Je to prý daleko horší. Zeman se docela nehezky vyjádřil o blízkém spojenci USA a členské zemi NATO. A tohle se pak stalo...

30.11.2015 16:25

ANKETA Prezident republiky Miloš Zeman v televizi Prima řekl, že Turecko sestřelením ruské stíhačky chtělo ukázat svaly, ale udělalo chybu, která nikomu nepomůže. Turecko je dle hlavy státu podezříváno z nepřímé spolupráce s teroristy a je též podezřelé, že odebírá levnou ropu od Islámského státu. Turecká animozita ke Kurdům dle Zemana vede k tomu, že Turecko přinejmenším váhá zapojit se do boje proti Islámskému státu. Ankara se dle něj musí rozhodnout, ke komu se přidá. Problémem při boji proti Islámskému státu prý je, že ho některé státy „podporují finančně i jinak“. A jak na slova prezidenta reagují čeští politici zjišťovaly ParlamentníListy.cz v anketě.

Je to prý daleko horší. Zeman se docela nehezky vyjádřil o blízkém spojenci USA a členské zemi NATO. A tohle se pak stalo...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Turecko chtělo ukázat svaly, ale udělalo chybu, která nikomu nepomůže,“ řekl český prezident. „Turecko je někdy podezříváno z toho, že nepřímo spolupracuje s teroristy, že například údajně odebírá levnou ropu od Islámského státu. A pak, a to už ne údajně, Turecko nemá rádo Kurdy, a Kurdi, tedy jejich ozbrojená složka pešmergové, jsou takřka jedinou silou, která bojuje s Islámským státem, uhájila Kobání,“ uvedl Zeman při kritice Ankary.

Prezident ještě dodal: „Znáte přísloví nepřítel mého nepřítele je můj přítel. Turecká animozita ke Kurdům vede k tomu, že Turecko přinejmenším váhá zapojit se do boje proti Islámskému státu.“

„Turecko se bude muset rozhodnout, kam se přidá,“ řekl Zeman, když vysvětloval, že problémem při boji s IS je to, že ho některé státy stále „podporují finančně i jinak“.

Někdo Islámský stát financuje. A Turci by měli přestat útočit na Kurdy...

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o těchto slovech prezidenta myslí. Řada politiků upozorňuje na to, že Islámský stát by bez vnější podpory a zásobování zbraněmi a municí nepřežil, čili musí dostávat podporu od některých států regionu. Je též zmiňováno napojení syna tureckého prezidenta na obchod s ropou z Islámského státu či role využívání islamistů ze strany USA.  

„Sestřelení toho letadla byla hrubá chyba. Turci chtěli dát najevo své velmi negativní postoje zejména ke Kurdům. Ruskou přítomnost chápou jako podporu Kurdům a samozřejmě Asadovi. Turecko nepostupuje dobře a již dlouho kritizuji chování Turecka vůči Řecku. Pokud jde o ta podezření, tak pokud nejsou potvrzená, neměli bychom je jako zodpovědní politici vyřknout. Možná jsou pravdivá, možná ne, ale nemáme důkazy. Toto by zbytečně mohlo poškozovat vztahy s Tureckem. Obchodujeme s nimi a je to silná ekonomika,,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD.  

„Každopádně je ale fakt, že někdo Islámský stát financuje a někdo od něj ropu kupuje, někdo mu dodává zbraně. To by měly služby Izraele, Ruska či USA zjistit. Ke mně se informace přímo o zapojení Turecka nedostaly a myslím, že je nemá ani prezident. On sám řekl, že to je jen podezření. Ale faktem je jiná věc. Že Turecko má konflikt s Řeckem a Kyprem. Že Turci jsou velmi silně vymezení proti Kurdům, kteří jako jedni z mála bojují proti Islámskému státu, je prokázané. Již dříve jsem řekl, že se nemá připustit, aby jediným, kdo efektivně bojuje proti Islámskému státu, byli Kurdové. A též jsem řekl, že by Kurdové neměli být Tureckem napadáni a státy NATO by se o to měly zasadit,“ dodal Štěch.

„Považuji postoj Turecka za nejen problematický, ale i kontraproduktivní a odporující jeho závazkům vůči NATO. Již nejméně ve třech případech se fakticky ukázalo, že je na straně teroristů z Islámského státu, a to ostřelováním a bombardováním kurdských bojovníků a obchodováním s ropou od Islámského státu a také sestřelením Su 24. Navíc požaduje nesmyslné peníze od EU, když na místo toho, aby pomáhalo řešit příčiny krize, válečný konflikt v Sýrii a Iráku prohlubuje, a narušuje tak přímo rezoluci Rady bezpečnosti OSN č. 2249,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„K sestřelení letadla došlo po opakovaném narušení tureckého vzdušného prostoru Ruskem. Rusko si muselo být vědomo rizik takového chování. Zdá se, že panu prezidentovi Zemanovi uniklo to, že Turecko dlouhodobě podporuje syrské Kurdy,“ uvedla místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

„Pan prezident nevyslovil názor, ale popsal reálnou situaci. Problém je, že se Západ namontoval do situace, která je pro něj nepřehledná a nerozumí jí a dnes řeší důsledky ´vyvážení demokracie´ do zemí, které o ni nestojí. Do Evropy utíkají mladí bojeschopní chlapi a naši představitelé uvažují o tom, že za ně máme bojovat a Turecku jsme prý připraveni poslat miliardy, aby sem přestalo posílat uprchlíky. Hezké. To je jako když se snažili v Mnichově podplatit Německo Sudetami. Nevím, proč Francie vyhlašuje válku Islámskému státu, když má problém s islamisty hlavně v Paříži a dalších městech. Je čas udělat si hlavně pořádek doma,“ upozorňuje předseda Úsvitu Miroslav Lidinský.

Turecko prý přímo podporuje ISIL. USA hrají falešně

„Je to daleko horší. Turecko přímo podporuje ISIL v tureckém pohraničí, teroristům dalo k dispozici nemocnice pro zraněné teroristy, pomáhá jim s prodejem ropy a pomáhá i s technikou a zbraněmi. Prostřednictvím takzvaných syrských povstalců přímo Turci bojují na straně ISIL, kdy Turci bezostyšně nalétávají do Sýrie a Iráku, tam bombardují kurdské vojáky a civilisty. Turecký prezident je navíc přímým strůjcem migrantské invaze – jde o uprchlíky ze Sýrie, které nalákal do Turecka příslibem občanství a zabezpečení a teď je hromadně vysidluje do Evropy. Problém je, že tohle nechce nikdo vidět. EU raději mlčky Erdoganovi zaplatí za to, že vysidlování migrantů stopne,“ říká předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

„Není co dodat. Podle mě prezident rozhodně ví, o čem mluví,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

„Četl jsem analýzy bezpečnostních expertů, kteří říkají v podstatě totéž. Turecko je v NATO a to je třeba respektovat. Na druhé straně ale Turecko musí respektovat zájmy celé aliance! Ne podporovat nepřítele! Cíl aliance je důsledný boj proti Islámskému státu a stabilizace Sýrie. A to zahrnuje i angažovanost Kurdů. Pokud bude Turecko proti Kurdům bojovat a ještě, i třeba nepřímo, podporovat IS, bude jakákoli snaha o vyřešení krize k ničemu,“ míní předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„K tomu je těžko co dodat. Prezident to prezentuje naprosto přesně a na pozadí jeho analýzy si je třeba uvědomit hloubku problému a to, že doposud hlavní hráč a vůdčí stát takzvané Velké koalice, tedy USA, hraje falešně a jak nečistá politika se v Sýrii dělá. A to bez ohledu na to, jaký problém to vyvolává s uprchlíky, jejichž migrace do Evropy přináší těm, kteří přesuny organizují, obrovské zisky. Takže já bych k prezidentově analýze snad jenom dodal, že možná existuje propojení mezi tureckými politiky a převaděčskou mafií,“ uvedl předseda SPO a senátor Jan Veleba

Členové rodiny tureckého prezidenta jsou opakovaně označováni západními tajnými službami jako obchodníci s levnou ropou

„Že Turecko pochybilo při sestřelení ruské stíhačky, ví už stoprocentně samo. Navíc zastřelení pilota je věc neomluvitelná. A Turecku to jen ztížilo už tak nepříjemnou situaci. Bohužel muslimové válčí proti všem a navíc i mezi sebou, takže úloha Turecka asi odpovídá jejich poloze i vyznání,“ míní senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Tady s prezidentem souhlasím. Členové rodiny tureckého prezidenta jsou opakovaně označováni západními tajnými službami jako obchodníci s levnou ropou, a proto tureckému boji s Islámským státem nikdo nevěří. Osobně také považuji sestřelení letadla za zbytečnou chybu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Pan prezident Zeman má v řadě názorů pravdu, ale jak je u něj často zvykem, používá předem vybrané a cíleně směřované argumenty. Jak Turecko, tak Ruská federace mají máslo na hlavě. Jako největší problém vidím nedohodu o tom, kdo je vlastně nepřítel. A to platí u všech aktérů na Blízkém a Středním východě. Turecko je součástí mezinárodní koalice proti takzvanému Islámskému státu. Zároveň podporuje rebely proti prezidentu Asadovi. Naproti tomu ruské jednotky podporují režim prezidenta Asada a útočí na povstalce. Problém narušení vzdušného prostoru Turecka je v opakovaném narušení ze strany ruských letounů. Turecko podle mých informací jednalo podle mezinárodních konvencí. Souhlasím s panem prezidentem, že tento konflikt má již dnes negativní vliv nejen na vztahy mezi oběma zeměmi, ale i na spolupráci při tvorbě mezinárodní koalice proti IS,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Syrský ministr informací prohlásil, že Rusko překáželo obchodu s ropou z Islámského státu a že tato ropa šla do Turecka na firmu, v jejíž čele stojí jeden ze synů tureckého prezidenta Erdogana. To tam hrálo roli. Turecko je tichý komplic Islámského státu. Za Islámským státem stojí také různé hrátky Spojených států. USA koketují s podporou islamistů již od konce sedmdesátých let v době, kdy byl Carterovým bezpečnostním poradcem Brzezinski. Tato záležitost se obrací proti svým strůjcům. Zeman má pravdu, že se Turecko má rozhodnout, kam patří,“ řekl europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf.

Fotografie kolon cisternových aut směřujících do Turecka! USA dodávají ISIL zbraně

„Já si myslím, že Turecko tímto těžko omluvitelným činem plnilo něčí zadání. Samozřejmě si tím zadělalo na pořádné problémy. Nepomůže to Turecku ani nikomu jinému. Možná snad, že Rusko se bude dívat na Kurdy podstatně vstřícněji. O tom, že sporadická spolupráce Turecka s ostatními je neupřímná, svědčí to, že více než Islámský stát bombarduje pozice Kurdů. A odebírání ropy od IS? Vždyť je to potvrzeno i fotografiemi kolon cisternových aut směřujících do Turecka! Může tak být jeho boj proti ISIL upřímný? I to, že ISIL někteří podporují finančně i jinak bylo prokázáno. Jednak odebíráním ropy Tureckem. A co horšího, Američany. Již jsem uvedl informaci, že íránský generál, jméno, žel v tuto chvíli si nevybavím, zdokumentoval, že na území ovládaném těmi hrdlořezy přistávají americká transportní letadla dopravující vojenský materiál. A jak jinak si vysvětlit, než jako pomoc ISIL si vysvětlit stížnost amerických pilotů, že dostávají souhlas k bombardování cílů až s půlhodinovým zpožděním od žádosti o souhlas, tedy v době, kdy cíle jsou bojovníky ISIL vyklizeny, než jako jejich podporou. O špinavé roli dalšího ´demokratického spojence´ USA Saúdské Arábii ani nemluvě,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.      

„Vše souvisí se vším. Turecko nemůže zapomenout na dobu, kdy Osmanská říše vládla územím, na nichž se bojuje. A chce ukázat, že se s ním musí počítat. Proto riskovalo a střílelo na ruský letoun. To by opravdový spojenec v boji s jakýmkoli nepřítelem nikdy neudělal. Turecko si již vybralo. Raději bude likvidovat Kurdy a obchodovat s ISIL. Viz vražda kurdského aktivisty v Turecku. V tomto světle by náš stát měl zvážit, zda vydat Turkům u nás zadrženého kurdského aktivistu. Navíc skutečnost, že některé arabské i nearabské státy podporují finančně a materiálně ISIL, je každému jasná, jen jsme se dosud neodvážili tyto státy veřejně označit a hnát je k odpovědnosti. Vždyť každý si dokáže spočítat, co stojí jen jídlo, pohonné hmoty, zbraně, náboje, plat vojáků a tak dále. To se nedá bez podpory zvenčí ufinancovat,“ upozorňuje senátor ČSSD Miloš Malý.  

„Pan prezident řekl to, co je zcela evidentní. ISIL je produktem politiky USA a NATO za výrazného přispění EU. Cílem byla destabilizace států severní Afriky a Blízkého východu a tuto destabilizaci je potřeba udržovat. I z tohoto aspektu je možno hodnotit sestřelení ruského bombardéru. Nelze věřit, že by USA o tom dopředu nevěděly,“ říká poslanec KSČM Vojtěch Adam.

Sestřelení ruského letadla je nepochybně jednou z nejnebezpečnějších eskalací konfliktu

„Sestřelení ruského letadla je nepochybně jednou z nejnebezpečnějších eskalací konfliktu. Prezidentova úvaha by však měla být korigována i skutečností, že Rusko nebojuje proti Bagdádího militantům aka ISIL, nýbrž po boku Asada, který má na svědomí největší počty mrtvých i největší část uprchlíků, jakož i faktem, o kterém informoval šéf Vojenského výboru NATO generál Pavel, tedy o nezájmu Ruska, ještě před incidentem, situaci koordinovat na půdorysu NATO. V tomto smyslu hraje bohužel Miloš Zeman za Putina proti EU a NATO. Co se vlastní analýzy situace týká, doporučuji spíše než Miloše Zemana ke čtení analýzu profesora Andreje Zubova ´Velký krok k válce´, říká ParlamentnímListům.cz poslanec ANO Jiří Zlatuška.

 „ISIL ani jeho lidé a už vůbec ne jeho zbraně se neurodili na poušti z nějakého záhadného stromu. Lidé odněkud pocházejí a stejně tak i zbraně. Myslím, že to není jen o Turecku, ale podpora těmto zvráceným bojovníkům přichází i od jiných zemí. Turecko pro Západ dělalo špinavou práci dost dlouho, viz rozmístění jaderných zbraní USA na svém území počátkem šedesátých let (proti všem dohodám). Já Turecko za spojence Evropy nepovažuji, po lžích jeho prezidenta o varování ruského letadla bych čekal okamžitou akci mezinárodního společenství, které by mělo Turecku jasně deklarovat, ať dokáže, na které straně stojí,“ říká poslanec Petr Adam.

„V případě, že by se tyto informace prokázaly, vyjevilo by se pokrytectví některých států NATO naplno a současně tak i zbytečnost a amorálnost tohoto paktu. Tolerance země, nepřímo spolupracující s Islámským státem, a podporující tak finančně jeho aktivity, nacházející se ve středu této reálné proamerické bojové formace, musí být obecně nepřijatelná, stejně jako její zamýšlené zapojení do struktur EU. Samotné NATO je třeba nutně rekodifikovat, eventuálně zcela rozpustit, ostatně tento názor byl jednou z mála pravd Václava Havla, i když jen v době, kdy se dral k moci. Obranu Evropy potom založit na efektivním kolektivním systému bez USA, Turecka a přirozeně také bez agresivních útočných prvků ostatních členských zemí,“ uvedl poslanec KSČM Jiří Valenta.

„V rámci to sedí. Pokud členové rodiny prezidenta Turecka obchodují s ropou kradenou v Sýrii, je důvod té úmyslné chyby sestřelením zcela čitelný,“ míní poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Nikoho nezajímá, jak dostává ISIL ropu na trh a které státy a společnosti na tom profitují?

„Zde musím souhlasit s panem prezidentem. Největší problém v Sýrii je, že jednotlivé země mají v oblasti rozdílné agendy. Všichni se sice zaklínají bojem proti ISIL, ale realita je často jiná. Boj proti Kurdům považuji za mimořádně hloupý, protože o jejich ochotě bojovat s takzvaným Islámským státem může pochybovat jen málokdo. U Turecka tuto jistotu bohužel nemáme. Každý stát, který podporuje tento nový útvar, by měl čelit velmi silnému mezinárodnímu tlaku, ovšem fakt, že Turecko potřebujeme ke zvládnutí migrační krize, situaci značně komplikuje,“ říká europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

„Obávám se, že i v tomto má pan prezident naprostou pravdu. V pohledu na uprchlickou krizi se totiž přes rozdílnost hodností až velmi shodujeme. A to i v pohledu na žalobu EU. Já pro ni s částí poslanců dokonce i hlasoval. Marně, pochopitelně. Snad i pan Babiš. Ale to lze dohledat,“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Sestřelení stíhačky považuji za chybu – také zvláště pak, když obě země deklarují, že bojují proti stejnému nepříteli. A vysvětlení s demonstrativní ukázkou svalů považuji za pravděpodobné stejně jako to, že se Islámskému státu dostává podpory od některých států. A ropa je klíčová. Pokud má tato teroristická organizace z jejího prodeje desítky milionů dolarů měsíčně (a to ji ještě prodává pod cenou), tak to nikoho nezajímá, jak ji dostává na trh a které státy a společnosti na tom profitují?“ uvedl poslanec Úsvitu Martin Lank.

Asad je součástí řešení

Podle prezidenta Miloše Zeman bude realitou vznik samostatného Kurdistánu na území iráckého Kurdistánu: „Já se domnívám, že dříve nebo později vyhlásí nezávislost. Byl u mě (prezident iráckého Kurdistánu Masúd) Barzání, který říkal, že dříve nebo později vyhlásí na toto téma referendum.“

Zeman také dal najevo, že stávající syrský prezident Bašár Asad nemůže stát mimo řešení syrské krize: „Asad je součástí řešení, a když chce někdo vyměnit Asada, tak musí přijít s návrhem, za koho ho vyměnit, aby to nedopadlo jako v Libyi a v Iráku.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…