Jandák natřel TOP 09 za útoky na ministra kultury: A co ty vaše šaškárny

01.08.2013 16:36

Bývalý ministr kultury Vítězslav Jandák se nestačí divit, jaký povyk se strhl proto, že nový šéf rezortu Jiří Balvín odvolal z funkce ředitele Národního divadla Jana Buriana. Je na každém ministrovi, aby zvolil metodiku obsazování takových postů, a ten nynější navíc zvolil nejčistší variantu. Navíc vypsané veřejné výběrové řízení odvolaný ředitel bezpochyby vyhraje.

Jandák natřel TOP 09 za útoky na ministra kultury: A co ty vaše šaškárny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák

Mnohem větší poprask na politické scéně než odvolání šéfa Českých drah Petra Žaludy vyvolalo rozhodnutí ministra kultury Jiřího Balvína, jenž z funkce ředitele Národního divadla odvolal Jana Buriana v den, kdy se jí teprve ujal. „Důvodem mého rozhodnutí je skutečnost, že v takto významných institucích, zvláště s titulem národní, je třeba obsazovat řídící pozice na základě výsledků veřejného výběrového řízení, což se v tomto případě nestalo,“ zdůvodnil Jiří Balvín svůj krok.

Podle ministra kultury lze jenom tak zajistit, že při jakékoliv změně na politické scéně nebude docházet k neustálým změnám v obsazování řídících funkcí. Do konce měsíce srpna proto Ministerstvo kultury vypíše na tento post veřejné výběrové řízení. Za toto rozhodnutí se na něj snesla palba kritiky jak od ODS a TOP 09, které nedávno přišly o mocenské pozice ve vládě, ale i od ČSSD, jejíž předseda Bohuslav Sobotka se chce obrátit na premiéra Jiřího Rusnoka, aby zajistil návrat Jana Buriana do funkce.

Bývalý ministr kultury by Buriana jmenoval i bez výběrového řízení

„Nemluvil jsem ani s panem ministrem, ani s Honzou Burianem, ale jak to chápu, tak ministr už před nějakou dobou nasadil poněkud jinou metodiku obsazování významných funkcí v národních institucích. A já na tom nevidím nic tragického, že chce, aby byla na všechno vypisována veřejná výběrová řízení. Myslím, že to není akt ani proti Honzovi Burianovi, ani proti dalším,“ říká pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD a bývalý ministr kultury Vítězslav Jandák.

Zdůrazňuje přitom, že každý ministr má právo si vytvořit svou metodiku a zvolit způsoby, jak tato místa obsazovat. „Já bych to neudělal, ale to je metodika, kterou chce a prosazuje ministr Balvín. Já bych byl dokonce tak odvážný, že bych ho obsadil sám bez výběrového řízení, na to má ministr také právo. To všechno se dá, variant je velké množství a tohle je varianta asi nejobjektivnější a nejčistší, tak si ji vybral a je nutné to respektovat,“ konstatuje Vítězslav Jandák.

Žádná šaškárna, těch se nadělali dost Besser a Hanáková

Nad bouří, kterou Balvínův krok vyvolal u politiků, proto kroutí hlavou. „Podle mého názoru to není šaškárna, každý ministr má na tohle právo. Ty největší šaškárny se děly za Bessera a za Hanákové. A ta nervozita, která v Národním divadle dnes je, protože málokdo ví, že tam je neustále stávková pohotovost, vyplývá z nesmyslného, já říkám nejedlovského kroku. To, co kdysi udělal Zdeněk Nejedlý, tak to udělali pravicoví ministři kultury, když spojili Národní divadlo se Státní operou. A od toho se odvíjí celková nervozita, vztek a všechno ostatní,“ tvrdí exministr kultury.

„Jsem jenom překvapen, že někteří moderátoři už vyzývají k tomu, aby se umělci postavili proti novému ministrovi. Já si myslím, že to není zrovna jejich úkol. Zaslechl jsem to ve veřejnoprávní televizi, kdy paní Tvarůžková říkala, jaké už umělci chystají tvrdé kroky proti ministrovi. Myslím, že tohle není úkolem veřejnoprávní televize, aby dělala. Já ať s tím aktem můžu jakkoli souhlasit, nebo nesouhlasit, tady se ale nic neděje,“ poukazuje Vítězslav Jandák, že Jan Burian jen ještě jednou projde výběrovým řízením a bude to mít dvojnásobně pevné.

Do veřejného výběrového řízení může odvolaný ředitel jít s klidem

Nevidí totiž jiného vhodného adepta na tuto funkci, než je právě Jan Burian. „Já jsem ho prosazoval i u bývalé ministryně Hanákové a jednání jsem s ním vedl už i v době, kdy jsem byl ministrem já. Jednak měl zkušenosti s dostavbou divadla v Plzni, jednak uměl vést vícesouborové divadlo. Jako ministr jsem často jezdil do plzeňského divadla, tak si myslím, že na to má. On jediný,“ zdůrazňuje pro ParlamentníListy.cz Vítězslav Jandák.

Myslí si přitom, že čerstvě odvolaný šéf Národního divadla může zůstat klidný. „Tady není mnoho vícesouborových divadel v republice, abychom měli zásobu pěti, deseti kandidátů na takovýto post. Takže, jestli se toho Honza Burian zúčastní – a já bych mu doporučoval, aby se toho veřejného výběrového řízení zúčastnil – tak mám pocit, že to stejně vyhraje, takže bude ředitelem,“ dodává Vítězslav Jandák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…