Grebeníček: Nečasi, Vondro a Pospíšile. Máte čest? Ven z vlády

10.04.2012 20:55

Poslanec KSČM Miroslav Grebeníček zaslal v úterý otevřený dopis předsedovi vlády Petru Nečasovi. V tomto dopise komunistický poslanec vyzval premiéra k odstoupení z funkce, protože prý pět let vědomě tajil informace o odposleších Pavla Béma a Romana Janouška, jakož i další informace o rozkrádání veřejných prostředků, se kterými se seznámil jako místopředseda Topolánkovy vlády.

Grebeníček: Nečasi, Vondro a Pospíšile. Máte čest? Ven z vlády
Foto: kscm.cz
Popisek: Miroslav Grebeníček, poslanec KSČM

Grebeníček Nečase vyzývá k „jeho osobní odpovědnosti ve věci krytí prokorupčního, lobbistického, klientelistického a kriminálního jednání a kauz, ve kterých jsou podezřelí členové vlády, klienti sponzoři stran vládní koalice“.

V dopise se dovolává své interpelace z února letošního roku, týkající se údajného „špiclování a sledování legitimních parlamentních stran s cílem ovlivnit a omezit demokratickou politickou soutěž a odvést pozornost od kauz, ve kterých jsou podezřelí členové vlády“. Premiérova odpověď prý byla plná nedůstojných vytáček, a popírala, že ministři Nečasovy vlády navrhovali sledování opozičních stran a veřejně ho podněcovali.

Grebeníček obvinil Nečase (a rovněž premiéra Topolánka) že byli ve střetu zájmů, když jako členové vlády dostávali informace o svých politických oponentech v ODS, např. Pavlu Bémovi. „Vláda, jíž jste byl v roce 2007 členem, získala konkrétní informace o působení klientelistické mafie, navázané na ODS v hlavním městě. Existuje vážné podezření, že toto státem organizované sledování bylo umožněno nikoliv s cílem chránit demokracii, ale s cílem vyřizování vnitrostranických účtů.“

Grebeníček dává tyto praktiky do souvislosti s údajnou kampaní proti KSČM (tím jsou pravděpodobně míněny snahy o postavení komunistické strany mimo zákon). Poznamenává, že KSČM působí demokraticky a v souladu s Ústavou, což ostře kontrastuje s chováním premiéra a členů vlády vůči ohrožení demokracie a ekonomických zájmů státu.

Podle Grebeníčka Nečas již v roce 2007 jako člen vlády měl od BIS k dispozici adresné a konkrétní informace, a přesto umožnili, aby primátor společně s kmotry nadále ovládali Prahu a získávali přístup k ovlivňování veřejné správy. Proto jej (společně s ministry Pospíšilem a Vondrou) vyzývá: „Máte-li dostatek cti v těle, pak je zde pádný důvod, abyste složili mandát také Vy. V zájmu občanů je na místě, abyste složili své poslanecké mandáty a vzdali se výkonu svých funkcí ve vládě České republiky.“

Podle Grebeníčka by premiér neměl napodobovat své neschopné a všeho schopné předchůdce. Jinak se prý nelze divit tomu, že si lidé myslí, že komu se zamlouvá tato vláda, měl by navštívit psychiatra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…