Jde do tuhého. Migrační mor zabíjí Evropu. Dráty na hranice a minová pole. Babiš, Keller, Gazdík či Okamura promlouvají o další hrozbě z EU

18.07.2017 20:10

ANKETA MF Dnes informovala, že italská vláda kvůli tomu, že má přeplněná centra pro migranty, zvažuje, že by vydala dočasná víza platná v celé EU 200 tisícům migrantů v Itálii, na jejichž základě by tito migranti měli až na dva roky právo bydlet, pracovat a pohybovat se v zemích Schengenu.

Jde do tuhého. Migrační mor zabíjí Evropu. Dráty na hranice a minová pole. Babiš, Keller, Gazdík či Okamura promlouvají o další hrozbě z EU
Foto: Balazs Beli
Popisek: Migranti překonávají zátaras na maďarsko-chorvatské hranici

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o celé věci myslí a jak by na to měla případně reagovat vláda ČR – zda by měla zavést kontroly na hranicích ČR, či jinak. Velká většina politiků by takové opatření považovala za šílenství a konec Schengenu, Italové si nesou odpovědnost sami za to, že své hranice nehlídají. Česká republika by si v takovém případě měla bránit hranice a čeští vojáci a NATO by neměli působit na zahraničních misích, ale chránit hranice před nelegálními imigranty.

Migranti obtěžují občany

Pro ParlamentníListy.cz se k věci obsáhle vyjádřil předseda hnutí ANO Andrej Babiš. „To je úplně šílený nápad. Nedávno jsem mluvil s přáteli z Itálie a ti migranti tam skutečně postávají na nádražích v Miláně, obtěžují italské občany, údajně jim berou hodinky. Když chtějí Italové k doktorovi, je tam prý plno migrantů, takže to zásadně negativně ovlivňuje jejich život. Tento šílený nápad jenom přispěje k tomu, že schengenský prostor se totálně rozpadne. Jediné řešení je zabránit této ilegální migraci a řešit to v zemích vzniku té migrace, to znamená v Sýrii, Libyi a dalších afrických zemích. NATO a Evropa nejsou schopny být akční a řešit to. Tady se roky bavíme o nesmyslných kvótách. Pokud by tedy italská vláda udělala tuto věc, tak by to bylo absolutně nepřijatelné a my bychom si potom museli hlídat i naši vlastní hranici. Protože kdyby přišlo 200 tisíc lidí s vízy, to by bylo úplně neuvěřitelné,“ řekl ParlamentnímListům.cz Andrej Babiš.

Anketa

Myslíte, že sněmovní volby dopadnou tak, jak si přejete?

25%
75%
hlasovalo: 2486 lidí

„Výzvy Itálie k ostatním státům, aby otevřely své přístavy, jsou úplná pitomost. My musíme už konečně zastavit tu migraci, uzavřít vnější kontinentální hranici a vyřešit ty problémy v místě, kde vznikají. Pokud prezidentu Trumpovi trvalo setkat se s Putinem déle než půl roku po nástupu do funkce... Hlavní zájem by měla mít Evropa. Ale ta stále o tom mluví, ale žádné opatření se neděje, a když v médiích čteme, že za tři dny přišlo do Itálie deset tisíc migrantů, tak se současně dočteme, že NATO posiluje v Afghánistánu. Místo toho, aby bojovalo proti pašerákům. Ti pašeráci ty lidi obelhávají a lákají za lepším životem a kasírují obrovské peníze. Je třeba rozbít tyto gangy a říct těm lidem, aby do Evropy nechodili, protože tady jednoduše nejsme schopni se o všechny postarat,“ dodal Babiš.

„Debata na italské vládě, jakož i únik této diskuse do zahraničního tisku se dá chápat jako zoufalý pokus Itálie donutit Brusel přijmout účinná opatření k ochraně vnějších hranic. Když v Evropě nic neuděláme, budou mít stejný problém brzy i jiné evropské země. Přistěhovalecká centra praskají ve švech a noví migranti stále přijíždějí. Kvótový plán nejen nic neřeší, ale hlavně nefunguje. Problém masové migrace nezameteme pod koberec žádným distribučním plánem na přerozdělování lidí. Osobně fandím nedávným jednáním evropských ministrů vnitra, abychom uprchlické tábory podporovali nikoliv v Evropě, ale na území států, z nichž nám tito převážně ekonomičtí uprchlíci přicházejí. Záchranné lodě by migranty umísťovaly do těchto táborů, nikoliv fungovaly coby free taxi do EU. O legislativě, která umožní efektivní a účinný postup proti pašerákům a převaděčům, voláme již dlouho,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz ministr pro lidská práva Jan Chvojka z ČSSD.

„Ale odpovídat tak, že navrhneme omezit vývoz gumových člunů do Libye, je holý nesmysl. Jsem přesvědčen, že Itálie nemyslí tento návrh vážně. Uzavřít kvůli tomu české hranice nebude třeba. Státy sousedící s Apeninským poloostrovem by to v případě jednostranné aplikace zmíněné směrnice udělaly za nás a Itálie by se sama vyloučila ze schengenského prostoru. A to by nikdo nechtěl,“ dodal Chvojka.

Neurvalé svinstvo a nenažraná arogance

„Myslím, že je třeba o tom jednat v rámci EU. Jednostranné kroky bez konzultace s partnery – ostatními členy EU – nic neřeší, jak ukázaly třeba jednostranné kroky Německa. Po výkřicích ‚my to zvládneme‘ zůstal problém,“ upozorňuje předseda STAN a místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík.

„Klasický kolonialismus byl neurvalé svinstvo, svou nenažranou aroganci však nijak netutlal. Ten dnešní však slibuje konzumně-liberální ráj zemím, které drancuje. Také zbraně, jimiž masakruje nepohodlné režimy, jsou nepoměrně ničivější než dělové čluny z časů petrolejek a dostavníků. Tím masivnější je i vlna mladíků, kteří si pro ony konzumně-liberální dobroty vyrážejí do ráje, který jim je nasliboval, ale nedal. Právě z Libye, která Evropě nabídla, že migrační tsunami dál nepustí – a za Kaddáfího to uměla i dodržet. Kaddáfího však ‚euroamerické elity‘ nechali bestaiálně zavraždit – a teď se ta parta nadutých hlupáků nestačí divit. Zatím nám všem ‚znárodňovala‘ své hazardérské ztráty a dluhy. Teď by nám chtěla poručit i péči o psance devastace, kterou šíří napříč Afrikou, Středním východem i vzdálenějšími asijskými regiony. Ať se ‚elity na baterky‘ laskavě praští přes kapsu sami. Jen v daňových rájích si ráčily nahamounit přes 30 tisíc miliard euro. Migrační vlnu zastaví rozvoj zemí zpustošených predátorskou globalizací a ‚válkami za změnu režimu‘. Musí zaplatit ti, kdo je zpustošili,“ uvedl místopředseda KSČM Josef Skála.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Místopředseda KDU-ČSL a poslanec Ondřej Benešík ParlamentnímListům.cz řekl, že se informoval u ministerstva vnitra a že prý žádný stát EU nemůže vydat víza s možností usazení se a práce v jiném členském státu, to je možné pouze v případě poskytnutí statutu azylanta, kde jsou podle něj přísné procedury. Jediné, co lze aplikovat, jsou turistická víza, která jsou však bez možnosti pracovat a usadit se. Itálie to již jednou v minulosti udělala v případě Tunisanů, kteří mířili do Francie. To způsobilo diplomatickou roztržku mezi Itálií a Francií. „Lidé, kteří zůstali v Itálii, jsou ve většině ekonomičtí imigranti, ale pravděpodobnost, že by šli do ČR, je nízká. Naše vláda by ale měla situaci monitorovat,“ řekl redakci.

Jde do tuhého. Vystoupit z EU, zákaz nelegální migrace a islámu

„Jde do tuhého. Začala sklizeň politiky Angely Merkelové a jejích přicmrndávačů. Povinností vlády ČR je připravit opatření na hranicích naší země. Itálie ani jiný stát tu nejsou od toho, aby suplovaly státní svrchovanost ČR. Tak daleko ještě nejsme. Dále si myslím, že je třeba připravovat naše vojáky na nasazení při kontrole našich hranic, nikoli je posílat na pochybné mise NATO do Pobaltí pod vedením Německa! To považuji za nepodařenou tragikomedii. Jinak doporučuji si vzpomenout na vyjádření Miloše Zemana před dvěma roky, kdy o kontrole hranic mluvil. Tomuto kroku k rozmístění ilegálních migrantů je třeba zabránit za každou cenu a podle situace volit prostředky,“ říká předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„My v SPD od počátku prosazujeme jediné skutečně sytémové řešení – nulovou toleranci nezákonné migrace, zákaz islámu v ČR, nulovou toleranci migrace v rámci současné migrační vlny a referendum o vystoupení z EU. Co se týče italského návrhu, tak v první řadě musí naše vláda nejlépe v kooperaci s V4 důrazně protestovat v Římě i v Bruselu a odborníci na mezinárodní právo musejí analyzovat právní řešení. Jen kontroly na českých hranicích nic neřeší v momentě, kdy migranti budou mít legitimní povolení od Italů pohybovat se po Schengenu, jelikož je nikdo nemůže zastavit,“ uvedl předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

„Bylo by to naprosto bezprecedentní rozhodnutí, které vyvolá v první řadě ohrožení bezpečnosti občanů a nepokoje v Evropě. Místo jasného řešení zastavení nelegálních, a v případě italské cesty ekonomických, imigrantů EU hazarduje s bezpečností. Navíc lidé, které chce Itálie do Evropy poslat, pracovat nebudou. Pokud to Itálie opravdu udělá, musí vláda kontrolovat hranice. Nikdo nemá právo svým rozhodnutím ohrožovat naše občany a zatěžovat sociální ekonomiku. ČR by nejspíš nebyla cílovou destinací nelegálních imigrantů, ale celkově to v EU vytváří obrovské problémy a nepřinese to nic dobrého. Celou dobu jsem proti tomu bojoval a podle zkušeností, které mám z Bruselu, Rady Evropy a dalších evropských institucí, nás čeká ještě spousta práce, abychom uchránili budoucnost Evropy, jakou ji známe, a budoucnost našich dětí,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Zaprvé, naše vláda by měla na Itálii v takovém případě poslat žalobu za selhání v kontrole hranic. Zadruhé, naše vláda by tak jako tak měla být schopna kdykoli obnovit kontrolu hranic na vstupu do ČR,“ myslí si předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

Azyl pro Evropany, pro které nebude kvůli migrantům místo

„Tohoto řešení jsem se obával, proto česká vláda odmítala povinné kvóty. Já rozhodně nesouhlasím, a pokud to Italové udělají, pak nezbývá, než na to reagovat. Je nutné, aby zasáhla Evropská komise, protože toto řešení ohrožuje bezpečnost v Evropě. Pokud to Evropská komise neučiní, pak by měla Česká republika reagovat kontrolami na hranicích a tyto migranty nevpouštět do naší země. Ukazuje se dlouhodobě, že italská vláda není schopna vyřešit nelegální migraci. Mimochodem, svou aktivitou v Libyi tomuto problému napomohla,“ míní místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Zoufalí lidé dělají zoufalé činy. Italové již několikrát dávali peníze a posílali lidi do EU. Takže to nebude nic nového. Nám se migrační vlna vyhne. Ti lidé půjdou do Německa,“ uvedl europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Je to známka toho, že pod tlakem nové vlny migrační krize se v plném světle vyjevuje bezmocnost EU. K čemu všechny ty summity, jestli potom sáhne členský stát k tak zoufalému gestu? Navíc je to tah namířený v první řadě proti Německu. Kam asi migranti s těmito vízy půjdou? Do Německa, Rakouska, Švédska. Navíc je to krok nesmyslný. Jak jsme viděli, mohou těmito zeměmi procházet i bez italských víz. Nastává čas, abychom byli solidární a začali uvažovat o dočasném azylu pro ty Italy, pro které už nebude na Apeninském poloostrovu místo,“ říká europoslanec ČSSD Jan Keller.

„Smutná skutečnost. Itálie a Řecko jsou země, které nepotřebují armádu a další bezpečnostní složky. Jsou jim na nic. Neumějí si ochránit hranice, bohužel jsou to i hranice EU,“ komentoval záležitost senátor ODS Jaroslav Zeman.

Minová pole k ostraze států

„Pokud by k tomu Itálie přistoupila, nelze to nazvat jinak než prasárnou nejhoršího zrna – omluvám se za ten výraz. A také signálem rozpadu EU. Nejstrašnější je, že pokud by to Taliáni udělali, česká vláda nic neudělá. Ať bude vládnout kdokoliv, budou drážkovat, ale také budou připosejření vůči EU. Zásadní problém není v Itálii, ale v celkově hanebném přístupu EU vůči migrační vlně ignorující všechna bezpečnostní rizika, ignorující i oprávněnost migrace těch, kteří se do Evropy cpou jen a jen za lepšími ekonomickými podmínkami, na kterých se nepodíleli a podílet ani nechtějí. Ignorující skutečnost, že z válečných oblastí přichází jen mizivé procento příchozích,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Shodou okolností právě čtu rukopis jedné publikace, kterou mi dal autor k nahlédnutí a jež letos půjde do tisku. Právě jsem četl toto: ‚S migrační invazí v roce 2015 vyšlo najevo, že EU je neuvěřitelně slabá. Rozhodování většiny evropských politiků je velmi pasivní až líné, prostě neuvěřitelně hloupé. Proto jsou opatření proti nelegální migraci sotva polovičatá. Neboť vrcholní politici v rámci politických stran a hnutí jsou asi nepřímo placeni korporacemi a lobbistickými skupinami. Ty nemají zájem o radikální řešení, aby nebyl narušen současný poklid v ekonomických vztazích. Do budoucna tyto skupiny s EU nepočítají jako s něčím jiným než komponentem v jejich kšeftařských sítích. K neschopnosti politiků EU zdůrazňuji: Kdyby se politici EU chovali za války takovým způsobem jako za migrační krize let (2015–2017), následovala by obžaloba z vlastizrady a výjimečný trest.‘ S autorem se plně ztotožňuji,“ pokračuje Doubrava.

„Pokud by česká vláda měla v sobě trochu slušnosti, kdyby k vydání víz došlo, odvolala by českého velvyslance z Itálie ‚ke konzultacím‘ a zavedla konečně přísné hraniční kontroly. Vláda by měla přijmout v tom případě i ‚protievropskou‘ směrnici, že dočasná víza jsou na území ČR neplatná. S autorem publikace jsem se shodl také na tomto pohledu na budoucnost: Do obranného rozpočtu států EU (náklady zahrnuté do 2 % HDP vydaných na obranu) by měly být započteny náklady sloužící: k hlídkování na moři a) k zadržování a vracení lodí zpět do Afriky a Turecka, případně i k potápění lodí nelegálních invazních migrantů, b) k vytváření a údržbě protimigračních plotů včetně minových polí, c) ke stavbě a údržbě detenčních táborů na neobydlených řeckých ostrovech, kam by měli být migranti soustředěni do doby, než odejdou z EU. Pokud nebudou použita tato tvrdá opatření, je budoucnost EU plná otazníků ne nepodobných otazníkům a pocitům mnoha Evropanů na přelomu roku 1938. Je-li na přijetí takových opatření ještě čas,“ uzavřel Doubrava.

Dráty na hranicích. Schengen spěje ke konci. Alternativou k EU muže být i Visegrád

„Je evidentní, že Schengen spěje ke konci. Hlubokou krizi prochází i samotná EU. Dostáváme se do poměrně schizofrenní situace. Jakkoliv jsem si vždycky přál co nejvolnější integraci, začínám pochybovat o schopnosti jednotlivých států ubránit naši civilizaci. Jednou z posledních šancí je vrátit evropskému projektu původní podstatu – spolupráce národních států na principu vzajemné výhodnosti. Tedy někam před Lisabonskou smlouvu. Alternativou k EU může být i Visegrád,“ říká poslanec ANO Zdeněk Soukup.

„Dráty na hranicích jsme si již, dávno tomu, rozstříhali. Jak vidno, dost naivně. Armáda se smrskla na minimum a její bojeschopné jednotky jsou hlavně mimo zemi. Paradoxně pak ještě budou hlídat podle mého zcela nesmyslně hranici v Pobaltí, kudy k nám do Evropy žádní uprchlíci nelezou. Papaláši z EU i NATO nadále neudělají očividně nic. Jsou zabednění a cyničtí. Nu a postavit Velkou českou zeď asi už nestihneme. A to ani za pomoci čínských investorů. Ostatně je otázkou, zda vůbec chceme. Je mi líto, ale vše smrdí obrovským euromalérem. Stará Evropa končí,“ uvedl poslanec Jiří Koskuba.

„Ptát se nyní na řešení je sice oprávněné, ale je pozdě. Návrhy hrstky z nás místních či zahraničních politiků nikdo nebral vážně. Lodě dál připlouvají, hranice nikdo nehlídá, vojenská služba je jen pro profíky, stále jsme členy zahnívající EU. A ke všemu jen druhé, ne-li nižší kategorie. A tak dále. Já ve sněmovně končím, ale ptejte se spíš těch, kteří budou znovu kandidovat. Ptejte se nejen na jejich sliby, ale i co udělali, když mohli. Jak hlasovali, když měli. Nerad šířím blbou náladu, ale bude to kromě čestných výjimek dost smutné zjištění. Sorry jako...,“ dodal Koskuba.

„Pokud to Italové udělají, pak to jednak znamená, že je to definitivní začátek konce volného pohybu osob a všech doposud platných pravidel v EU, konec schengenského prostoru, jak ho známe, a zahájení procesu uzavírání státních hranic – tedy nejen v ČR. Nehledě k důsledkům, které to může znamenat pro řešení migrace ve vztahu EU – Turecko, kdy by vznikl mnohem vyšší vydírací potenciál Turecka, než tomu doposud bylo,“ uvedl poslanec ANO Bohuslav Chalupa.

„Obávám se, že aktuálně naše vysoce impotentní vláda na to patřičně reagovat nebude, ne-li vůbec. Situace postupně zatím pomalu spěje k tomu, o čem se ještě většina politiků bojí otevřeně mluvit – že bychom měli být materiálně a organizačně připraveni na takové zneprůchodnění takzvané zelené hranice, jaké na jihu udělalo Maďarsko. A měli bychom to být schopni provést velmi rychle. Kontroly na hraničních přechodech a dopravních uzlech nás před vlnou nelegálních migrantů neochrání. Pomalu a postupně se začíná mluvit i o zdravotním riziku divoké, nekontrolované a nezvládnuté migrace. Kdy si konečně přiznáme a uvědomíme, že to je forma novodobé války? Itálie vyhrožuje, ale nedivme se jí. EU ji nechala napospas řádění organizátorů migrace a některých podivných neziskovek. Když si věcně shrneme fakta, že EU není schopna dlouhodobě problém nelegální migrace řešit a bránit se mu, a naopak jen zkostnatěle přihlíží lavině migrantů, že nařízení a směrnice platí (a neplatí) a jen pro některé, že máme nést důsledky neschopnosti lídrů německo-francouzského spolku EU, že EU není schopna zajistit a vymáhat bezpečnost a neprostupnost svých hranic, měli bychom velmi vážně uvažovat o tom, zda v takové EU chceme zůstat. Referendum o setrvání v EU je opravdu namístě,“ uvedl poslanec Karel Fiedler.

Migrační mor se šíří Evropou

„Migrační mor se šíří Evropou, a nebude-li urychleně nasazena razantní ‚léčba‘, nepřežije z těch, kdo zůstanou, nikdo. Schengen evidentně nefunguje a bruselští euroalpinisti stále hledají politická řešení. ČR není personálně ani materiálně ostrahy svých státních hranic schopna, což ví každý, který bezpečnosti rozumí více než kterýkoli z politiků současné koalice. Občane, vítej v realitě!“ uvedl poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

„Je to přirozená a zoufalá reakce Schengenu na nečinnost Evropské komise,“ míní senátor ODS Jiří Burian.

„Musíme se určitě bránit. Nasadit vojenské jednotky na hranice,“ reagoval poslanec KSČM Josef Vondrášek.

„Italská vláda na to měla myslet v době, kdy Kaddáfí žádal o pomoc. My nejsme koloniální země, na vměšování do arabského světa máme zanedbatelný vliv. Tedy ať si migranty vyřeší ti, kdo mají za vměšování svou odpovědnost. V případě, že vydají migrantům víza, zaveďme na hranicích kontroly,“ říká poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Udělení 200 tisíc italských dočasných pracovních víz pro Schengen by výrazně zmenšilo nebezpečí, že k nám dorazí třináctý uprchlík. Měli bychom co do činění s lidmi, kteří mají – jak uvádíte – zájem bydlet a pracovat, vzhledem k uděleným vízům by se jednalo o pracovníky legálně se pohybující na vnitřním trhu práce EU, kteří by byli udělením víz automaticky vyloučeni z jakýchkoli kvót. Z dosavadního zájmu uprchlíků o zakotvení v Česku lze usuzovat, že je velmi pravděpodobné, že Česka by se jejich pohyb po EU netýkal. Pracovníci s těmito vízy by ale mohli vstupovat do kompetice s našimi občany, kteří se mimo Česko s nimi budou ucházet o stejná pracovní místa. Zavírání hranic či kontroly na hranicích by tak negativně ovlivnily nejvýše naše občany, na těchto 200 tisíc legálních držitelů víz by to vliv nejspíš nemělo žádný,“ říká poslanec ANO Jiří Zlatuška.

Pokud to Itálie udělá, bude muset za půl roku tato víza udělit dalšímu milionu Afričanů

„Pokud to Itálie udělá, bude muset za půl roku tato víza udělit dalšímu milionu Afričanů, kteří nově přijdou! A za rok dalším milionům. To není řešení! Itálie nyní platí za pád Kaddáfího, který podporovala! Chce-li řešení, potom musí poslat své vojáky, aby zavedli pořádek v Libyi, jinak to nikdy neskončí. Ale cizí krev se lehce prolévá, ale vlastní moc bolí. To je ta prolhaná euroatlantická zahraniční politika EU a NATO. Itálie svým postojem jen otevírá dveře rozpadu EU a ukazuje v plné nahotě neschopnost evropských vlád dosazených globálním kapitálem volajícím po levné pracovní síle. Neřešme důsledky, ale příčiny! Ostnatý drát ještě nikomu nepomohl!“ říká poslanec KSČM Leo Luzar.

„Byl by to konec Schengenu,“ reagoval stručně poslanec ANO Pavel Plzák.

„Tounoucí se stébla chytá a vše, co by jim pomohlo rozptýlit migranty mimo Itálii, bude asi potřeba využít. Na druhé straně je fakt, že si za tyto problémy může země sama. Kdyby důsledně migranty vracela a efektivně bojovala s převaděči, situace by byla jiná. Naše vláda by měla k takovému druhu víz zaujmout zneplatňující stanovisko na území ČR,“ podotkl poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Již dlouho vím, že Schengen krachuje. Je načase ty, kdo neplní ostrahu vnějších hranic, z něj vyloučit,“ míní poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Zajímavá myšlenka! Jinými slovy to teď budou občané Itálie bez nároku na statut uprchlíků?! Teď budou všichni jezdit rodit do Itálie jako před lety z Hongkongu do Vancouveru. Co dělá agentura Frontieres exterieures? Je to nesystémové a zvyšuje to zmatek v už tak neutěšené situaci,“ říká poslanec ANO Stanislav Berkovec.

„Situace v Itálii je skutečně kritická. Je ji potřeba urychleně řešit v rámci EU a především zastavit příliv těchto stále více ekonomických migrantů a nekompromisně zakročit proti pašerákům lidí a všem, kteří současné situace zneužívají. Dočasná víza by narušila schengenský systém a stabilitu evropských zemí. Způsobila by chaos. Pokud by k tomu došlo, vláda ČR by musela přijmout opatření,“ uvedla poslankyně ČSSD Dana Váhalová.

Balkánská direktiva

Zmíněná takzvaná balkánská direktiva EU podle MF Dnes znamená, že běženci by měli právo bydlet, pracovat a pohybovat se po celém schengenském prostoru Evropské unie, a to až dva roky. Vznikla v roce 2001 v závěru balkánských válek, tehdy však uplatněna nebyla. 

Kromě balkánské direktivy by však Italové také mohli uplatnit zákon Bossi-Fini, píše deník. Díky němu dostaly v roce 2011 „humanitární“ víza tisíce Tunisanů. 

„Podle pozorovatelů by italská ‚válka víz‘ především tvrdě dopadla na fungování schengenského prostoru. Dá se čekat, že by jako první byly zablokovány hranice Itálie s Francií a Rakouskem. 

Tam ostatně už dnes panují daleko přísnější kontroly než před migrační krizí,“ píše MF Dnes. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…