Je mi z Němcové zle. Exčlen vedení ODS vypráví, jak "premiérka" zradila ty, co jí pomohli

13.08.2013 4:41

Podle bývalého člena Výkonné rady ODS Jana Tesaře stranu ovládli havlisté, kteří nedemokraticky po vzoru bolševiků nyní vylučují ze strany své odpůrce. ODS je podle něho mrtvá, Miroslava Němcová nepřináší spásu, naopak, a sám Tesař se těší, až ho výkonná rada pro jiný názor ze strany vyloučí. Věří, že Václav Klaus založí novou pravicovou stranu.

Je mi z Němcové zle. Exčlen vedení ODS vypráví, jak "premiérka" zradila ty, co jí pomohli
Foto: ods.cz
Popisek: Jan Tesař na kongresu ODS

Podle něho úpadek a odumírání ODS pokračuje už delší dobu a mají kořeny a příčiny v minulosti. Počátek je v heslu „tvrdé jádro, měkký obal“ za Mirka Topolánka, kdy se ODS přiblížila k havlismu, přijala Lisabonskou smlouvu a ustupovala zeleným. To pokračovalo i za Petra Nečase zvyšováním daní i podporou přímé volby prezidenta a „boje proti korupci“. ODS opustila své voliče, aby se zalíbila médiím. Ta jí však hlasy nepřinesou.

Diktatura havlistických „osobností“. Pravdoláska v ODS zvítězila

„Místo toho, aby ODS dělala politiku pro lidi a byla pro ně prospěšná, tak dělala politiku pro média a aby se jim zalíbila. Opustila jasné standardní mechanismy, které fungovaly za Václava Klause. ODS měla jít dávno do předčasných voleb, teď už vyloženě jen hraje o čas, udržet se tam co nejdéle. Módní je heslo o osobnostech. To jsou ale lidé, kterým nikdy nešlo o ODS, kteří si neprošli dlouholetou prací pro stranu, nevypracovali se a nebyli zvoleni a byli víceméně dosazeni. Typickým příkladem je Bohuslav Svoboda. To jsou lidé, kteří nemají autentický pravicový názor, ani hodnotově konzervativní, ani ekonomicky liberální. Jako líbivou pózu mají boj proti korupci a boj proti komunismu. Jsou to takové vyprázdněné věci, které se hezky poslouchají, ale nemají obsah. Toto je de facto jasný havlismus a podobné prázdné řeči hlásá i TOP 09. S ohledem na to, jak se pan Svoboda do ODS dostal, nešlo čekat ani nic jiného. Dnes se v ODS neposuzují členové rovně, ale rozdělují se na řadové členy a takzvané osobnosti. A funguje to tak, že takzvaná osobnost rozhoduje, kdo bude vyloučen. To je šílené. To už nemá se standardní demokratickou stranou nic společného. ODS je dnes sekta,“ říká Tesař.

„Souboj s havlisty uvnitř ODS byl dlouhodobý a dlouho se snažili pravičáky z ODS dostat. Dnes se jim to podařilo. Hlavní osobnosti strany jsou havlisti. Typickým příkladem havlismu je také ta nedemokratičnost uvnitř strany a vylučování názorových oponentů. To je přesný rukopis havlistické politiky. Teď se jim podařilo pravičáky porazit a vyštípat a najednou zjistili, že ale strana končí. ODS dnes již není nositelem ničeho a občané ji nepotřebují. ODS dnes není demokratickou stranou, ani stranou pro podnikatele, ani pro pracující střední třídu, která se chce živit sama a chce, aby jí stát nekladl překážky v jejím životě. ODS je dnes prázdná slupka, nikdo ji nepotřebuje, nikomu neschází, nikdo po ní nebude brečet. Brečet budou jenom ti lidé, kteří přijdou o funkce. Těm lidem se ze sněmovny nechce a každý měsíční plat je pro ně důležitější než osud strany či celé republiky. Nemají dlouhodobou vizi fungování ODS a republiky a návratu důvěryhodnosti, ale je strašně znát, že se zajímají o svůj krátkodobý prospěch. ODS je dávno mrtvá. Zbytky pravé ODS podle mě přežívají v Institutu Václava Klause a tam já hledím s nadějí,“ myslí si Tesař.

Zeman má vizi a je garantem stability

Bývalý člen vedení ODS říká, že garantem standardních postupů je pro něho prezident republiky Miloš Zeman, ačkoli s ním v řadě věcí nemusí souhlasit.

„Prezident Zeman má tendenci situaci zklidnit a někam to vést s nějakou vizí. Ať se někomu líbí, nebo ne, ať na něj někdo kydá hnůj, tak on drží standardní postupy a situaci v tuto chvíli zklidňuje. Má silný mandát od voličů. Havlisté a média upletli přímou volbu, aby byl na Hradě Schwarzenberg, ale jaksi jim to nevyšlo. Kluci a holky se přepočítali a dnes se jim to nelíbí. Ale přímá volba a posílení moci prezidenta je jejich produkt,“ míní Tesař.

Z chování Němcové je mi špatně. Zradila ty, co jí pomohli

Pokud šlo o nominaci Miroslavy Němcové na kandidátku na premiérku či připadnou lídryni ve volbách, tak si Tesař myslí, že marketingově asi vedení ODS lepší volbu nemělo, ale Němcová pro něj není žádnou nadějí, protože se přiklonila na stranu havlismu a zradila Václava Klause i jeho odkaz. Tesař zná Němcovou dobře z výkonné rady a z ODS v Kraji Vysočina.

„Z pohledu Grémia ODS to byla asi nejrozumnější volba, protože ona je nejpopulárnější člověk, který v grémiu sedí. Od paní Němcové ale žádný zázrak nečekám. Nečekám od ní spásu ODS. Velmi dobře vím, co za lidi se skrývá za její osobou. Dnes paní Němcová, ač prezentovaná jako spojenkyně Václava Klause, tak si naprosto jasně vybrala cestu podpory havlistů a pravdoláskařů. V té pozici se jí zřejmě velmi libí a byla ochotna zradit lidi, kteří ji do politiky a do pozic, tam kde dnes je, pomohli. A dnes se otevřeně staví proti nim a spojuje se s lidmi, kteří uvnitř ODS dělají havlistickou politiku. Je z toho člověku nejenom smutno, ale úplně špatně,“ komentoval Němcovou její kolega.

ODS je mrtvá, ať Klaus založí novou pravici

Za současné situace byl Tesař i proti návratu Václava Klause do ODS. Ne kvůli tomu, že by ho neměl rád, ale právě naopak.

„Dnes to složení členské základny je oproti období Václava Klause natolik změněno a havlizováno, že již není demokratické cesty, jak z ODS udělat pravicovou stranu. To byste musel dělat to, co dělají oni, tedy vylučovat někoho s jiným názorem a k takovým praktikám se nikdy nesnížím. Ve straně jsou různé názory, proti soupeřům lze ale v demokratické straně bojovat přesvědčováním, nikoli vylučováním. Nechtěl jsem, aby se Václav Klaus vracel do nedemokratické strany. Vzdal jsem se naprosto naděje, že se ODS může oživit, stát se stranou, které chce řešit problémy lidí. Já bych si moc přál dělat politiku s Václavem Klausem, ale takovou politiku, která bude přínosem pro tuto zemi a její občany, a takovou politiku lze dělat již jenom mimo ODS,“ vysvětluje Tesař.

„Pokud by se našel tým, který by chtěl opět lidem nabídnout pravicové ideje tradičních hodnot, svobody a národní nezávislosti, tak do toho půjdu rád. A byl bych rád, kdyby se do čela takového projektu postavil Václav Klaus,“ dodává Tesař.

ODS se chová hůř jak komunisté

Podle Tesaře snad i v KSČM jsou demokratičtější metody a odmítá vyloučení Tomáše Hrdličky i poslanců Tomáše Úlehly a Jana Floriána: „V ODS se dělají podobné čistky jako za komunistů s lidmi, kteří vyjadřovali nesouhlas se vstupem sovětských vojsk. Pokud byli tito lidé vyloučeni za to, že nehlasovali proti Rusnokově vládě, tak potom žádám naprosto vážně Výkonnou radu ODS, aby mě také vyloučila. Protože ve straně, ve které jsou vylučováni lidé za jiný názor než ten, který je po vůli vedení, v takové straně já být nechci a bylo by mi ctí, kdybych byl vyloučen společně s jakýmikoliv členy, kteří byli vyloučeni jen kvůli tomu, že mají jiný názor, bez ohledu na jména. A ať vyloučí všechny, kteří měli takový názor. Není spravedlivé vyloučit jenom tři lidi.“

Tesařovi vadí, že ODS převzala rétoriku „boje proti korupci“, který dnes jenom znamená omezování občanských svobod, posílení zvůle policie a státních zástupců. Přitom jediným způsobem, jak podle něj omezit korupci, je omezit velký stát, snížit přerozdělování, snížit daně, omezit byrokracii a zbytečné regulace. Nic z toho podle něho ODS ale neudělala. Naopak nese za dnešní situaci, kdy jsou bývalí poslanci bezdůvodně zatýkáni po zuby ozbrojenými policisty, odpovědnost, neboť sedm let měl ve správě Ministerstvo spravedlnosti havlista Jiří Pospíšil, který dodal státním zástupcům a policistům munici proti vlastním lidem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…