Je to v rozkladu. Kde jsou ty stovky miliard? Andrej Babiš si ve sněmovně hlasitě povídal s Laudátem

12.03.2015 12:00

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura měl dnes v rámci písemných interpelací dotaz na ministra financí na Andreje Babiše (ANO) kvůli počtu pracovníků finanční správy a také kvůli výběru daní. „Kampaň (kolem lepšího výběru daní) skončila před rokem a půl a není to vidět. Když někdo neříká celou pravdu, tak na to pak také doběhne,“ zaútočil při tom Stanjura v reakci na opětovný a nicneříkající přednes Babiše ve sněmovně o tom, jaký zůstal na poli finanční správy nepořádek kolem výběru daní po vládách ODS.

Je to v rozkladu. Kde jsou ty stovky miliard? Andrej Babiš si ve sněmovně hlasitě povídal s Laudátem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš se občerstvuje neperlivou vodou

Poslanci se dnes dopoledne zabývali pravidelnými interpelacemi na členy vlády, tedy odpověďmi ministrů na písemné dotazy členů dolní komory. Jedním ze zajímavých dotazů byla interpelace šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury na ministra financí a vicepremiéra Andreje Babiše. Stanjurovi se totiž nelíbí, jaký je nejen personální stav na Finanční správě, ale hlavně jak dopadají čísla kolem výběru daní, tedy jak vypadá daňová správa v ČR.

„Druhý rok vlády a nic,“ zaútočil Stanjura, kterému se nelíbí, že Finanční správa nemá stále v personálním ohledu dobrý výsledek. „Pan ministr financí tady opakovaně mluvil o tom, že posílil – či posílí – Finanční správu o 600 zaměstnanců. Evidentně se to do dnešního dne nestalo,“ zkritizoval Stanjura sliby Babiše.

Zmínil přitom i nevalné výsledky na poli výběru daní, a to u všech sektorů – tedy jak u výběru DPH a daně z příjmů právnických osob, tak třeba i u silniční daně, daně z minerálních olejů, daně z nemovitostí, a to v kontextu s výsledky výběrů v jednotlivých krajích. Také připomněl kontrolu dotací.

„Myslím, že je tady jasný prostor pro to, abychom zjednodušili daňový systém,“ připomněl Stanjura. A pak na Babiše vypálil: „Kde jsou ty stovky a desítky miliard?“

Stanjura Babiše plísnil kvůli daním hlavně proto, že hnutí ANO před sněmovními volbami v roce 2013 kromě jiného bodovalo u lidí i sliby, jak lépe jejich hnutí případně vybere od občanů daně, pokud k tomu bude mít šanci. „Realita je jiná a poměrně složitější,“ poznamenal k tomu Stanjura.

Kampaň už skončila!

„Kampaň (kolem lepšího výběru daní) skončila před rokem a půl a není to vidět. Když někdo neříká celou pravdu, tak na to pak také doběhne,“ zaútočil nadto Stanjura na Babiše.

„Je pravda, že účetnictví státu vypadá stále podivně,“ přiznal následně kromě jiného Babiš a odpovídal tím i na poznámku místopředsedy klubu poslanců TOP 09/STAN Františka Laudáta, který si ve svém projevu také dloubl do Babiše kvůli předvolební kampani. Byl by prý i on rád, kdyby už tato kampaň skončila.

„Od června 2013 neneseme odpovědnost a já se ptám vás, co s daňovou správou vlastně vyvádíte?“ odrážel navíc Laudát poznámky Babiše na to, v jakém žalostném stavu správu daní zanechaly pravicové vlády.

„Od začátku roku jsou tady špatné předzvěsti. Výstupy kolem výběru daní tady totiž začínají být zárodkem obrovského průšvihu,“ kritizoval Laudát práci ministra financí během minulých měsíců. Vadí mu prý i to, že premiér Bohuslav Sobotka chce odložit zavedení jednotného inkasního místa.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Kalousek zprivatizoval Finanční správu

Ostrá diskuse kolem výběru daní se zvedla ve sněmovně i proto, že Andrej Babiš v reakci na dotaz Stanjury zmínil, že „poslanec Kalousek zprivatizoval finanční správu a dal jí neobvyklá práva“. "Finanční správa kdysi byla součástí Ministerstva financí. A škoda, že tu není pan poslanec Kalousek, který ji vlastně potom určitým způsobem zprivatizoval. On ji vyčlenil a dal jí neobvyklá práva," řekl.

„Když jsem já na ministerstvo financí přišel a tázal se tam na to, co se během posledních let udělalo ve Finanční správě, aby se lépe vybíraly daně, tak jsem zjistil, že moc ne. Finanční správa je naopak v rozkladu. Ona není v dobré kondici a my se to snažíme dávat do pořádku. Také je třeba vědět, že v roce 2011 jste pracovníkům Finanční správy snížili platy o deset procent, a jejich základní tarif poté byl 20 700 korun,“ poznamenal Babiš.

„Děláme analýzu kompetencí Finanční správy,“ zmínil s tím, že se momentálně rodí nový zákon o kontrole Finanční správy, aby správa již nekontrovala třeba i dotace. „Je totiž absurdní, kdo všechno, a které všechny úřady tyto dotace kontrolují. Jak je to možné?“ otázal se k tomu Babiš a poznamenal, že když nějaký podnikatel žádá dotaci třeba 20 milionů, tak nakonec zjistí, že musí namísto toho zaplatit úřadům on penále dvacet milionů, neboť je úřady "buzerován".

Babiš se dále rozhovořil i o připravované elektronické evidenci tržeb. „Stačí se podívat na FAÚ (Finanční analytický útvar – pozn. red.). Po očištění všech vlivů jsme vybrali za dva měsíce o pět miliard víc,“ odrážel Babiš ve svém projevu kritiku opozičních poslanců.

Zbyněk Stanjura ovšem přes viditelnou snahu ministra financí odrazit jeho kritiku nedal žádné plus Babišově odpovědi. Jakékoliv zamítavé usnesení pro sněmovnu přesto nenavrhl.


 


 


 


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…