Jandák hájí Zemana: Jestli se to tomu Putnovi nelíbí, tak ať odsud odjede

20.05.2013 17:43

Kauza nejmenovaného profesora Martina C. Putny, která hýbe Českem, pobavila i známého glosátora, poslance za ČSSD a herce Vítězslava Jandáka. Ten považuje případ za pseudokauzu českých médií. A jak pro ParlamentníListy.cz doslova řekl: „Je mi to putna, že tam není Putna."

Jandák hájí Zemana: Jestli se to tomu Putnovi nelíbí, tak ať odsud odjede
Foto: Archiv Z. Škromacha
Popisek: Vítězslav Jandák se starostou Č. Krumlova Daliborem Cardou

Anketa

Dělá Zeman dobře, když blokuje jmenování profesora Putny?

63%
37%
hlasovalo: 18137 lidí

„Proti panu Putnovi osobně nic nemám, neznám ho, ale myslím si, že tenhle stát má daleko větší problémy, než se zabývat nějakým Putnou. Je mi to putna, že tam není Putna, a bude tam někdo jiný, nebo nebude.  Protože, buď budeme opravdu ctít demokracii, zákony a Ústavu, nebo budeme dělat politiku v kavárnách a budou tu rozhodovat pravdoláskaři a takzvaní intelektuálové,“ říká Vítězslav Jandák.

Ten je prý konsternován tím, jak se „vyrobil“ mezi českými novináři problém, který ve své podstatě neexistuje.

„Asi nemají média o čem psát a vysílat, protože dělají problém z něčeho, kde není. Prostě právo prezidenta je jmenovat soudce, profesory, velvyslance, nebo je také nejmenovat. Já rovněž hlasuji proti některým zákonům, ty jsou pak přijaty, ale i já je musím dodržovat. Tomu se říká demokracie. Za to lidi v Česku bojovali. Tak si musíme rozmyslet, co chceme,“ míní Jandák.

Namítá, že takzvaně „uzurpovat“ si právo, že „mne prezident musí jmenovat“ někým nebo něčím, je prý protidemokratické.

„To, ať se na mě pan Putna zlobí nebo nezlobí, ale vážně není o demokracii.  A pokud se to jemu a podobným lidem nelíbí, nemusí tu být. Mohou odejít, odjet. To je ta výhoda, že dneska může kdokoli kamkoli. Ale divil bych se, že v jiné zemi, byť na 'Západě' by podobný případ skončil jinak. Jde ovšem o to, že tohle není o Putnovi, ani Zemanovi. Je to o Ústavě a je to o demokracii… Je to i o tom, že média vytvoří z nějaké nepodstatné věci obrovskou kauzu a tu živí. A takzvaní pravdoláskaři se spojí a začnou to přiživovat a ohánějí se vším možným. Ohánějí se demokracií, přičemž ale ji sami popírají. Už tím, co dělají a co říkají,“ říká Jandák.

„Vždyť sám obrázek toho, jak ministr Schwarzenberg podmiňoval jmenování velvyslanců tím, že když Zeman povolí Vondru, on bude pro jmenování Klausové a Remka, svědčí o tom, jak to funguje a jak to fungovat nemá. Jak se staví k prezidentovi. Uvědomil si tu někdo, že prezidentská kampaň už dávno skončila?“ ptá se Jandák.

Rozhořčení některých lidí prý poslanec a herec chápe. Prý proto, že mají pocit, že je demokracii ubližováno. Opak je ale pravdou.

„Pravdoláskaři měli vždy své guru. Teď je to asi pan Putna. Já ho neznám. Možná je to vynikající profesor, nevím, neznám ho. Ale jedno je jisté, všichni o tom mluví, všichni radí, všechny je slyšet, jen Putnu slyšet není. Všichni chtěli vládu demokracie, parlamentní demokracii, a když ji mají, stěžují si. Co tedy vlastně chceme, víme to?“ ptá se Jandák.

„Chce to klid a zhluboka dýchat. Pak bude všechno zase v pořádku,“ dodává Jandák.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…