Jaroslav Foldyna odpovídal čtenářům. Vypořádal se i s rozzuřeným tazatelem

05.01.2015 20:35

Z PROFILŮ I mezi vánočními svátky a také v novém roce si udělal poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna čas na to, aby odpověděl čtenářům ParlamentníchListů.cz na jejich zvídavé dotazy. „Neudělal by prezident Zeman nejlépe, kdyby zaujal roli mrtvého brouka, používal jen obecná vyjádření a na zběsilé útoky lumpenkavárny vůbec nereagoval?“ zajímalo v množství otázek jednoho z tazatelů. „Strategie mrtvého brouka by znamenala naprostou nadvládu pokrytectví a lži,“ reagoval k tomu na svém profilu na ParlamentníchListech.cz Foldyna. Ovšem i na jiné dotazy trefně reagoval.

Jaroslav Foldyna odpovídal čtenářům. Vypořádal se i s rozzuřeným tazatelem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna

Bývalý ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg je zřejmě trnem v oku hned několika čtenářů ParlamentníchListů.cz. Různobarevnými dotazy proto zaútočili na sociálního demokrata Jaroslava Foldynu, o němž je známo, že prostě knížete zrovna "nemusí". V jednom z dotazů na Foldynu třeba zaznělo, co říká jako socialista na to, že exministr zahraničí by rád opětovně šel do boje o prezidentský post, kdyby se brzy konaly předčasné prezidentské volby.

„Myslíte, že jako Bilderberger a člen Trilateral Commission má informace, o kterých my, normální smrtelníci, můžeme jen spekulovat? Tedy že náš nový ´říšský protektor´ plánuje prostřednictvím svých kontaktů na státním zastupitelství a policii podobnou akci jako jeho předchůdce proti Petru Nečasovi?“ zajímalo v tomto směru čtenáře.

„Nechci posuzovat účast Karla Schwarzenberga v různých nadnárodních tajných skupinách. Podstatné je, koho si lidé budou volit a volí. A je někdy tragédií, že vlastně platí to, že každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží. Lidé v této zemi rezignovali na své právo volit, být angažovaní v politice, a proto je celá řada lidí takových, jaké si lidé zvolili, a to je smutné,“ reagoval k tomu Foldyna.

Schwarzenberg ale vytočil i dalšího čtenáře.

„Pan Schwarzenberg opět plně využil svůj autodestrukční politický potenciál, když se pohrdavě vyjádřil o voličích z ´Dolních Prčic´. Řečeno poněkud pejorativně; lze předpokládat, že kombinace pokročilého věku, mizerné znalosti češtiny a neskrývaného odporu vůči nemajetným spoluobčanům povede k dalším ´pozoruhodným´ výrokům, které z pana Schwarzenberga učiní politickou mrtvolu. Jinou osobností schopnou oslovit širší voličskou obec lumpenkavárna asi nedisponuje a nepochybně si to velmi dobře uvědomuje,“ poznamenal napřed tento pozorný čtenář ParlamentníchListů.cz. Následně na Foldynu ale vypálil dotaz:

„Neudělal by za této situace prezident Zeman nejlépe, kdyby zaujal roli mrtvého brouka, používal jen obecná vyjádření a na zběsilé útoky lumpenkavárny vůbec nereagoval?“

„Váš názor je zajímavý, ale jak sledujeme dnešní mediokracii, která z komára udělá velblouda, tak by strategie mrtvého brouka znamenala naprostou nadvládu pokrytectví a lži a to si myslím, že je potřeba komentovat a vymezit se proti tomu,“ zmínil k tomu jednoznačně Foldyna, který před necelým měsícem v Půlnočním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz v souvislosti s dotazem, zda by si dokázal představit na postu hlavy státu právě Karla Schwarzenberga, uvedl:

„V této dané situaci kdyby býval byl prezidentem ČR Karel Schwarzenberg, tak by se to asi odehrávalo stejně jako ve Švejkovi. Možná že by lidé běhali po Praze a zpívali si: Jedeme na Rusa a nevíme proč. Karel Schwarzenberg by ale podle mne nehájil zájmy České republiky, i když takovou situaci, kdy je prezidentem ČR, si představit nedovedu. Dokonce ani pro to nechci hledat slova. Ovšem netvrdím, že je Miloš Zeman člověkem a prezidentem bez chyb. Nicméně ty jeho nedostatky nejsou zas až tak zásadního charakteru, aby se proti němu rozpoutala taková hysterie ze strany poraženců, jakou rozpoutala TOP 09, která se asi nesmířila stále s tím, že prohrála prezidentskou volbu.“

Eliminujte Zaorálka!

Ale pojďme zpátky k jiným otázkám čtenářů na profilu Jaroslava Foldyny, kde jeden z nich naopak dává najevo, že mu „nevoní“ ten nynější ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). U Foldyny se proto dožadoval toho, aby Zaorálka „eliminoval“ z vedení sociální demokracie, neboť jí prý škodí.

„Děkuji vám za váš konzistentní postoj, který je v naprostém protikladu k zprofanovanému a alibistickému ministru Zaorálkovi,“ uvedl ke svému dotazu ještě tento muž.

„S panem ministrem Zaorálkem vedu časté diskuse,“ nenechal se ale vyvést z míry Foldyna a dále k otázce zmínil, že názory Zaorálka jsou výrazně ovlivněny jeho funkcí, kdy má jako ministr velkou odpovědnost a své rozhodnutí činí v prostředí, které je odlišné od běžného.

„Je pravda, že s ním často polemizuji. Za konzistenci politikům netřeba děkovat, to je třeba od nich vyžadovat a já jsem rád, že můj postoj za takový považujete,“ zakončil Foldyna odpověď.

Dotaz položený od tazatele těsně po vánočních svátcích ale Foldynu zřejmě natolik zneklidnil, že na konci své reakce dokonce poznamenal, že mu tento člověk není ani k smíchu, ba ani k pláči, ale je mu prostě ukradený.

Říkáte jen to, co chtějí lidé slyšet

„Vy jste loajální vůči NATO?“ zněl totiž začátek provokativní otázky, v níž čtenář Foldynovi spílal za to, že pouze říká, co chtějí lidé slyšet:

„Jenom říkáte to, co chce slyšet Váš lid, abyste měli ty svá místečka. Paní z ODS má pravdu, když tento dotyčný pán chce něco vracet, že po tolika letech prozřel, tak v první řadě ať vrátí všechny peníze, které dostal z daních dělného lidu této republiky nebo ať je posílá na konto padlých vojáků, jejich rodiny to určitě přivítají. Já osobně bych od takového člověka nechtěl nic. Když jste tak pošpinil USA ohledně Jugoslávie, tak jenom napište někde nějaký blog, kde byste popsal hypoteticky svou představu o zastavení této nesmyslné války v Jugoslávii. Po bitvě je každý generál. Víte, já když něco čtu od lidí, kteří mají plná ústa sociálního státu apod. viz vy, tak mi je smutno, proč žiju tady v tomto Bananistánu. Vy sám a vaše nejbližší rodina ví sama, že tady jde jenom o to urvat co se dá, ohlupovat lidi svými hesly, kterým sami nevěříte, ale to je vám jedno. Čím bude dělný lid chudší, tím my ČSSD budeme mít větší moc. Jste mi k smíchu.“

A reakce Foldyny?

„Nevím, jestli mám odpovídat nebo neodpovídat. Vypadá to, že víte dopředu vše a nejlépe. Možná si vidíte na špičku nosu a to je tak vše. Zkuste někdy číst na internetu různé servery a nejen se dívat na zprávy České televize a číst informace někdejší Mladé fronty. Nemám nejmenší chuť vám cokoli vysvětlovat, když už dopředu víte, co je dobře a co špatně, kdo je dobrý a kdo špatný. Nejste mi ani k smíchu a ani k pláči, jste mi prostě ukradený,“ odvětil Foldyna.

„Už máte spočítáno kolik lidí nechali pozabíjet srbští fašisti Miloševič a Šešelj při budování Velkého Srbska v Chorvatsku, Bosně a Kosovu? Jenom v Sarajevu to bylo 11500 až 12600 lidí, z toho 600 až 1600 dětí, Srebrenica cca 8 000 albánských chlapců a mužů - máte přesná čísla?“ atakoval na Foldynu další zvědavec.

V odpovědi Foldyna, jenž je napůl Srb, tazateli doporučoval, ať si zkusí o této problematice napřed něco přečíst a poté ať něco veřejně píše.

"Abyste nevypadal směšně," vysvětlil politik a dodal: "Argumentovat, že ve Srebrenici umírali albánští chlapci, dokazuje, že nevíte, o čem mluvíte. Problematika konfliktů při secesi Jugoslávie je tak široká a složitá, že rozepisovat se v této chvíli tady je naprosto zbytečné. Jedno Vám však sdělím. Bez zahraničního vměšování, bez zahraniční finanční a materiální intervence secesistickým skupinám by k žádnému krveprolití v bývalé Jugoslávii nedošlo, a to je podstatné."

Jaroslav Foldyna ale odpověděl i na dotaz týkající se „fašistické vlády“.

„Proč vaše koaliční vláda schválila pomoc kyjevským fašistům, a to jak jejich léčení po majdanu, tak letos zimní výbavu? Máme snad málo potřebných, že posíláme proviant Pravému sektoru a straně Svoboda, které se producírují Kyjevem s vlajkami a symboly S. Bandery a hořícími pochodněmi? Jak vůbec můžete ve straně, která podporuje fašismus, být?“ dostal poslanec dotaz.

„Iniciativy, o kterých hovoříte, jsou iniciativy ministra obrany Martina Stropnického z hnutí ANO. Jste-li rozhořčen stejně jako já, směrujte dopis na šéfa hnutí pana Babiše, neboť pan Stropnický je ve vládě za ANO. Vláda jako celek o tom, že v našich čepicích budou vést vojáci ukrajinské armády občanskou válku, nerozhodla, rozhodl o tom ministr za hnutí ANO,“ odpověděl na to Foldyna.

Všechny dotazy i odpovědi naleznete na oficiálním profilu Jaroslava Foldyny na ParlamentníchListech.cz:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…