Iniciativy se pokusily předat Zemanovi výzvu k předčasným volbám. Marně

23.06.2013 16:07

Zástupci osmi občanských iniciativ se dnes neúspěšně pokusili na zámku v Lánech na Kladensku předat prezidentu Miloši Zemanovi výzvu k uspořádání předčasných voleb. Výzvu však nikdo ze zástupců Hradu nepřevzal. Představitelé iniciativ uvedli, že už dříve dokument poslali prezidentovi také poštou.

Iniciativy se pokusily předat Zemanovi výzvu k předčasným volbám. Marně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas předal do rukou prezidenta demisi. Zeman pověřil Nečase i vládu výkonem funkce do jmenování volády nové.

Podle iniciativy jsou předčasné volby nejvhodnějším řešením situace poté, co premiér Petr Nečas (ODS) podal v pondělí demisi v reakci na aféru, kdy ředitelka jeho kabinetu Jana Nagyová byla údajně zapojena do korupce a do zneužívání vojenské tajné služby. Mluvčí iniciativy Ne základnám Eva Novotná ČTK řekla, že předčasné volby chce podle jejích informací 85 procent občanů.

Pokusu o předání výzvy předcházel pochod zhruba 20 příznivců jednotlivých iniciativ z lánského hřbitova, kde je hrob prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, k zámku. U hřbitova došlo podle zpravodajky ČTK k fyzické potyčce mezi několika shromážděnými aktivisty.

Aktivisté dorazili k lánskému zámku v době, kdy v něm prezident jednal se zástupci Věcí veřejných o současné politické situaci. V předchozích dnech se Zeman sešel i s představiteli ODS, TOP 09, KSČM a ČSSD. Zatímco levicová opozice vyzývá k co nejrychlejšímu uspořádání předčasných voleb, strany dosavadní koalice by chtěly ve vládě pokračovat s novou premiérkou Miroslavou Němcovou (ODS). Zeman by měl své rozhodnutí oznámit v úterý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…