Hlasy z ČSSD: Za určitých podmínek by to s komunisty šlo

19.03.2012 18:52

ČSSD se netají tím, že by chtěla napodobit volební výsledek slovenského Smeru. Také proto se ve straně začíná ozývat volání po zrušení Bohumínského usnesení, kterým si sociální demokracie v roce 1995 zakázala spolupráci s KSČM na vládní úrovni. Na internetu se dokonce objevila petice za zrušení usnesení, kterou napsal řadový člen ČSSD, Drahomír Stanke.

Hlasy z ČSSD: Za určitých podmínek by to s komunisty šlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip s Bohuslavem Sobotkou ve sněmovně

Sociální demokraté budou bez podpory komunistů jen těžko rušit reformy Nečasovy vlády, které tolik kritizují, a jsou si toho vědomi. Zároveň se ovšem celkem logicky bojí toho, že jejich případná spolupráce s komunisty by jim mohla odlákat část konzervativních levicových voličů.

Rath: Debata o spolupráci je nutná

Vedení ČSSD se k revizi Bohumínského usnesení příliš vyjadřovat nechce. „Tato debata není na pořadu dne. Sjezd máme až za rok a ten jediný to může změnit,“ prohlásil pro ParlamentniListy.cz například místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Poněkud konkrétnější je středočeský hejtman a stínový ministr zdravotnictví David Rath. „Bude v příštích letech nezbytné vést v sociální demokracii debatu o míře povolební spolupráce s KSČM. Komunistická strana by měla udělat gesto a přihlásit se k zakotvení naší země v mezinárodních strukturách, především v NATO a Evropské unii,“ řekl.

Komunisté se spolupráci s ČSSD rozhodně nebrání

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek si myslí, že zrušení Bohumínského usnesení je nesmysl.

Jihomoravský hejtman a první místopředseda ČSSD Michal Hašek má jiný názor. "Pro mě osobně je volební výsledek na Slovensku jasným impulsem k intenzivní debatě o postupném sjednocování české levice. Toto téma se stává velmi aktuální. Jedině takový postup umožní přiblížit se v budoucnu k neuvěřitelným 45 procentům voličské podpory, které Robert a Smer-SD na Slovensku získali,“ sdělil redakci Hašek.

ČSSD se k levici hlásí a když vládla s opo-smlouvou, tak KSČM získala. Je na ČSSD, zda by podporu zleva chtěla nebo ne,“ míní poslanec KSČM Jiří Dolejš.

Existuje už i petice za zrušení usnesení

Na internetu existuje od 25. února letošního roku petice za zrušení Bohumínského usnesení od Drahomíra Stanke z Hlučína. „Víte, já jsem jen řadový člen ČSSD, nejsem ve straně nijak činný, ale zrušení usnesení vidím jako možnost, jak by levice mohla získat ústavní většinu,“ řekl pro ParlamentníListy.cz.

Inspirací mu bylo právě vítězství Ficova Smeru. „Napadlo mě to, když jsem viděl sjednocenou levici na Slovensku, a výsledek tamních voleb mi dal za pravdu. Podívejte, tady už se nerozkrádá, ale tuneluje. Za dva roky tu už nemusí vůbec nic zbýt. Společnost se radikalizuje čím dál víc a už nelze čekat. Podle posledních průzkumů by levice získala ústavní většinu a mohla ještě vše napravit. Navíc nevidím ohledně KSČM žádný problém, jde o normální stranu a žádné snahy pravice o její zákaz neměly úspěch.“

Stankeho petici už podepsalo zhruba 380 lidí.

Přestaňme se tvářit, že nás podpora komunistů obtěžuje

Nesouhlasím s postojem strany ČSSD, která stále není ochotna zrušit své usnesení ze XXVII. sjezdu v dubnu 1995(!) v Bohumíně o zákazu spolupráce ČSSD a KSČM na vládní úrovni. Oprávněně se obávám, že strana svým postojem, do kterého se nechává vmanipulovávat propagandou pravicových stran, způsobí, že po volbách, které dle všech příznaků levice pravděpodobně zase vyhraje, znovu dojde k tomu, že ve vládě budou pravicové strany. To by mohlo být pro tento pravicovými vládami rozvrácený stát už prakticky likvidační. Je už konečně nutné si přiznat, že komunisté se za posledních dvacet let stali plnohodnotnou parlamentní stranou a je potřeba s nimi začít spolupracovat na rovnoprávné úrovni. Postoje ČSSD ve stylu: 'My ty volby vyhrajeme, ale protože nebudeme mít dostatečný počet hlasů, tak komunisté nás potichu z povzdálí podpoří a my mezitím budeme dělat, že nás to v podstatě obtěžuje.' Je nutné, aby levice vystupovala jako jeden blok,“ píše Stanke v petici.

Pravicové vlády jsou důsledkem usnesení v praxi

Tak se ostatně chovají i vládnoucí pravicové strany, které se před volbami pouze účelově rozštěpily do několika stran, aby získaly co nejvíce dezorientovaných voličů. Jako člen ČSSD zde prohlašuji, že pokud vedení strany nezmění své chování, tak ve volbách dostanou můj hlas komunisté! Nehodlám čekat, až to ČSSD levici opět projede! Takto alespoň budu mít jistotu, že můj hlas dostane levice, ne nějaký koaliční slepenec z pravicových stran jako ve volbách v roce 2002. Dnešní rozvrat, ve kterém se naše země nachází, je v podstatě důsledek aplikace Bohumínského usnesení ve všech volbách, které po něm následovaly,“ uzavírá autor.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…