Gazdík okřikl Zemana: Raději byste měl mlčet

20.05.2013 20:45

Zděšen slovy prezidenta Miloše Zemana, jenž na Žofínském fóru odsoudil před mnoha lidmi druhý pilíř důchodové reformy, je předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík. Zeman totiž hovořil o možném krachu soukromých penzijních fondů a sypal z rukávu i příklady ze světa, kde se již tak stalo. Gazdík ale Zemanovi připomněl, že právě jeho vláda otázku penzí nebyla schopná vůbec řešit.

Gazdík okřikl Zemana: Raději byste měl mlčet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Na Žofínském fóru byl prezident Miloš Zeman dotázán, zda by on nebo jeho dcera vstoupili do druhého pilíře důchodové reformy. Zeman ale naznačil, že existují lepší způsoby, jak zhodnotit své peníze a řekl popravdě, že vlastně ani neví, zda jeho dcera Kateřina do druhého pilíře vlastně hodlá vstoupit.

„S dcerou jsem o tom zatím nemluvil, ale pochybuji,“ vysvětlil Zeman k dotazu.

„V každém případě si myslím, že jsou ale lepší způsoby zhodnocení, než je druhý pilíř důchodové reformy. To, čeho se obávám, je především krach soukromých penzijních fondů, i když jsem neustále ujišťován o tom, že jsou to fondy stabilní. Kdysi jsme ale byli podobnou reklamní kampaní ujišťováni o stabilitě kampeliček,“ nastínil Zeman problém penzijních fondů.

Patří tam i Enron...

Připomenul pak osud Maxwellova penzijního fondu. „Krach, že ano? Koneckonců i Enron byl také svým způsobem penzijní fond. Krach! A kdo vám zaručí, že třicet let někam budete dávat peníze, a pak vám řeknou sorry, na burze se nám nedařilo,“ uvedl k tomu prezident.

Dal i „děsivý příklad“, co se může stát s penězi, pokud jsou špatně investované. Akcie firmy CME se prý před dvěma lety prodávaly za dva tisíce korun. „No a v současnosti to je jen 53 korun,“ uzavřel Zeman s dovětkem, že CME je firma, která vlastní televizi NOVA.

Zemanova slova ale pěkně vyděsila Petra Gazdíka, šéfa poslaneckého klubu TOP 09, jehož někdejší ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek je vlastně duchovním otcem penzijní reformy.

Oni jen říkají: po nás potopa!

„Je to klasická rétorika levicových politiků, kteří se řídí úslovím 'po nás potopa',“ zhodnotil Gazdík chování Zemana. Sociální demokracie podle něj ale nyní dělá to samé, co nyní Zeman, tedy že důchodovou reformu stále jen kritizuje, místo nastínění toho, jak problém řešit.

„Principem těchto levicových politiků je, že když po nás potopa, tak mne ani nezajímá, co bude za dvacet let. Ale hlavní je, že teď budu říkat populární věci. Je strašná škoda, že ani někdejší Zemanova vláda nevymyslela ten způsob, jak vyřešit problém důchodové reformy, protože celé poselství důchodové reformy je mimo jiné o tom, že moje generace, tedy generace třicátníků a čtyřicátníků vzhledem k populační křivce, nebude mít rozhodně takové důchody, jaké má dnešní generace,“ řekl dále na konto Zemana Gazdík.

Zdůraznil také, že problém penzí se již de facto řeší 15 let, jenže žádná vláda za tu dobu nebyla schopná jej vyřešit. Až nyní kabinet Petra Nečase měl odvahu toto rozseknout.

„Já si navíc myslím, že druhý pilíř je o trochu jistější, než je nynější státní důchod. Své o tom ví třeba důchodci v Řecku a dalších státech, které zkrachovaly, třeba i v Argentině,“ připomněl nakonec Gazdík.

Od ledna mohou lidé přesměrovat tři procentní body do druhého pilíře, tedy vlastního spoření u fondů, k tomu je nutné přidat částku ve výši dvou procent ze svého. Do konce dubna ovšem podle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí do druhého pilíře vstoupilo jen asi 32 tisíc lidí.

Sobotka: Ten druhý pilíř skutečně zrušíme

Zeman ale není zdaleka sám, kdo druhý pilíř kritizuje, Třeba předseda ČSSD Bohuslav Sobotka dnes v Olomouci opětovně uvedl, že sociální demokracie v případě volebního vítězství zruší druhý pilíř penzijního systému, avšak lidé, kteří se mezitím penzijním fondům upíší, o peníze nepřijdou. Podle něj je o druhý pilíř penzijního pojištění malý zájem, takže jeho budoucí zrušení nebude složité a vláda by poté měla soustředit síly na stabilizaci průběžného státního pilíře financování penzí.

"My nechceme lidi připravit o úspory, které do druhého pilíře během příštích měsíců poskytnou. Chceme jim dát možnost a zákonem upravit možnost převedení těchto prostředků do třetího pilíře (penzijního připojištění). Chceme také dát všem lidem možnost vrátit se do prvního pilíře," řekl Sobotka a zdůraznil, že hrozí, že řada penzijních fondů kvůli malému zájmu lidí nestihne včas dosáhnout zákonem stanoveného minimálního počtu klientů, kterých musí mít každý fond do 24 měsíců od svého vzniku nejméně padesát tisíc. Nenaplněné fondy by pak podle něj byly zrušeny a jejich klienti převedeni do služeb jiného z fondů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…