyhle politické hrátky? Moje práce mne zaměstnává natolik, že to neprožívám tak jako poslanci v Parlamentu, kteří se třesou o svá křesla,“ odvětila herečka Zlata Adamovská na dotaz, zda je podle ní rozumné sestavit nyní tzv. úřednickou vládu.

„Myslím, že lidé chtějí žít v klidu a přejí si, aby je poslanci zastupovali důstojně a pracovali pro ně, když si je zvolili. A aby vedli tuto zemi k řádu a aby k takovýmto věcem vůbec nedocházelo. Takže mne to celé popuzuje. Musím říci, že příští volby budou pro většinu národa velké dilema, jestli k nim vůbec chodit, protože v současné situaci nevidím vůbec východisko z toho, kdo by tuto zemi měl vést,“ dodala Adamovská pak k tomu, co by měl podle ní v této politické situaci prezident Miloš Zeman udělat.

„Pokud jde o to, jak se zachoval nebo co by měl dělat pan prezident Zeman, tady si nemyslím, že by nějaká úřednická vláda byla dobrou volbou a to už proto, že taková vláda nemůže nic moc dělat a také ani ne na dlouho, neboť sněmovna se nesporně rozpustí, protože si to ani jedna ze stran nepřeje. A úřednická vláda, která nemá podporu sněmovny, tak bude také v demisi, čímž je rovněž všechno omezené. Nemyslím si tak, že to je dobře, ale přesně jsem očekával, že se Miloš Zeman bude takto chovat a na tohle bude hrát. Já bych ale také osobně nebyl pro předčasné volby, ale pokud on bude tlačit na pilu, a bude určovat, kdo tady bude nějakou dobu vládnout, tak asi v tom případě jsou ty volby šťastnější než cokoliv jiného,“ dodal k tématu Michal Prokop.

Mají nahou prdel, vytloukají klín klínem...

„Co se týče předčasných voleb, já si myslím, že stojí peníze, tak ať jdou do prdele! Oni se tam hrnou k těm korytům a to si nemůžou počkat toho půl roku? Co to je za svinstvo? Vždyť to platíme my všichni! Když Slávek Sobotka řekne, že předčasné volby nejsou zase tak drahé, tak co je tedy podle něj drahého? Brambory, nebo co? O čem to mluví? Mají nahou prdel, vytloukají klín klínem, dělají samé dluhy a on řekne, že to není drahé,“ zmínil František Ringo Čech.

Podle něj se prezident Miloš Zeman v této věci chová velmi uvážlivě. „On udělá jen to, co považuje za správné. On prostě tu Nečasovu vládu nechce, vždyť také deklaroval, že se mu nelíbí, on určitě nepověří žádné blbouny. Vždyť jsme to všichni slyšeli – kolik důležitých zákonů by se neschválilo, kdyby...,“ nedopověděl F. R. Čech.

Zeman to prý řekl natvrdo: Chci tady vládu úřednickou

Připomeňme, že prezident Miloš Zeman už v úterý odpoledne jmenuje nového premiéra, který by měl sestavit kabinet po rezignaci premiéra Petra Nečase (ODS). Stát by měl nejspíše v čele úřednického kabinetu, pro jehož sestavení se prezident opakovaně vyjádřil. Zeman už o víkendu řekl, že vybírá mezi čtyřmi osobnostmi. Nejčastěji se mluví o bývalém ministrovi financí a současném poradci prezidenta Jiřím Rusnokovi.

Zeman i v pondělí po jednání tripartity řekl, že chce jmenovat úřednickou vládu. Podporu v Poslanecké sněmovně pro ni ale vyjednanou nemá. Vedení ODS třeba označilo možné sestavení úřednické vlády za snahu obejít Parlament, na jehož důvěře má podle Ústavy být vláda postavena. Strana tak úřednickou vládu nepodpoří.

Zeman v minulosti prohlásil, že má vůči předčasným volbám výhrady hlavně kvůli nutným výdajům ze státního rozpočtu. Usiloval o to, aby se sněmovní volby kvůli úsporám konaly příští rok ve stejném termínu jako volby do Evropského parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…